25.6.2012 11:18

Από κίνημα… «μάχη» της πατάτας

ΕΝΑΝΤΙΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑ ΟΙ ΧΙΩΤΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ

Μειωμένη ήταν αυτή τη φορά η συμμετοχή του κόσμου στο «Κίνημα της Πατάτας» που για δεύτερη φορά έφθασε στο νησί μας το πρωί του Σαββάτου από τον Πελλοπονήσιο πατατοπαραγωγό Μ. Γεωργάκη, ο οποίος θέλησε να διαθέσει 20 τόνους φθηνής πατάτας προς 0,37 λεπτά το κιλό.
Όπως ανέφερε ο ίδιος μιλώντας στον «π», το «γνωστό πλέον κίνημα της πατάτας, ουσιαστικά αντικατοπτρίζει την ανάγκη του κόσμου για φθηνά και ποιοτικά προϊόντα, εν μέσω οικονομικής κρίσης. Δεν επιλέγω να τα δίνω σε μεσάζοντες. Θέλω ο κόσμος να αγοράζει κατευθείαν από τον παραγωγό, μεγάλες ποσότητες και καλή ποιότητα πατάτας σε πολύ χαμηλή τιμή».
Αντιδρούν οι ντόπιοι
Οι αγοραστές  μπορεί να μην ήταν πολλοί αυτή τη φορά αλλά ήταν αρκετοί για να προκαλέσουν την αντίδραση των ντόπιων παραγωγών που υποστηρίζουν ότι αυτές οι ενέργειες λειτουργούν σε βάρος τους και δημιουργούν προβλήματα στην επιβίωση τους. Ο κ. Γεωργάκης σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των τοπικών παραγωγών, ανέφερε ότι είναι στην ευχέρεια του καθενός να ορίζει την τιμή όπως ο ίδιος νομίζει.
«Ας καταλάβουμε ότι ένα προϊόν όπως είναι η πατάτα δεν μπορεί να πωλείται προς 40 και 45 λεπτά ή ακριβότερα μέσα από μεσάζοντες. Ο κόσμος περνάει κρίση. Οι ίδιοι οι καταναλωτές ζητάνε την παρουσία μας και εδώ στο νησί και παντού», κατέληξε ο ίδιος. 
Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φωνές των τοπικών παραγωγών που θεωρούν ότι τέτοιες δράσεις στρέφονται σε βάρος της βιωσιμότητας τους
« Να βρούμε μία λύση για το πώς εμείς οι Χιώτες παραγωγοί μπορούμε να κάνουμε το δικό μας κίνημα. Να δίνουμε φθηνά και ποιοτικά προϊόντα στον κόσμο που αυτή τη στιγμή υποφέρει.
Η λογική που ακολουθήθηκε με τα «ξενόφερτα» κινήματα, μας καταστρέφει οικονομικά. Είμαστε στο χείλος του γκρεμού. Ας λάβουν υπόψη τους οι κύριοι ότι εμείς μετά από αυτή την κίνηση δεν θα μπορέσουμε να πουλήσουμε για ένα και ενάμιση μήνα. », σχολίασε τηλεφωνικά στον «π» ένας από τους Χιώτες παραγωγούς.
Οι καταναλωτές με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θέλουν να αγοράζουν φθηνότερα. Αν η παρουσία του κινήματος της πατάτας ή του καρπουζιού που θα ακολουθήσει, είναι αιτία για να πουλούν φθηνότερα και οι ντόπιοι παραγωγοί, αυτό μόνο θετικό είναι για τον κόσμο. ας το σκεφτούν καλύτερα οι παραγωγοί. Στο χέρι τους είναι  το μαχαίρι και το καρπούζι.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ