26.8.2013 17:08

Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου για την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών

Καθησυχάζουν τους μαστιχοπαραγωγούς Κ. Τριαντάφυλλος και Ευ. Μονίαρος

Κόκκινος συναγερμός σήμανε στην Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου με αφορμή μία καταγγελία του ΚΚΕ περί σεναρίων κατάργησης των 5 τελευταίων αναγκαστικών συνεταιρισμών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ανάμεσά τους και η ΕΜΧ.

Το θέμα απασχόλησε έντονα την έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μαστιχοπαραγωγών που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στα γραφεία της Ένωσης με τον πρόεδρο Ε. Μονίαρο να τονίζει στα μέλη ότι ο αναγκαστικός χαρακτήρα; της Ένωσης αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ύπαρξης και της δραστηριοποίησής της στην εγχώρια αλλά και την παγκόσμια αγορά.

«Θεωρώ ότι στην παρούσα φάση δεν θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα. Όμως βρισκόμαστε διαρκώς σε επαγρύπνηση με δεδομένο ότι η πρόσφατη απόφαση για αντίστοιχο αναγκαστικό συνεταιρισμό στη Σάμο μπορεί να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα.

Αν αυτό συμβεί θα σημαίνει ότι ο καθένας θα μπορεί να δίνει το μαστίχι του όπου θέλει με αποτέλεσμα να ζημιωθεί και η Ένωση αλλά και οι παραγωγοί της, ενώ μέχρι τώρα την αποκλειστική διακίνηση του προϊόντος είχε η Ε.Μ.Χ.

Αποφασίσαμε να συντάξουμε ένα υπόμνημα το οποίο θα δημοσιοποιήσουμε άμεσα και θα το αποστείλουμε στον Υπουργό Ανάπτυξης προκειμένου να δηλώσουμε την αντίθεσή μας με τα σενάρια που διαρρέουν τα τελευταία 24ωρα», σημείωσε σε δηλώσεις του στον «π» ο Ε. Μονίαρος.

Η απόφαση του δικαστηρίου

Τα σενάρια πυροδοτήθηκαν κυρίως από την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που απέρριψε τον χαρακτήρα του «αναγκαστικού» σε συνεταιρισμό κρασιού της Σάμου, βασιζόμενο στην αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ελευθερία στις κινήσεις, κεφαλαίων, προϊόντων και υπηρεσιών στα πρότυπα της ανταγωνιστικότητας.

Με βάση αυτό το σκεπτικό οι δικαστές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου απέρριψαν την έννοια του «αναγκαστικού» αφού η οικονομία της ελεύθερης αγοράς έτσι όπως περιγράφεται από τις συνθήκες της Ένωσης έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τον ισχύοντα νόμο Σκανδαλίδη που προβλέπει αναγκαστικούς συνεταιρισμούς σε περιπτώσεις διακίνησης προϊόντων μοναδικής προέλευσης όπως η μαστίχα Χίου ή ο κρόκος Κοζάνης.

«Δεν αφορά τη Χίο»

Καθησυχαστικός σε δηλώσεις του στον «π» ήταν ο Βουλευτής Χίου Κ. Τριαντάφυλλος που τόνισε ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το κρασί της Σάμου ή τα προϊόντα της Σαντορίνης δεν μπορεί να δημιουργήσει τετελεσμένα για τη Μαστίχα Χίου ή τον κρόκο Κοζάνης.

«Είναι σίγουρο ότι η Ε.Ε. δικάζει με όρους ελεύθερης αγοράς. Σε αυτό το πλαίσιο είναι και η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Όμως μιλάμε για ένα προϊόν όπως είναι το κρασί που υπάρχει και αλλού εκτός από το γειτονικό νησί. Η περίπτωση της Χίου είναι εντελώς διαφορετική γιατί μιλάμε για ένα μοναδικό στον κόσμο προϊόν.

Συνεπώς οι όποιες εξελίξεις σύμφωνα με τους νομικούς του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης δεν μπορούν να επηρεάσουν την περίπτωση του αναγκαστικού συνεταιρισμού των Μαστιχοπαραγωγών. Ακόμα και η Ε.Ε. δικάσει την Ελλάδα και ζητήσει την άρση των αναγκαστικών συνεταιρισμών, η απόφαση αυτή δεν θα είναι καθολική αλλά επί μέρους», εξήγησε στον «π» ο Κ. Τριαντάφυλλος.

Αντιδρά το ΚΚΕ

Τις καθησυχαστικές δηλώσεις των Κ. Τριαντάφυλλου και Ευ. Μονίαρου φαίνεται ότι δεν ενστερνίζεται το ΚΚΕ Μαστιχοχωρίων που σε σχετική ανακοίνωση σημειώνει ότι: «η κατάργηση του αναγκαστικού συνεταιρισμού της ΕΜΧ σημαίνει ότι οι παραγωγοί   θα πωλούν το μαστίχι τους σε κάποιους μεγαλεμπόρους στις τιμές και με τους όρους που θα καθορίζουν αυτοί, γεγονός που θα οδηγήσει στην εγκατάλειψη της αγροτικής γης, η οποία σταδιακά θα περάσει κι αυτή στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου, με αποτέλεσμα οι αγρότες να μετατραπούν σε εργάτες γης».

Το συγκεκριμένο ζήτημα πάντως αναμένεται να απασχολήσει σήμερα το σώμα της Βουλής των Ελλήνων καθώς πληροφορίες από το αρμόδιο Υπουργείο αναφέρουν ότι θα κατατεθεί τροπολογία με την οποία θα δίνεται παράταση στο Νόμο Σκανδαλίδη ώστε προσωρινά τουλάχιστον να διασφαλιστούν οι «αποκλειστικοί συνεταιρισμοί» μέχρι την οριστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ