7.12.2015 16:19

Αυτές είναι οι Μ.Κ.Ο. που λειτουργούν στο νησί

• ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ, ΤΟ ΝΗΣΙ ΨΑΧΝΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

Η παρουσία τους σε μια κρίσιμη στιγμή για την ιστορία των νησιών έχει αμφισβητηθεί πολλαπλά. Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (M.K.O.)  έφθασαν στα νησιά για να προσφέρουν βοήθεια και υπηρεσίες στα καραβάνια προσφύγων, ωστόσο η παρουσία τους, ελλείψει δυναμικής παρέμβασης του κράτους, έχει αμφισβητηθεί πολλαπλά και το μέλλον τους ισορροπεί μεταξύ παρεξήγησης και πραγματικών προθέσεων.

Δεν είναι λίγοι όσοι πλέον πιστεύουν ότι οι Μ.Κ.Ο. κατέχουν αποφασιστικό ρόλο στον τρόπο και στο μέγεθος των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν για να μπορέσουν να ανακουφιστούν οι χιλιάδες πρόσφυγες που πέρασαν και περνούν τα ελληνικά σύνορα.

Στη Χίο ειδικότερα, οι 14 Μ.Κ.Ο. μοιάζει να γνωρίζουν εκ των προτέρων τις παθογένειες της ελληνικής γραφειοκρατίας και, ουσιαστικά, έχουν αναλάβει κατ’ αποκλειστικότητα τη διαχείριση των ζητημάτων που καθημερινά εμφανίζονται στο προσφυγικό. Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος.

Από την άλλη οι τοπικοί φορείς μένουν ακάλυπτοι απέναντί τους. Το κράτος δεν παρέχει χρηματοδότηση για να δικαιολογήσουν την δική τους συμμετοχή στο ζήτημα τους και οι διαφωνίες για τον παρεμβατισμό των Μ.Κ.Ο. δημιουργούν προστριβές.  Τρανό παράδειγμα, η αποχή του αντιπεριφερειάρχη Στ. Κάρμαντζη από τη βράβευση, εκ μέρους του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αυτών των οργανώσεων το Σάββατο. «Δεν μπορώ να αποδεχθώ το γεγονός ότι ενώ έχουμε προσφέρει τα μέγιστα σε ένα εύρος λύσεων και παρεμβάσεων, με δικά μας έξοδα και από τον προϋπολογισμό μας, ένας φορέας όπως το Πανεπιστήμιο επιλέγει να βραβεύσει τις Μ.Κ.Ο. Ενημέρωσα ότι δε θα παραβρεθούμε ως Περιφέρεια. Να βραβεύσουν όλη την κοινωνία της Χίου που στάθηκε στο πλευρό των προσφύγων και των μεταναστών μέσα από δεκάδες δωρεές. Από μια κουβέρτα μέχρι μία παλέτα τρόφιμα», αναφέρει στον «π» ο κ. Κάρμαντζης, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι σέβεται το ρόλο των Μ.Κ.Ο., όμως στον τόπο τις αποφάσεις τις λαμβάνουν για όλα τα ζητήματα οι εκλεγμένες από την κοινωνία ηγεσίες. «Υπάρχει μία σύγχυση που από την πλευρά της Περιφέρειας δε θα αφήσουμε να συνεχιστεί. Εντός του νησιού υπάρχουν θεσμοθετημένοι φορείς που αποφασίζουν. Όσοι συμβάλλουν για το ζήτημα και τους ευχαριστούμε, μπορούν να μετέχουν στο τοπικό σχέδιο αντιμετώπισης», αναφέρει.

ΟΙ 14 Μ.Κ.Ο.

Άλλες αρκετά γνωστές για τον παγκόσμιο ρόλο και τη βοήθεια που έχουν προσφέρει, άλλες λιγότερο, το ζήτημα είναι ότι οι 14 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που βρίσκονται σήμερα στη Χίο, οφείλουν και πρέπει να αναπροσαρμόσουν το ρόλο τους, πάντα σε σχέση με την κοινωνία.

- Hellenic Red Cross

- Spanish Red Cross

- MDM Greece

- MDM Holland

- Save the Children

- Praxis,

- Metaction

- Samaritans Purse

- Apostoli

- NRC

- UNHCR

- Drop in the Ocean

- WAHA

- IFRC 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ