19.7.2016 14:33

Από τους καταυλισμούς στα… διαμερίσματα

ΣΥΝΟΛΙΚΑ 5 ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΣΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΑΣΥΛΟΥ

Σε νέα φάση μπαίνει και στη Χίο η διαχείριση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Άρσις» να θέτουν σε εφαρμογή το σχέδιο ενοικίασης κατοικιών για ειδικές ομάδες προσφύγων.

Ο σχεδιασμός

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ η πρώτη εγκατάσταση πολυμελούς οικογένειας προσφύγων σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στη Χίο πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με τις πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για μία οικογένεια Σύριων στην οποία ο πατέρας είναι πολυτραυματίας ενώ υπάρχουν και 3 ανήλικα παιδιά.

Στόχος του προγράμματος που υλοποιεί η UNHCR  σε συνεργασία με την «Άρσις» είναι να ενοικιαστούν ακόμα 4 διαμερίσματα στην περιοχή του κέντρου που θα μπορούν να στεγάσουν πρόσφυγες που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες ανάγκες φιλοξενίας.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα εκτός από την παροχή δωρεάν στέγασης περιλαμβάνει την πλήρη κάλυψη των διατροφικών αναγκών, την παροχή ειδών ατομικής υγιεινής, την κοινωνική υποστήριξη καθώς και οποιασδήποτε άλλες ιδιαίτερες ανάγκες προκύπτουν κατά περίπτωση.

Η διάρκεια της διαμονής των προσφύγων στα διαμερίσματα εξαρτάται από τη διάρκεια που θα χρειαστεί για να ελεγχθεί πλήρως η αίτηση ασύλου που έχουν υποβάλλει ενώ ένοικοι μπορούν να είναι μόνο όσοι έχουν ολοκληρώσει τη γραφειοκρατική διαδικασία που απαιτείται. 

Το ενδιαφέρον πάντως των δύο ανθρωπιστικών οργανώσεων εστιάζεται σε άρτια διαμερίσματα στο κέντρο της πόλης ενώ παρέχουν κάθε διαβεβαίωση ότι η δραστηριότητα των φιλοξενουμένων θα ελέγχεται από συνεργάτες των φορέων.

Σε κάθε περίπτωση τόσο η Ύπατη Αρμοστεία όσο και η «Άρσις» ζητούν από τον τοπικό πληθυσμό να προτάξει τα ανθρωπιστικά του αισθήματα, κατανοώντας ότι είναι πολύ καλύτερα οι ευπαθείς ομάδες να ζουν κάτω από φυσιολογικές συνθήκες παρά στους καταυλισμούς φιλοξενίας. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ