10.3.2015 10:00

Από τα γραφεία στα... πεζοδρόμια [BINTEO]

ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ

Τους δρόμους και τα πεζοδρόμια φαίνεται ότι παίρνει σύντομα μερίδα Δημοτικών Υπαλλήλων του Δήμου σε μία απέλπιδα προσπάθεια εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής να εφαρμοστεί επιτέλους το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης περιμετρικά του Κήπου αλλά και στην οδό Καρπασίας.

Η αδυναμία ελέγχου εφαρμογής τους μέτρου από την Τροχαία, οδήγησε τους πολίτες στην απαξίωση του. Άλλωστε η πρόσφατη και πάλι αποτυχημένη εφαρμογή της από τη δημοτική αρχή Βουρνού απέδειξε περίτρανα αυτό που πρωτοσέλιδα διαπίστωνε πριν από ένα περίπου μήνα ο «π». Ότι δηλαδή το μέτρο δεν έχει καμία τύχη εφαρμογής εάν προηγουμένως δεν εξασφαλιστεί η πλήρης και συνεχής επιτήρησή του με οποιονδήποτε τρόπο.

Ο σχεδιασμός

Αντιλαμβανόμενος πλήρως ότι το «α και το ω» της εφαρμογής της ελεγχόμενης στάθμευσης είναι η συνεχής αστυνόμευση, ο νέος αντιδήμαρχος Καθημερινότητας Γ. Καραμανής θέτει σε νέα βάση την εφαρμογή της.

Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε στον «π» ερωτώμενος για το θέμα, η δημοτική αρχή προτίθεται να βγάλει στο δρόμο δημοτικούς υπαλλήλους στους οποίους θα μεταβιβάσει αποκλειστικά  τις αρμοδιότητες των πρώην δημοτικών αστυνομικών απαλλάσσοντας την Τροχαία από τον έλεγχο στο οποίο ούτως ή άλλως αδυνατούσε να ανταποκριθεί.

Οι μόνιμοι δημοτικοί υπάλληλοι που θα εκτελούν τη συγκεκριμένη αποστολή θα καθοριστούν με απόφαση δημάρχου και στόχο θα έχουν την εποπτεία πεζόδρομων, πεζοδρομίων κι ελεγχόμενης στάθμευσης.

Με πρότυπο την Αθήνα

Προς αυτή την κατεύθυνση μάλιστα είναι και οι συνεχείς επαφές του Γ. Καραμανή με τον Δήμο Αθηναίων ο οποίος διαθέτει αυτόνομο Τμήμα Ελεγχόμενης Στάθμευσης το οποίο συνέστησε με βάση το νομικό καθεστώς του άρθρου 81 του ν. 4172/2013.

«Αναζητούμε τη νομική βάση που θα μας διασφαλίσει την πιστή εφαρμογή του μέτρου. Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τον Δήμο Αθηναίων που εφαρμόζει το συγκεκριμένο μοντέλο, σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, προκειμένου να μας παράσχει την τεχνογνωσία του. Είναι νωρίς ακόμα να πούμε το οτιδήποτε. Εκτιμώ όμως ότι σε δύο δημοτικά συμβούλια από σήμερα το θέμα θα μας απασχολήσει έπειτα από μία τεκμηριωμένη εισήγηση», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γ. Καραμανής στον «π».

Οι πρώτες αντιδράσεις

Αιφνιδιασμένη από τον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Χίου Αγγ. Γκιουβέτση λέγοντας ότι οι εργαζόμενοι ουδέποτε ρωτήθηκαν για το συγκεκριμένο σενάριο.

«Από ποιο πλεόνασμα δημοτικών υπαλλήλων θα βγουν στον δρόμο συνεργεία;», ήταν ο πρώτος ενδοιασμός της κ. Γκιουβέτση σημειώνοντας ότι επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί πλήρως μετά τη συζήτηση του θέματος στο Δ.Σ. του Συλλόγου.

Ξεκίνησαν οι διαγραμμίσεις

Τη δεδομένη πρόθεση της Δημοτικής Αρχής επιβεβαίωσε και το γεγονός ότι από το πρωί της Δευτέρας συνεργεία της Υπηρεσίας Καθαριότητας ξεκίνησαν τις διαγραμμίσεις τόσο περιμετρικά του Κήπου όσο και στην οδό Καρπασίας.

Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από αύριο Τετάρτη και πάλι ομάδα Αστυνομικών θα ξεκινήσει ελέγχους μέχρι την αντικατάστασή τους από τους δημοτικούς υπαλλήλους.

Αυτό που απομένει πλέον να φανεί είναι, αν πρόκειται για ένα ακόμη αποτυχημένο εγχείρημα που αυτή τη φορά θα σηματοδοτεί την οριστική κατάργηση του μέτρου ή θα αποτελέσει την απαρχή μίας νέας κατάστασης την οποία θα πρέπει να ακολουθήσουν όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ