7.3.2013 13:03

Άρχισαν τα όργανα στη Φιλαρμονική

• ΧΑΜΕΝΑ ΤΑ 2/3 ΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΜΙΣΕΣ ΣΤΟΛΕΣ ΤΗΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ

Τη χαοτική κατάσταση που επικρατεί στα εσωτερικά της Φιλαρμονικής του Δήμου Χίου έφερε στην επιφάνεια η πρόθεση του προέδρου του Ν.Π.Δ.Δ. να απογράψει, για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια, τα περιουσιακά της στοιχεία.

Η περίοδος Στ. Νεαμονιτάκη ως μαέστρου της Φιλαρμονικής διανθίζεται με πλήθος αναπάντητων ερωτηματικών σχετικά με τον τρόπο που ο ίδιος διαχειρίζεται την δημοτική ορχήστρα, αφού, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της απογραφής που διενεργεί εδώ και αρκετές εβδομάδες η υπάλληλος Ρ. Τομάζου, έχουν εξαφανιστεί (;) πάνω από 75 μουσικά όργανα και 38 στολές.

Η έρευνα και τα ευρήματα

Η τελευταία επίσημη καταγραφή της περιουσίας της Φιλαρμονικής έγινε το 1988, όταν ο τότε αρχιμουσικός, Στ. Παντελογιάννης, ανέλαβε χρέη μαέστρου από τον προκάτοχό του Περικλή Πλακωτάρη. Τότε στο πρωτόκολλο παραλαβής αναφέρονταν 112 μουσικά όργανα, εκ των οποίων σήμερα άγνωστη παραμένει η τύχη των 75, εξαιρουμένων των αναλογίων.

Η συγκεκριμένη απώλεια δεν είναι όμως η μοναδική, αφού από το Δεκέμβριο του 1997, χρονικό σημείο που ανέλαβε καθήκοντα μαέστρου ο Στ. Νεαμονιτάκης μέχρι και σήμερα αγοράστηκαν 17 νέα μουσικά όργανα, εκ των οποίων τα 5 κανείς δεν γνωρίζει που βρίσκονται.

Όπως επίσης προέκυψε από τον έλεγχο, το 2010 παραγγέλθηκαν, χωρίς απόφαση συλλογικού οργάνου, 58 συνολικά στολές, από τις οποίες σήμερα υπάρχουν μόνο οι 20. Μάλιστα για τη συγκεκριμένη υπόθεση ο Δήμος βρίσκεται αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη για χρέη ύψους 25.000 ευρώ.

«Δεν ξέρω πως παραγγέλθηκαν οι συγκεκριμένες στολές. Από ότι ισχυρίζεται ο αντίδικός μας τις πρώτες 20 τις αγόρασε η Μ. Μονιούδη επί δημοτικής αρχής Βρουλή, ενώ οι υπόλοιπες αγοράστηκαν με εντολή του Στ. Νεαμονιτάκη. Γεγονός πάντως είναι ότι δεν υπήρχε καμία απόφαση για αγορά στολών», ανέφερε στον «π» ο πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ., Β. Μυριαγκός.

«Μαζεύαμε τα όργανα από τα σπίτια τους»

Την ίδια ώρα σοβαρές είναι οι καταγγελίες που ακούγονται, κυρίως σε ότι αφορά στη διαχείριση των μουσικών οργάνων, αφού τα περισσότερα από αυτά βρισκόταν στα σπίτια μελών ή πρώην μελών της Φιλαρμονικής.

«Τα χάσαμε στη μετακόμιση»

Τη δική του εκδοχή για το αλαλούμ στη διαχείριση της Φιλαρμονικής έδωσε ο μαέστρος της, Στ. Νεαμονιτάκης, τονίζοντας ότι οι πολλαπλές μετακομίσεις είχαν ως αποτέλεσμα να χαθούν όργανα και στολές.

«Είναι λογικό μέσα στο μπάχαλο που επικρατεί να χαθούν πράγματα. Η Φιλαρμονική έχει μετακομίσει πάνω από 5 φορές. Από το κτίριο του Δημαρχείου πήγαμε στο κτίριο της Οινοπίονος. Από εκεί στο μουσείο Γιαλούρη, μετά στο ΚΑΠΗ και ξανά στο Δημαρχείο», είπε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι πολλά από τα ακριβά όργανα που περιλαμβάνονται στη λίστα της απογραφής, ουδέποτε του παραδόθηκαν.

«Να δικαιολογήσει τον παράτυπο μισθό του»

Αποφασισμένος πάντως να αποδώσει ευθύνες εκεί όπου ανήκουν εμφανίστηκε σε δηλώσεις του στον «π» το Β. Μυριαγκός, λέγοντας ότι είναι αδικαιολόγητο ένας άνθρωπος που λαμβάνει παράτυπα τον μισθό του Αρχιμουσικού να μην ασκεί ορθά τα καθήκοντά του.

«Η θέση του μουσικού είναι προσωποπαγής θέση. Αυτό σημαίνει ότι όταν αποχώρησε ο κ. Παντελογιάννης ο επόμενος θα έπρεπε να αμείβεται με μισθό απλού μουσικού. Για να γίνει κάποιος αρχιμουσικός έχει ειδική διαδικασία.

Δεν είπαμε τίποτα. Αποδίδουμε στον κ. Νεαμονιτάκη 100 ώρες παραπάνω από αυτές των απλών μουσικών αλλά έχουμε την απαίτηση όχι μόνο να πληρώνεται αλλά και να πράττει ως αρχιμουσικός», τονίζει.

Η διοίκηση του Ν.Π.Δ.Δ. έχει δώσει στον κ. Νεαμονιτάκη προθεσμία μέχρι τα μέσα Μαρτίου προκειμένου να εξηγήσει τις σημαντικές ελλείψεις στα περιουσιακά στοιχεία της Φιλαρμονικής.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ