17.10.2015 12:39

Άνοιξε ο διάλογος για το μέλλον της Ένωσης

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΤΕΡΙΣΜΩΝ, ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ ΤΑ ΖΗΤΟΥΜΕΝΑ ΤΩΝ ΜΑΣΤΙΧΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΜΧ

Ενδιαφέρουσες προτάσεις και προβληματισμοί για την πορεία της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών τα επόμενα χρόνια, αποτυπώθηκαν στην πρώτη ανοιχτή συζήτηση που διοργάνωσε ο «π» στο χωριό των Νενήτων.

Μέσα από 5 θεματικές ενότητες οι μαστιχοπαραγωγοί  είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν προτάσεις, να θέσουν επί τάπητος τα κακώς κείμενα καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι ριζικές τομές τόσο στον τρόπο διοίκησης της ΕΜΧ  όσο και στην παραγωγική διαδικασία είναι οι μόνες που εγγυώνται την βιώσιμη πορεία προς το μέλλον.

«Να ενεργοποιηθούν ξανά οι συναιτερισμοί»

Κοινό σημείο αναφοράς των παρευρισκομένων αποτέλεσε το συμπέρασμα ότι οι συνεταιρισμοί θα πρέπει να ενεργοποιηθούν ξανά. «Οι συνεταιρισμοί έχουν παροπλιστεί. Έχουμε περιοριστεί στο να δίνουμε ασπρόχωμα και να αναρτάμε τις ανακοινώσεις που μας στέλνουν. Θα πρέπει να αποκτήσουμε ενεργό ρόλο στο κομμάτι της διοίκησης», είπε Ν. Λυμπέρης ενώ με τη σειρά του ο Θ. Τζούμας υπογράμμισε την ανάγκη να εφαρμόζονται οι αποφάσεις των συμβουλίων των συνεταιρισμών.

«Οι συνεταιρισμοί αποτελούν το κύτταρο της Ένωσης. Αυτό που προέχει είναι να σταματήσει το φαινόμενο που όλοι ξέρουμε, δηλαδή οι συνεταιρισμοί σφραγίδες. Προέχει η αποκέντρωση των υπηρεσιών και αυτό θα γίνει αν οι δραστηριότητες φύγουν από τη χώρα και την Καρδαμάδα κι επιστρέψουν στα χωριά», προσέθεσε ο Γ. Τούμπος.

«Βοήθεια στο χωράφι»

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα ήταν και τα όσα ακούστηκαν σχετικά με την ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής. Η διαπίστωση ότι τα μέσα και τα εργαλεία του μαστιχοπαραγωγού θα πρέπει να εξελιχθούν ήταν κοινή. «Θα πρέπει να υπάρξει πρόνοια ώστε ο παραγωγός να βοηθηθεί στο χωράφι. Η τεχνολογική αναβάθμιση για τον καθαρισμό του μαστιχιού αλλά και ο τρόπος που αυτός επιλέγεται από το μηχάνημα στην Καρδαμάδα θα πρέπει να εξεταστούν εκ νέου», ειπώθηκε με τον Ν. Ρικανιάδη να σημειώνει ότι απαιτείται ολοκληρωμένο σύστημα επεξεργασίας της μαστίχας.

Επαναπροσδιορισμός των στόχων

Προβληματισμός επικράτησε κατά τη συζήτηση του σκέλους που αφορά την εμπορική δραστηριότητα της ΕΜΧ. Το γεγονός ότι φέτος οι πωλήσεις έπεσαν κατά 10 τόνους έκανε την πλειονότητα των παριστάμενων να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν οι στόχοι, ειδικότερα μετά την αναγνώριση της Μαστίχας ως φαρμακευτικό προϊόν.

Τα δάνεια πνίγουν την Ένωση

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσαν τα λεγόμενα των Γ. Τούμπου και Κ. Νεαμονίτη σχετικά με τα οικονομικά στοιχεία της Ένωσης κι αυτό με δεδομένο ότι η διοίκηση έχει αρνηθεί τη λεπτομερή δημοσιοποίησή τους.

Όπως έγινε γνωστό οι  πωλήσεις το 2004 ήταν στα 13,7 εκ. ευρώ ενώ 11 χρόνια αργότερα στα 13,9 εκ. ευρώ, την ώρα που παρουσιάζεται πτώση των πωλήσεων σε χώρες του εξωτερικού. Ανησυχητικά ήταν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν για τα δάνεια της ΕΜΧ. «Αυτή τη στιγμή έχουμε 7-8 εκ. ευρώ από δάνεια από τα οποία προκύπτει ότι πληρώνουμε κάθε χρόνο τόκους της τάξεως των 780.000 ευρώ. Αν δεν υπήρχαν αυτοί οι τόκοι η τιμή του μαστιχιού θα ήταν 5,37 ευρώ περισσότερα απ’ ότι σήμερα» ανέφερε ο κ. Νεαμονίτης τονίζοντας παράλληλα ότι: «η σωτηρία της ΕΜΧ θα έρθει μέσα από την αύξηση των ποσών που δαπανώνται για την έρευνα, αφού σήμερα φθάνει μόλις το 0,012% του τζίρου»

ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΘΕΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ