11.10.2016 19:08

Απεντάθχηκε η αναπαλαίωση του από το ΕΣΠΑ

ΛΑΘΟΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΛΑΘΟΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΚΤΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΝΕΤΑΙ Ο ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ ΜΕ 20.000

Τις αστοχίες στις μελέτες της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου θα κληθούμε να πληρώσουμε ως δημότες για το νεοκλασικό της Απλωταριάς καθώς μία σειρά από λαθεμένες επιλογές, τεχνικές και πολιτικές, οδηγούν την αναγκαία αναπαλαίωση του προσωρινά στις καλένδες, αφού το έργο απεντάχθηκε από το ΕΣΠΑ όπου διατηρούσε προϋπολογισμό 800.000 ευρώ, ενώ η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Χίου καλείται να εγκρίνει και αποζημίωση 20.000 ευρώ στον ανάδοχο του έργου! 

Από την ένταξη στην απένταξη

Το έργο της ανάπλασης του νεοκλασικού κτιρίου της Απλωταριάς ωρίμασε και εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2007-2014 από την προηγούμενη αρχή του Π. Λαμπρινούδη και συμβασιοποιήθηκε το φθινόπωρο του 2014 από τη νέα δημοτική αρχή του Μ. Βουρνού.

Μετά την αλλαγή προσώπων στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, ο νέος προϊστάμενος Λ. Παπαλάνης διατύπωσε την άποψη ότι όσα προέβλεπε η μελέτη, κάθε άλλο παρά αναδείκνυαν το κτίριο. Έτσι παρότι είχε η υπογραφεί η σύμβαση με την εταιρία «Έπακρον» ξεκίνησε στο παρά πέντε της εκπνοής του παλιού ΕΣΠΑ η διαδικασία αναθεώρησης της αρχικής μελέτης ώστε να αποκατασταθούν οι αστοχίες της. Όμως, όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος Στρ. Γδύσης, τα χρονικά περιθώρια ήταν τέτοια που όταν ζητήθηκε η έγκριση της αναθεωρημένης μελέτης, η διαχειριστική αρχή την απέρριψε.

Έτσι και το έργο απεντάχθηκε από το προηγούμενο ΕΣΠΑ και ο Δήμος καλείται πλέον να καταβάλει αποζημίωση ύψους 20.000 ευρώ στην εργολήπτρια εταιρία αφού το έργο δεν υλοποιήθηκε με δική του ευθύνη.

Προσπάθειες για ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ

Από την πλευρά της πάντως η δημοτική αρχή προσπαθεί να υποβαθμίσει το ζήτημα της αποζημίωσης, με τον Στρ. Γδύση να σημειώνει στον «π» ότι: «Δεν έχει σημασία που χάσαμε τα χρήματα αλλά που σώσαμε το κτίριο».

Πλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, η νέα μελέτη βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης- απομένει η μελέτη ανάδειξης των τοιχογραφιών- και θα επιχειρηθεί η ένταξη του έργου στα Αστικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ 2014- 2020.

«Αν υλοποιούσαμε την παλιότερη μελέτη θα καταστρέφαμε το κτίριο γιατί προέβλεπε την στατική του ενίσχυση με τσιμέντο. Έτσι θα χάναμε σημαντικά στοιχεία του νεοκλασικού όπως οι τοιχογραφίες», ανέφερε ο κ. Γδύσης.

Πέραν βέβαια του προφανούς, των λάθος πολιτικών και τεχνικών επιλογών, η ουσία παραμένει στην «ευκολία» με την οποία κάθε φορά οι αρμόδιοι φορείς καλούνται να δικαιολογήσουν οποιαδήποτε ζημιά προκαλείται με δική τους υπαιτιότητα. Αν φυσικά το πρόστιμο δεν βάραινε τους δημότες αλλά τον ίδιο τον Δήμο, τις υπηρεσίες και όσους έφθασαν το θέμα μέχρι εδώ, τα πράγματα σίγουρα θα εξετάζονταν με διαφορετικό μάτι. Πότε όμως υπήρξε μια ξεκάθαρη παραδοχή για να τη βρούμε τώρα; 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ