23.1.2017 19:13

Άρχισε ο πόλεμος των τελάρων

ΣΦΟΔΡΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ, ΣΤΟ ΔΗΜΟ Η ΚΑΥΤΗ ΠΑΤΑΤΑ

Δεν βγήκε λευκός καπνός από τη συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Χίου στο δημαρχείο, μετά από τη συζήτηση του αιτήματος των παραγωγών τοπικών αγροτικών προϊόντων που εδρεύουν στο δημοτικό οικόπεδο του Καστρομηνά να τους παραχωρηθεί χώρος πώλησης των τοπικών προϊόντων τους στο κέντρο της πόλης. Τα κάρβουνα από τη φωτιά θα κληθεί να βγάλει το Δημοτικό συμβούλιο, αφού η τοπική κοινότητα με δύο θετικές ψήφους, τρία λευκά δεν θέλησε να αναλάβει την ευθύνη λήψης απόφασης στο καυτό θέμα, το οποίο έχει πυροδοτήσει ήδη πολλές συγκρουόμενες αντιδράσεις.

Θετικά ψήφισαν οι σύμβουλοι Δημοσθένης  Χαλκιάς και Φανή Παντελίδου και  λευκό οι Τέλλης Τύμπας , Δημήτρης Γιαμμάς και  Κώστας Μούνδρος. Η πρόεδρος Άννα  Χρυσούλη δεν θέλησε να  χρεωθεί τις ευθύνες των εξελίξεων με τη χρήση της διπλής ψήφου που θα οδηγούσε σε αδιέξοδη ισοψηφία και αντικατάστησε την αρχική  θετική εισήγηση με πρόταση παραπομπής του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο χωρίς γνωμοδότηση του σώματος. Η δεύτερη πρόταση έγινε αποδεκτή ομόφωνα  και η μάχη που ξεκίνησε αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του αιτήματος των παραγωγών τοπικών προϊόντων στον «π», θα συνεχιστεί στο δημαρχείο.

Οι διαφωνίες

Τα μαχαίρια έχουν βγεί ήδη, έμποροι χονδρικής, μανάβηδες, Εμπορικός Σύλλογος, Επιμελητήριο διαφωνούν κάθετα με αυτή την προοπτική, υποστηρίζουν ότι προάγει τον αθέμιτο ανταγωνισμό,  την παρανομία και προειδοποιούν ότι  θα προασπίσουν τα συμφέροντα τους με κάθε ηθικό και νόμιμο μέσον.

Μας κορόιδεψαν

Ο πρόεδρος του Συλλόγου της Ημέρας του Παραγωγού Νικόλας Κορωναίος δήλωσε ότι έχουν καταστραφεί στο χώρο του Καστρομηνά και αποκάλυψε ότι  δημοτική αρχή Λαμπρινούδη τους είχε υποσχεθεί ότι θα πουλάνε τα τοπικά προϊόντα τους και δεύτερη μέρα στο κέντρο της πόλης.

«Μας κορόιδεψαν, εμείς δεν γνωρίζαμε στην πραγματικότητα τι σημαίνει η Ημέρα του αγρότη. Ο χώρος του Καστρομηνά είναι εξορία, με την οικονομική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί. Θέλουμε να μας κατεβάσουν σε ένα καλό σημείο μέσα στην πόλη για να ζήσουμε», τόνισε εκνευρισμένος.

Αθέμιτος ανταγωνισμός

Ο έμπορος χονδρικής πώλησης Γιάννης Πλουμής υποστήριξε ότι στο σύλλογο μετέχει μόνο το 5% των παραγωγών και  τους κάλεσε να συνεργαστούν. Με ήρεμο αλλά σαφή τόνο υποστήριξε ότι ανέχονται την παράνομη λειτουργία τους στον Καστρομηνά και πρόσθεσε ότι ξεπουλάνε,  γιατί οι περισσότεροι ασχολούνται πρόσθετα με το πλανόδιο εμπόριο.

«Πουλάτε  παράνομα και προϊόντα που αγοράζετε από τα σούπερ μάρκετ ή ανταλλάσετε μεταξύ σας. Το ανεχόμαστε τέσσερα χρόνια, αλλά τώρα πρέπει να προστατέψουμε το επάγγελμα μας από τον αθέμιτο ανταγωνισμό», τόνισε.

Οι φορείς

Οι Ζ. Μαϊστράλλης, Γ. Γεωργούλης και Μ. Κριμιζής επισήμαναν την ανάγκη   τήρησης όλων των όρων και προϋποθέσεων λειτουργίας,  τόνισαν την ανάγκη δημιουργίας των κατάλληλων υποδομών και  εφαρμογής  των νόμιμων ελέγχων. Ο οπωροπώλης Ανδρέας Τσουρής παρουσίασε  τα  μειονεκτήματα των στεγαζόμενων επαγγελματιών και κάλεσε τους παραγωγούς να νοικιάσουν και αυτοί καταστήματα.

Σχέδιο Πόλης

Ο εκπρόσωπος της  Χιακής Συμπολιτείας Τέλης Τύμπας δήλωσε ότι το υπαίθριο εμπόριο είναι νόμιμο, κάλεσε τους παραγωγούς να αποδείξουν ότι διεκδικούν ένα μερίδιο στην αγορά που δεν καλύπτεται από άλλους  και τους επισήμανε ότι πρέπει τα προϊόντα τους να είναι ποιοτικά και να είναι νόμιμοι. Ταυτόχρονα όμως συνέστησε στους φορείς που αντιδρούν στην πρόταση να επιδεικνύουν συνολικό ενδιαφέρον για την τήρηση των κανονισμών, ζήτησε από τη  δημοτική αρχή να τεκμηριώσει με σαφήνεια την όποια απόφαση της,  επανέφερε για πολλοστή φορά στο προσκήνιο της αναγκαιότητα της εφαρμογής Σχεδίου Πόλης και τόνισε ότι ψηφίζει λευκό επειδή δεν έχει πεισθεί από τα τεκμήρια των ενδιαφερομένων.

Προστασία

Απαντώντας ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Καράλης υποστήριξε ότι η δημοτική αρχή θα προστατεύσει το κοινωνικό συμφέρον και τους νόμους, διευκρινίζοντας ότι προσωπικά δεν είναι αρνητικός στην πρόταση.  

Τελικά, η δημοτική κοινότητα Χίου παρέπεμψε το θέμα για συζήτηση και λήψη απόφασης στην ολομέλεια του δημοτικού συμβούλιο Χίου, όπου προβλέπεται ότι θα γίνει μεγάλη μάχη.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ