9.5.2016 12:46

Από τη Σούδα στο... Κόρης Γεφύρι

ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΕ ΣΟΥΔΑ ΚΑΙ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ Χ.Α.Δ.Α. ΧΙΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

Στα χέρια του παίρνει για μία ακόμη φορά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί γύρω από το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα ο Δήμος Χίου, υποκαθιστώντας το κράτος που εδώ και καιρό έχει αφήσει την τύχη του νησιού στον αυτόματο πιλότο.

Η υπερπληρότητα των υποστηρικτικών χώρων, η δραματική κατάσταση στη ΒΙ.ΑΛ. (βλ. σχετικό ρεπορτάζ) αλλά και το γεγονός ότι στο άμεσο τουλάχιστον μέλλον δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα κίνηση αποσυμφόρησης του νησιού, οδήγησαν τη δημοτική αρχή στην αναζήτηση νέου σχεδίου δράσης με δύο κύριους στόχους. Πρώτον την επαναφορά της πόλης στην κανονικότητα και δεύτερον τη δημιουργία ενιαίου και μεγαλύτερου χώρου που θα μπορεί να φιλοξενήσει πρόσφυγες και μετανάστες παρέχοντάς τους καλύτερες και πιο ανθρώπινες συνθήκες διαμονής.

Η σημερινή κατάσταση

Σύμφωνα με τα στοιχεία των αρχών τόσο στη Σούδα όσο και στον χώρο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. στην οδό Δημοκρατίας φιλοξενούνται πάνω από 1.100 άτομα, αριθμός που υπερκαλύπτει τις δυνατότητες των δύο χώρων. Αν σε αυτή την κατάσταση προσθέσει κανείς και το γεγονός ότι οι νέοι αφιχθέντες από τα έναντι παράλια δεν οδηγούνται στη ΒΙ.ΑΛ. αλλά στη Σούδα, τότε γίνεται κατανοητό ότι οδηγούμαστε στη δημιουργία ενός νέου hotspot στην καρδιά της πόλης κι εν μέσω καλοκαιρινής σεζόν.

Η γενικότερη μάλιστα ανησυχία αποτυπώνεται και στις δηλώσεις του Μ. Βουρνού στον "π", με τον ίδιο να θεωρεί ότι η αναλγησία και η απραξία του κράτους έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

"Το επόμενο στάδιο μετά τη σημερινή κατάσταση είναι να δούμε πρόσφυγες και μετανάστες αρχικά στο πεζοδρόμιο και στη συνέχεια σε άλλα σημεία της πόλης όπως ο Κήπος ή το Κάστρο. Δυστυχώς και παρά τις διαβεβαιώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι το ζήτημα της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου θα τακτοποιούταν μέσα στον Απρίλιο, δεν έγινε τίποτα από όλα αυτά. Το νησί γεμίζει συνεχώς με πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ το κράτος κλείνει τα αυτιά του στα αιτήματά μας για άμεση εκκένωση της Χίου", δήλωσε ο κ. Βουρνούς.

Νέα δομή στον πρώην Χ.Α.Δ.Α.

Με το ενδεχόμενο επανάληψης εικόνων, αντίστοιχων του περσινού καλοκαιριού, να βρίσκεται πολύ κοντά, Δήμος, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ αλλά και Μ.Κ.Ο. έλαβαν την απόφαση της δημιουργίας νέου ενιαίου χώρου για τη φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του "π" στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχουν πέσει 5 συνολικά προτάσεις με την επικρατέστερη εκδοχή να κάνει λόγο για δημιουργία νέας υποστηρικτικής δομής στην περιοχή του πρώην Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων στο φράγμα Κόρης Γεφύρι και το μετέπειτα κλείσιμο της Σούδας και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.. Στο νέο χώρο θα τοποθετηθούν κοντέινερ, αφού τα πρότυπα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ τροποποιήθηκαν, και η δομή θα διαχειρίζεται όπως η Σούδα.

Όπως εξήγησε ο Μ. Βουρνούς προκειμένου να καταστεί εφικτή η μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στο συγκεκριμένο σημείο πρέπει προηγουμένως να τακτοποιηθούν ζητήματα περιβαλλοντικής νομοθεσίας καθώς και να εξασφαλιστεί η είσοδος ατόμων στο εργοτάξιο καθώς η αποκατάσταση του πρώην Χ.Α.Δ.Α. είναι ακόμα σε εξέλιξη, αν και πολύ κοντά στην ολοκλήρωση.

Σε κάθε περίπτωση, μία τέτοια απόφαση, σύμφωνα με τον κ. Βουρνού, προϋποθέτει τη σαφή ενημέρωση όλων των δημοτικών παρατάξεων αλλά και της τοπικής κοινωνίας. Μέχρι τότε, όπως είπε ο Δήμαρχος, η Χίος θα συνεχίζει να πιέζει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε το νησί να αποσυμφορηθεί άμεσα και την κεντρική διοίκηση να δώσει... σημεία ζωής. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ