31.8.2016 22:06

Άνοιξαν «θέμα» οι καταγγελίες Μισετζή

Η «ΜΟΝΟΜΕΤΟΧΙΚΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ» ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΚΡΟΥΣΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΙΣΕΤΖΗ ΓΙΑ ΜΗ ΣΥΝΝΟΜΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ, ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ Ο ΔΗΜΟΣ ΤΙΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΕΣ

Φωτιές στη Δημοτική Aρχή Βουρνού άναψε η παρέμβαση του Γιάννη Μισετζή σχετικά με τη νομιμότητα και διαφάνεια των διαδικασιών με την οποία η Μονομετοχική Εταιρία Αξιοποιήσης Ακινήτων του Δήμου Χίου λαμβάνει χρήματα από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για την πρόσληψη φυλάκων και καθαριστών σε Σούδα και ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, σε αντίθεση με όσα αναφέρονται στο καταστατικό της

Η τροποποίηση του καταστατικού της εταιρίας, ο τρόπος πρόσληψης των ατόμων αλλά και η αξιοποίηση του κέρδους που επωμίζεται η εταιρία του Δήμου από την υπογραφή συμβάσεων με Μ.Κ.Ο. και ανθρωπιστικούς οργανισμούς, βρέθηκαν στο στόχαστρο των καταγγελιών του Γ. Μισετζή και του Π. Λαμπρινούδη που ζητούν άμεσα απαντήσεις από τον Δήμο Χίο καθώς θεωρούν ότι το θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την νομιμότητα των διαδικασιών που ακολουθούνται

Η καταγγελία

Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται με επιστολή του στα Μέσα Ενημέρωσης ο κ. Μισετζής, η τροποποίηση του καταστατικού της Μονομετοχικής για λειτουργία της εταιρίας σε αντικείμενα πέραν των ακινήτων που διαχειρίζεται και των παραλιών, θα έπρεπε να γίνει παρουσία του συμβολαιογράφου αλλά και του Δημάρχου Μ. Βουρνού. Έπειτα, η απόφαση έπρεπε να περάσει από Δημοτικό Συμβούλιο να εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και από το Ελεγκτικό Συνέδριο. 

«Το σημαντικό είναι να δούμε εάν η Μονομετοχική δικαιούται να έχει πέρα από την εκμετάλλευση των ακινήτων και των παραλιών του Δήμου και άλλα αντικείμενα. Πέρα από όλα τα άλλα, να μας απαντήσουν για ποιο λόγο πρώτα υπογράφηκαν οι συμβάσεις και μετά τροποποιήθηκε το καταστατικό της εταιρίας», ανέφερε στον «π» ο κ. Μισετζής λέγοντας ότι θα στείλει τα στοιχεία που έχει στον Εισαγγελέα. 

Τέλος, ζητάει να πληροφορηθεί με ποιο τρόπο και με ποια κριτήρια η εταιρία προσλαμβάνει προσωπικό για λογαριασμό των διαφόρων Μ.Κ.Ο. που δραστηριοποιούνται στο νησί. 

 

Τι αναφέρουν τα έγγραφα 

Σύμφωνα με τα αναρτημένα έγγραφα στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» :

• Στις 13 Νοεμβρίου 2015 παραιτείται από πρόεδρος της Εταιρίας ο Γ. Τσάκος και ο νέος πρόεδρος Γ. Καραμανής ενημερώνει το Δ.Σ. για την πρόθεση σύμβασης με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.
• Στις 7 Δεκεμβρίου εγκρίνεται η σύμβαση με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για 20 ημέρες.
• Στις 11 Ιανουαρίου 2016 παρατείνεται η σύμβαση με την Ύπατη Αρμοστεία.
• Στις 15 Φεβρουαρίου 2016 συνάπτεται συνεργασία με την εταιρία «SamaritansPurse».
• Και στις 10 Μαρτίου 2016 λαμβάνεται η απόφαση για τροποποίηση του Καταστατικού.

ΔΗΜΟΣ ΧΙΟΥ

«Ανυπόστατες οι καταγγελίες Μισετζή»

Για ανυπόστατες καταγγελίες οι οποίες έχουν κριθεί πολλάκις από την Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκανε λόγο πρόεδρος της Μονομετοχικής του Δήμου Χίου Γ. Καραμανής. 

Αντικρούοντας τις αναφορές του Γ. Μισετζή σημείωσε ότι όλες οι αποφάσεις λήφθηκαν κατόπιν υποδείξεως των δικηγόρων και αλλά ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο του Κράτους. 

«Η τροποποίηση του καταστατικού έγινε έπειτα από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και με τα ταυτόχρονη ενημέρωση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου. Απομένει και τυπικά η έκδοση του Φ.Ε.Κ.. Η απόφασή μας έχει ισχύ μετά την ανάρτηση στο Γ.Ε.ΜΗ.», ανέφερε εισαγωγικά ο κ. Καραμανής. 

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους πρώτα υπογράφηκαν οι συμβάσεις κι έπειτα ακολούθησε η τροποποίηση του καταστατικού ο Γ. Καραμανής τόνισε ότι σύμφωνα με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου οι πρώτες συμβάσεις εγκρίθηκαν χωρίς κανένα πρόβλημα. «Η τροποποίηση προέκυψε από τη στιγμή που θελήσαμε να προσλάβουμε φύλακες. Η Επίτροπος μας εξήγησε ότι για να εγκριθούν οι πληρωμές για την πρόσληψη φυλάκων θα πρέπει να τροποποιήσουμε το καταστατικό της εταιρίας κάτι που έγινε αμέσως και τα εντάλματα πληρωμής πληρώθηκαν κανονικά». 

 

Τα κέρδη για τη Μονομετοχική

Αναφερόμενος στα λεγόμενα του Γ. Μισετζή για τα κέρδη της εταιρίας ο αντιδήμαρχος εξήγησε ότι αυτά προκύπτουν ανάλογα με το ποσοστό έκπτωσης των διαγωνιστικών διαδικασιών. «Για παράδειγμα, ο Ο.Η.Ε. μας δίνει μία πίστωση της τάξεως των 15.000 για φύλακες. Αν ο ανάδοχος αναλάβει την εργολαβία με 12.000 ευρώ τότε τα υπόλοιπα 3.000 ευρώ μένουν για την εταιρία. Τα χρήματα αυτά επιστρέφονται στον ίδιο τον δημότη μέσω δράσεων,όπως η διαμόρφωση παραλιών ή η πρόσληψη ναυαγοσωστών», εξήγησε ο ίδιος. 

Τέλος σε ότι αφορά στον τρόπο πρόσληψης του προσωπικού ο κ. Καραμανής σημείωσε ότι όλοι αξιολογούνται βάση βιογραφικών, παραπέμποντας στα πρόσφατα δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου. «Εξάλλου», όπως είπε, «στη διαδικασία αξιολόγησης συμμετείχε και σύμβουλος του συνδυασμού Λαμπρινούδη». 

 

Ας μιλήσουν αυτοί που έφυγαν...

Παράλληλα με τα παραπάνω που μένουν να αποδειχθούν είτε από τη μία πλευρά, είτε από την άλλη, εφόσον είναι αναγκαίο να διαφανεί τι ακριβώς συμβαίνει, ο Γ. Μισετζής προχωρά και σε έναν άλλον συσχετισμό. «Ο κ. Τσακός παραιτήθηκε το διάστημα πριν υπογραφεί η σύμβαση με τον Ο.Η.Ε.. Το γνώριζε ή δεν το γνώριζε; Διαφωνησε με αυτή τη σύμβαση ή όχι; Η κα. Πιπίδου παραιτήθηκε για τους δικούς της προσωπικούς λόγους όπως ανέφερε. Ποτέ δεν μάθαμε και η κοινωνία δεν πληροφορήθηκε αν είχε συμφωνήσει με αυτή τη διαδικασία προσλήψεων ή όχι; Ας πει και εκείνη τη γνώμη της», αναφέρει ο κ. Μισετζής και μένει να αποδειχθεί τι ακριβώς θα πράξει ο καθένας και η καθεμία.    

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ