10.5.2013 12:32

Απατηλό μπάρκο για 50 Χιώτες ναυτικούς

ΕΔΩΣΑΝ 15.000 ΕΥΡΩ ΣΕ ΙΔΙΩΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΡΕΙ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ

Σε εύκολη λεία για τον κάθε λογής απατεώνα μετατρέπονται σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού αλλά και άνεργοι ναυτικοί που προκειμένου είτε να πραγματοποιήσουν την πρακτική τους άσκηση είτε να βρουν δουλειά εν μέσω οικονομικής κρίσης, πληρώνουν αδρά μεσολαβητές προκειμένου να τους εξασφαλίσουν μία θέση εργασίας.

Η πλειονότητα των νέων ναυτικών μετά την απότομη αύξηση στη ζήτηση του επαγγέλματος, βρίσκονται καθημερινά σε αδιέξοδο με αποτέλεσμα η καταβολή χρημάτων για εύρεση εργασίας ακόμα και σε ιδιώτες χωρίς καμία φερεγγυότητα, να αποτελεί μονόδρομο.

Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν σε τέτοιες περιπτώσεις είναι πολλοί γεγονός που επιβεβαιώνει η έρευνα του «π» έπειτα από καταγγελία συγκεκριμένων ατόμων από τη Χίο που πλήρωσαν αδρά ιδιώτη από τις Σέρρες (όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια) προκειμένου να τους βρει πλοίο για να μπαρκάρουν.

Η υπόθεση

Τον περασμένο Φεβρουάριο 50 νέοι ναυτικοί μέσω συγκεκριμένου ανθρώπου από τον Βροντάδο ήρθαν σε επαφή με δύο ιδιώτες από τη Θεσσαλονίκη με αρχικά Χ.Κ. και Θ.Κ. προκειμένου να τους βρουν εργασία σε μία από τις ελληνικές εταιρείες της εμπορικής ναυτιλίας.

Οι δύο πλευρές ήρθαν σε συμφωνία και οι 2 ιδιώτες, που αξιοσημείωτο δεν έδωσαν στους σπουδαστές κανένα άλλο στοιχείο επικοινωνίας πέρα από τα κινητά τους, ζήτησαν 300 ευρώ προκαταβολή σε φάκελο που θα απέστελναν οι ίδιοι μέσω courier σε συγκεκριμένη διεύθυνση.

«Δεν μας έδωσαν κάποιο αριθμό λογαριασμού μας ζήτησαν τα χρήματα με φάκελο. Τότε δεν είχαμε λόγο να μην τους πιστέψουμε», είπε ένας από τους καταγγέλλοντες στον «π».

Έτσι μία εβδομάδα αργότερα και αφού συγκεντρώθηκαν τα χρήματα (15.000 ευρώ συνολικά) τα απέστειλαν σε ιδιώτη στην Αθήνα με αρχικά Δ.Δ.. Ο συγκεκριμένος κύριος σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον «π» έκανε το ρόλο του διακομιστή των χρημάτων.

«Εγώ δεν έχω καμία σχέση με όλο αυτό. Είμαι ναυτικός και εγώ και μου ζήτησαν μία εξυπηρέτηση. Μου είπαν να πάρω τα χρήματα και να τα στείλω με το ΚΤΕΛ της Θεσσαλονίκης στο πρακτορείου του Βόλου. Αυτό έκανα. Τους δύο κυρίους Χ.Κ. και Θ.Κ., δεν τους γνωρίζω καλά. Τους είδα μόνο μία φορά που είχα πληρώσει για να βρω δουλειά σε πλοίο», ανέφερε ο ίδιος.

Οι μέρες περνούσαν και οι δύο ιδιώτες καθυστερούσαν συνεχώς τις ημερομηνίες.

«Από Φεβρουάριο πήγαμε Μάρτη, μετά πήγαμε Απρίλιο και τώρα Μάιο. Τις περισσότερες φορές τα κινητά τους είναι κλειστά. Ο λόγος που κάνουμε την ενημέρωση μέσω του «π» είναι για να το δουν και άλλα άτομα και να μην πέσουν στην ίδια παγίδα με εμάς», σημειώνουν οι καταγγέλοντες.

Ωστόσο η έρευνα κατέδειξε ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο καθώς όπως διαπιστώθηκε ο αριθμός τηλεφώνου του Χ.Κ. δεν αντιστοιχούσε στον ίδιο αλλά σε άλλο ιδιώτη με αρχικά Θ.Ο. που δήλωνε ως τόπο διαμονής την πλατεία Εμπορίου στις Σέρρες και όχι τη Θεσσαλονίκη. Επιπλέον όπως προέκυψε στη συνέχεια ο Θ.Ο. είχε στην κατοχή του συνολικά 39 αριθμούς κινητού τηλεφώνου με τους 35 από αυτούς να είναι ανενεργοί ενώ στον αριθμό τηλεφώνου που είχε δώσει ως μέσο επικοινωνίας στους σπουδαστές ξαφνικά ενεργοποιήθηκε η φραγή εισερχομένων κλήσεων.

«Η πιθανότητα το πρόσωπο που φαίνεται ότι έχει όλους αυτούς τους αριθμούς τηλεφώνων να είναι υπαρκτό είναι μηδαμινές. Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για άνθρωπο φάντασμα, όμως αυτό θα καταδειχθεί από την αστυνομική έρευνα και τότε θα μπορούμε να μιλήσουμε με σιγουριά», ανέφερε στον «π» υψηλόβαθμο στέλεχος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών. 

Ενημέρωση στο Μουσουρούλη

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση ενημερώθηκε από τους καταγγέλλοντες και το γραφείο του Υπουργού Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλη χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει γίνει κάποια κίνηση για την επιστροφή των χρημάτων.

Καταγγελία στην Αστυνομία

Τα φερόμενα ως θύματα που από την αρχή προτίμησαν ως τελευταία λύση αυτή της αστυνομίας πλέον προσανατολίζονται σε επίσημη καταγγελία και μήνυση στην Α.Δ. Χίου αφού όπως τονίζουν το συνολικό χρηματικό ποσό είναι μεγάλο.

Μάλιστα οι ίδιοι σήμερα θα συγκεντρωθούν προκειμένου να αποφασίσουν τις τελευταίες τους κινήσεις αφού οι χθεσινές υποσχέσεις των ιδιωτών ότι τα χρήματα θα τους επιστραφούν στο ακέραιο δεν έχει πραγματοποιηθεί.

Αν τελικά κατατεθεί η μήνυση στην αστυνομία τότε οι δύο ιδιώτες θα διωχθούν σε βαθμό κακουργηματικής απάτης αφού το ποσό υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ, γεγονός που διαχωρίζει το πλημμέλημα από το κακούργημα.

Πέρα όμως από την όποια έκβαση της υπόθεσης, η ουσία παραμένει στον τρόπο που αφενός κάποιοι ανεύθυνοι εκμεταλλεύονται των ανάγκη των νέων για εξεύρεση εργασίας αφετέρου στον τρόπο με τον οποίο η πολιτεία και το Υπουργείο Ναυτιλίας παρεμβαίνει για να διασφαλίσει την πρακτική άσκηση της νέας γενιάς ναυτικών.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ