21.1.2016 11:30

Άρον – άρον Hotspot

• ΑΓΩΝΑΣ, ΜΕΤ’ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΩΝ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ Η ΒΙ.ΑΛ. ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΜΗΝΑ

Μάχη με το χρόνο, ακόμα και αν ο κίνδυνος της γρήγορης μεταστέγασης από τα Ταμπάκικα στη ΒΙ.ΑΛ. δημιουργήσει απρόσμενα προβλήματα, δίνει το Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής προκειμένου στα μέσα Φεβρουαρίου το Hotspot στο Χαλκειός να πάρει σάρκα και οστά.

Στη σκιά των δηλώσεων του Επιτρόπου Μετανάστευσης Δ. Αβραμόπουλου, ότι σε 4 εβδομάδες από σήμερα όλα τα κέντρα πρώτης υποδοχής στα νησιά θα πρέπει να βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία, οι εργασίες στη ΒΙ.ΑΛ. γίνονται με πυρετώδεις ρυθμούς.

Ήδη ο εργολάβος που αναδείχθηκε μέσα από τη διαδικασία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει εγκατασταθεί στον χώρο και μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει τις εργασίες διαμόρφωσης του πρώην εργοστασίου, που θα κοστίσουν στο ελληνικό δημόσιο πάνω από 800.000 ευρώ.

Τι έχει γίνει μέχρι στιγμής

Μιλώντας στον «π» ο αντιδήμαρχος Δ. Καράλης σημείωσε ότι εντός της εβδομάδας θα ολοκληρωθεί στα βασικά της στάδια η διαμόρφωση του εξωτερικού και εσωτερικού χώρου. Ήδη έχουν τοποθετηθεί συνολικά 95 κοντέινερ, αντίστοιχα αυτών που υπάρχουν στον Ελαιώνα Αττικής και τα οποία θα μπορούν να φιλοξενήσουν 1060 άτομα.

Ταυτόχρονα το εσωτερικό του κτιρίου χωρίστηκε με μεσοτοιχία ώστε να διαχωρίζεται πλήρως ο χώρος της καταγραφής των προσφύγων από τον χώρο που θα χρησιμοποιεί το τμήμα Καθαριότητας του Δήμου για τις ανάγκες της ανακύκλωσης.

Ουσιαστικά ο μεγαλύτερος σκόπελος που θα πρέπει να ξεπεραστεί είναι το κατά πόσο ο ανάδοχος εργολάβος θα μπορεί να προχωρήσει μέσα σε λιγότερο από 30 ημέρες στην τοποθέτηση του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, των υδραυλικών, στην επιδιόρθωση της στέγης, στην τοποθέτηση των τζαμιών αλλά και στη δημιουργία δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης.

Αμφιβολίες για το χρονοδιάγραμμα

Την ίδια ώρα πάντως που τα στελέχη του Υπουργείου δηλώνουν αισιόδοξα ότι μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα όλα θα είναι έτοιμα, οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι διατυπώνουν βάσιμες επιφυλάξεις, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι μία βεβιασμένη μετάβαση από τα Ταμπάκικα και τη Σούδα στη ΒΙ.ΑΛ. ίσως προξενήσει σημαντικά προβλήματα.

Ερωτώμενος για την προσωπική του εκτίμηση ο αντιδήμαρχος Γ. Καραμανής ανέφερε ότι η μετατροπή του πρώην εργοστασίου σε hotspot που θα περιλαμβάνει όσα αρχικά είχαν σχεδιαστεί είναι σχεδόν αδύνατη.

«Το να μπορέσει να λειτουργήσει με τις βασικές υποδομές για την καταγραφή, είναι κάτι που ίσως μπορέσει και γίνει. Όμως όπως ρητά αναφέρεται στη σύμβαση που υπογράψαμε με το Υπουργείο, απαίτησή μας είναι να μη μεταφερθεί κανένας πρόσφυγας στο σημείο αν προηγουμένως δεν είναι όλα έτοιμα», επεσήμανε ο ίδιος.

Παρ’ όλες πάντως τις διαβεβαιώσεις από το Υπουργείο ότι όλα θα είναι έτοιμα στην ώρα τους, η ανησυχία όχι μόνο του Δήμου αλλά και της τοπικής κοινωνίας είναι μήπως η μεταβατική κατάσταση γίνει με τέτοιο τρόπο που τελικά χαθεί ο έλεγχος στο μεταναστευτικό, κάτι για το οποίο η Χίος αποτελούσε πρότυπο έναντι των υπολοίπων νησιών. Βάσιμη ή όχι αυτή η ανησυχία; Θα διαπιστωθεί σε λιγότερο από ένα μήνα. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ