4.11.2012 23:07

Απλήρωτοι επί 2,5 χρόνια οι μόνοι που φέρνουν λεφτά στη Χίο!

Στα όρια επιβίωσης οι τρεις υπάλληλοι της ΕΤΑΧ, χειριστές των κρίσιμων προγραμμάτων ΟΠΑΑΧ και Leader Αλιείας, έτοιμοι να αποχωρήσουν από την Εταιρεία
Δεν είναι η μόνη εταιρεία της Αυτοδιοίκησης με σοβαρές καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων στους υπαλλήλους της. Στην ίδια μοίρα είναι το σύνολο των εταιρειών, οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται (άγνωστο για πόσο) στο δρόμο της εκκαθάρισης. Η περίπτωση τους είναι όμως διακριτή, γιατί, παρά το γεγονός ότι έχουν να αντικρύσουν το χρώμα του χρήματος εδώ και 2,5 χρόνια, είναι οι μόνοι που φέρνουν διαρκώς χρήμα στο Δήμο και την αγορά της Χίου.
Ήδη αυτή την περίοδο οι τρεις υπάλληλοι της ΕΤΑΧ διεκπεραιώνουν 41 εγκεκριμένες προτάσεις ιδιωτών στα Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου και αναμένουν την έγκριση άλλων τριών, ενώ στη δουλειά τους βασίζεται και η επικείμενη κατάθεση του συνόλου των προτάσεων εκ μέρους του Δήμου στο πρόγραμμα Leader Αλιείας.
Οι εγκεκριμένες προτάσεις στα ΟΠΑΑΧ θα ρίξουν στην αγορά 9 εκ. ευρώ, από τα οποία τα 5,5 εκ. αφορούν δημόσια δαπάνη, με τις όποιες καθυστερήσεις στους ελέγχους εκ μέρους της κεντρικής διοίκησης, ενώ υπολογίζεται ότι οι προτάσεις του Δήμου Χίου στο Leader Αλιείας (με τη δημόσια δαπάνη να φτάνει το 100% της χρηματοδότησης) θα προσεγγίσουν τα 5 εκ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογιστούν οι αντίστοιχες προτάσεις των ιδιωτών.
Οι περισσότερες από τις προτάσεις στα ΟΠΑΑΧ αφορούν εκσυγχρονισμό ή δημιουργία τουριστικών καταλυμάτων και ανάμεσα τους ξεχωρίζουν η ίδρυση νέου τουριστικού γραφείου, η εκμετάλλευση τουριστικού σκάφους και η δημιουργία καλλιτεχνικού εργαστηρίου.
 
Αναγνωρίζουν τη συμβολή
Οι ιδιώτες που διεκπεραιώνουν τις προτάσεις τους μέσω της ΕΤΑΧ αναγνωρίζουν στους τρεις εργαζόμενους ότι τους παρέχουν κάθε δυνατή διευκόλυνση στην παροχή υπηρεσιών για την πληρότητα και τον έλεγχο των φακέλων τους. Πολύ περισσότερο όταν γνωρίζουν ότι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 2,5 χρόνια και εκ μέρους του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΕΤΑΧ, Πολ. Λαμπρινούδη, δεν αναλαμβάνεται η παραμικρή δέσμευση για την καταβολή έστω μικρού μέρους των δεδουλευμένων, ως ελάχιστο απαραίτητο οξυγόνο για να συνεχίσουν, έως ότου πληρωθούν μέσω της υλοποίησης των προγραμμάτων. Μάλιστα είναι πολύ πιθανόν για τα δυο πρώτα χρόνια δουλειάς τους να μην εντοπίζεται τρόπος πληρωμής των δεδουλευμένων τους!
Χωρίς να το δημοσιοποιούν οι εργαζόμενοι έχουν φτάσει στα όρια αντοχής τους. Βλέπουν ότι είναι οι μόνοι που φέρνουν χρηματοδοτήσεις στον τόπο για τη στήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και των δημοτικών έργων αλλά επιστρέφουν στο σπίτι με μονίμως άδειες τσέπες. Πότε η διοίκηση της ΕΤΑΧ θα αντιληφθεί ότι δεν είναι επιτρεπτό να τους υποχρεώσει να αποχωρήσουν; Ποιος θα αναλάβει μετά την ευθύνη για τις συνέπειες μιας δικής τους αποχώρησης; Ερωτήματα που, αν δεν απαντηθούν εγκαίρως από τη διοίκηση της ΕΤΑΧ, θα κοστίσουν πανάκριβα στο νησί και στην επιχειρηματικότητα. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ