9.12.2015 13:06

Αντιδράσεις από την φιέστα Καμμένου στα Ταμπάκικα

Την προχειρότητα με την οποία η Κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την οργάνωση των δομών γύρω από το μεταναστευτικό ζήτημα, κατέδειξε η χθεσινή αστραπιαία επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένου στη Χίο που θέλησε να ξεναγήσει την Ολλανδό ομόλογό του καθώς και τον Υπ. Μετανάστευσης της Ολλανδίας σε ένα από τα hotspot που λειτουργούν στα ελληνικά νησιά.

Λεπτομέρεια βέβαια για τον ίδιο τον Υπουργό αποτέλεσε το γεγονός ότι τα Ταμπάκικα όχι μόνο θα λειτουργήσουν για περιορισμένο χρονικό διάστημα αλλά ουδέποτε χαρακτηρίστηκαν ως hot spot.

Αντιδράσεις από την τοπική αυτοδιοίκηση

Την έντονη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι όχι μόνο δεν εκκλήθηκαν θεσμικά αλλά και για το ότι η αποσπασματική κίνηση Καμμένου παρέκαμψε τον ήδη υπάρχοντα σχεδιασμό για δημιουργία hot spot στη ΒΙ.ΑΛ. εξέφρασαν με δηλώσεις τους στον «π» τόσο ο Δήμαρχος Μ. Βουρνούς όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης Στ. Κάρμαντζης.

«Δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση για την επίσκεψη του Υπουργού της Εθνικής Άμυνας. Υπήρξε κάποια διάχυτη πληροφόρηση, τις τελευταίες μέρες, χωρίς να έχουμε, όμως, θεσμική ειδοποίηση. Προκαλεί κάποιου είδους έκπληξη η εμπλοκή του υπ. Εθ. Άμυνας στη διαδικασία καταγραφής στα Ταμπάκικα, με δεδομένο ότι ο Στρατός, μέχρι τώρα, δεν εμπλέκεται.

Εμείς, εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία και διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για τη λειτουργία χώρου καταγραφής των μεταναστών και προσωρινής φιλοξενίας, στο πρώην εργοστάσιο της ΒΙ.ΑΛ..

Μου προκαλεί, έκπληξη ότι δεν πραγματοποίησαν συναντήσεις με τις τοπικές αρχές, που τόσο καιρό, με πολλές δυσκολίες και τεράστια προσπάθεια αντιμετωπίζουμε το ζήτημα», ανέφερε ο κ. Βουρνούς τονίζοντας ταυτόχρονα ότι, για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, η ανάγκη για συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών είναι επιβεβλημένη, χωρίς να υπάρχει περιθώριο για αποσπασματικές κινήσεις, χωρίς σχέδιο και συνεργασία.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του Στ. Κάρμαντζη ο οποίος σημείωσε ότι αποτελεί τραγική ειρωνεία η επίσκεψη ενός Υπουργού που δεν έχει καμία εμπλοκή με το μεταναστευτικό σε έναν χώρο που έχει στηθεί με τις πρωτοβουλίες, τον κόπο και τα χρήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Παραμένει ο σχεδιασμός της ΒΙ.ΑΛ.»

Να κατευνάσει τις εντυπώσεις από την αποσπασματική κίνηση του Π. Καμμένου επιχείρησε ο κυβερνητικός Βουλευτής Ανδρέας Μιχαηλίδης διαβεβαιώνοντας, μέσω του «π» ότι ο σχεδιασμός για τη λειτουργία του πρώην εργοστασίου της ΒΙ.ΑΛ. ως hot spot είναι πολύ κοντά στη θετική έκβαση.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι τα Ταμπάκικα αποτελούν μία πρόχειρη εγκατάσταση και όχι τη μόνιμη λύση. Εξάλλου και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες του χώρου έχουν ξεκαθαρίσει ότι το διέθεσαν μόνο για 3 μήνες. Προφανώς ο κ. Καμμένος τους έδειξε πως γίνεται η διαδικασία σε μία μεταβατική υποδομή. Η λειτουργία της ΒΙ.ΑΛ. ως οργανωμένου χώρου καταγραφής και προσωρινής φιλοξενίας παραμένει ως πρώτη επιλογή της Κυβέρνησης. Διαβεβαιώνω ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα απολύτως», ξεκαθάρισε ο κ. Μιχαηλίδης. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ