11.11.2014 17:44

Απειλεί με ΕΔΕ γιατί θέλουν να έχουν καθηγητή!

• ΞΕΦΕΥΓΕΙ ΚΑΘΕ ΜΕΤΡΟΥ Η ΑΥΤΑΡΧΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗΣ Β’ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ε. ΒΛΥΣΙΔΟΥ

Ποτέ δεν φημίζονταν για το πνεύμα συνεργασίας της. Οι περισσότεροι από τους καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης του νομού διαθέτουν μη δημοσιοποιημένα παράπονα για την προσέγγιση των θεμάτων που της θέτουν. Εδώ όμως η στάση της προϊσταμένης Β’θμιας Εκπαίδευσης ξεφεύγει κάθε μέτρου.

Οι μαθητές των λυκειακών τάξεων της Βολισσού αποφάσισαν την Παρασκευή να απέχουν από τα μαθήματά τους, ως έσχατο μέτρο πίεσης για την απουσία καθηγητή Βιολογίας – Χημείας. Στα ερωτήματά τους προς τη διεύθυνση του σχολείου πότε πιστεύει ότι το κενό θα καλυφθεί, δεν έπαιρναν καμία απάντηση. Ακόμα πιο ακραία και απόλυτα αψυχολόγητη για εκπαιδευτικό ψηλά στην ιεραρχία ήταν η απάντηση που, όπως κατήγγειλαν τα παιδιά, έλαβαν από την ίδια την κ. Βλυσίδου. Αν θέλουν να διδάσκονται βιολογία και χημεία να αλλάξουν σχολείο, φέρεται κατά τους μαθητές να τους είπε. Στην ουσία η εκπαιδευτική προϊσταμένη τους επεσήμανε με πολύ άκομψο τρόπο το βαθμό δυσκολίας να ζεις σε μια ιδιαίτερα μειονεκτική περιοχή.

Το αίτημα

Από τους 7 μαθητές της Γ’ Λυκείου οι 2 ακολουθούν την θετική κατεύθυνση. Θα δώσουν δηλαδή εξετάσεις στο μάθημα της Βιολογίας, που δεν διδάσκονται ακόμα, αν και στα μισά του Νοέμβρη. Η διδασκαλία του μαθήματος φυσικά είναι εξίσου αναγκαία και για τις υπόλοιπες τάξεις, όπως είναι διαρθρωμένο το εκπαιδευτικό σύστημα. Να σημειωθεί δε ότι παιδιά που κατοικούν μόνιμα στη Βολισσό δεν έχουν τη δυνατότητα ούτε εύκολης πρόσβασης σε ιδιαίτερα, αν υποτεθεί ότι μπορούσαν να καλύψουν με αυτό τον τρόπο το κενό.

Με ΕΔΕ...!

Η αλλοπρόσαλλη αντιμετώπιση του θέματος απ’ την κ. Βλυσίδου ολοκληρώθηκε μόλις η αποχή από τα μαθήματα έγινε αντικείμενο του ρεπορτάζ. Όταν δημοσιογράφος του «π» ρώτησε πότε προβλέπεται η κάλυψη της κενής θέσης, η κ. Βλυσίδου το μόνο που απάντησε ήταν «ποιος το κάρφωσε». Είπε δε στη δημοσιογράφο ότι άμεσα θα κινήσει ΕΔΕ για να φανεί ποιος διαρρέει στις εφημερίδες εκπαιδευτικές πληροφορίες!

Πράγματι δεν άργησε. Έντρομη η εκπαιδευτική κοινότητα της Βολισσού άκουγε σε λίγα λεπτά την προϊσταμένη να απειλεί με ΕΔΕ όσους πήραν την πρωτοβουλία να μιλήσουν στον «π»!

Τα παιδιά εμβρόντητα άκουγαν το διευθυντή του σχολείου να τους μεταφέρει όσα τηλεφωνικά άκουσε από την κ. Βλυσίδου και την απειλή ότι, αν το θέμα δεν κλείσει, τότε η ίδια θα υποχρεωθεί να κλείσει το σχολείο!

Η μεγαλύτερη απειλή

Ενδεχόμενα είναι αληθές ότι το σχολείο της Βολισσού αριθμητικά κρατιέται με νύχια και με δόντια. Ο μαθητικός πληθυσμός ίσως να μη δικαιολογεί τον αριθμό των εκπαιδευτικών που απασχολούνται. Ίσως η ίδια η προϊσταμένη – προς τιμήν της – να έχει υπερβάλει εαυτόν για να το κρατά ζωντανό. Επουδενί βέβαια αυτή η προσφορά δεν μπορεί να μεταμορφώνεται σε απειλή για την ίδια τη λειτουργία του σχολείου, κάθε φορά που οι μαθητές του, με ισότιμη εννοείται πρόσβαση στη μάθηση, έχουν την αυτονόητη απαίτηση να διδάσκονται με ίσους όρους με όλους τους υπόλοιπους συνομηλίκούς τους.

Οι κατά καιρούς εκρήξεις της κ. Βλυσίδου δεν είναι δυνατόν να φτάνουν σε επίπεδα απειλής, ιδιαίτερα όταν τα θέματα είναι τόσο λεπτά. Η προϊσταμένη Β’θμιας Εκπαίδευσης είναι σήμερα κιόλας υποχρεωμένη δημόσια να ανακαλέσει τις απειλές της και να εξηγήσει αν και πως μπορεί να λυθεί το πρόβλημα. Ειδάλλως είναι έκθετη για τη συμπεριφορά της στην κοινωνία της Βολισσού και φυσικά εκθέτει ανεπανόρθωτα και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ