2.11.2015 13:37

Απεργία αλλά με τα πλοία εν πλω [ΒΙΝΤΕΟ- ΦΩΤΟ]

ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΔΕΣΗ ΤΟΥ «ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ»

Βροντερό «παρών» παρά τις απεργοσπαστικές κινήσεις έδωσαν τα ναυτεργατικά σωματεία του νησιού που συμμετείχαν στην 48ωρη απεργία που προκήρυξε η ΠΝΟ από τα ξημερώματα της Δευτέρας μέχρι τις 06:00 το πρωί της Τετάρτης.

Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τη διάλυση του ΝΑΤ αλλά και του Οίκου Ναύτη, οι Χιώτες ναυτικοί χαρακτήρισαν ανεπιθύμητους τους δύο βουλευτές του νησιού σημειώνοντας ότι με τη στάση που κράτησαν οδηγούν τον ναυτικό κλάδο σε συντάξεις πείνας των 380 ευρώ.

«Μια ζωή παλεύαμε πληρώνοντας εισφορές κοντά στα 2.000 ευρώ για να βγούμε ως απόμαχοι και να παίρνουμε συντάξεις πείνας. Μας εξευτελίζουν και θα πρέπει να μάθουν ότι δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια», ανέφεραν οι ίδιοι.

Η απεργία έσπασε στη Μυτιλήνη

Ωστόσο παρά την 48ωρη απεργία της ΠΝΟ, τρία πλοία εκτέλεσαν κανονικά τα δρομολόγιά τους προσεγγίζοντας και το λιμάνι της Χίου.

Ένταση επικράτησε κατά τη διάρκεια πρόσδεσης του πλοίου «Νήσος Μύκονος» στο λιμάνι της Χίου, όταν οι διαδηλωτές κατέλαβαν τον καταπέλτη απαιτώντας το πλοίο να παραμείνει δεμένο. Ωστόσο όπως έγινε αργότερα γνωστό η νομοθεσία προβλέπει ότι το πλοίο μπορεί να ακινητοποιηθεί μόνο στους τερματικούς σταθμούς και όχι στα ενδιάμεσα λιμάνια.

«Δυστυχώς οι συνάδελφοι από τη Μυτιλήνη θα έπρεπε να είχαν κρατήσει το πλοίο στο λιμάνι. Εδώ δεν μπορούμε να το κρατήσουμε για παραπάνω από μία ώρα διαφορετικά θα συλληφθούμε για παρακώληση συγκοινωνιών», ανέφερε στους διαδηλωτές ο πρόεδρος των Συνταξιούχων Ναυτικών Μ. Ατσίπαπας.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα οι Ναυτικοί πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας γύρω από τον Κήπο, στην Περιφέρεια όπου τους συνάντησε ο Στ. Κάρμαντζης δηλώνοντας τη συμπαράστασή του, στην Απλωταριά και κατόπιν στα γραφεία των βουλευτών.

Τα αιτήματα

«Η διάλυση του ΝΑΤ, η κατεδάφιση του ΚΕΑΝ, η αποψίλωση των οργανικών συνθέσεων των επιβατηγών πλοίων σε βάρος της ασφάλειας των δρομολογίων και των επιβατών, ο ευτελισμός των συντάξεων, η οξυνόμενη και διογκούμενη συνεχώς ανεργία του κλάδου, η μαύρη ανασφάλιστη εργασία, η συνεχής παραβίαση των όρων εργασίας, η συνεχής υποβάθμιση των κοινωνικών ασφαλιστικών δικαιωμάτων και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των εν ενεργεία και συνταξιούχων ναυτεργατών, η προσπάθεια εξάρθρωσης και εκμηδενισμού των κεκτημένων του κλάδου και η σιωπηρή ανοχή και αδιαφορία των Υπευθύνων και του Κράτους, δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητα. Η επερχομένη νέα χιονοστιβάδα των πρόσθετων αντεργατικών μέτρων και πολιτικών δεν αφήνουν περιθώρια για άλλες επιλογές», αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ