1.3.2016 17:21

Ανεκτίμητη και αναξιοποίητη η πλούσια ιστορία των Ψαρών

8.000-12.000 ΕΥΡΩ ΣΕ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΓΙΑ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΜΕ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΩΝ ΨΑΡΙΑΝΩΝ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ

Ανεκτίμητος κι ανυπολόγιστος ο ιστορικός πλούτος των Ψαρών για ακόμη μια φορά, πρωταγωνιστεί στις δημοπρασίες των Αθηνών. Συγκεκριμένα στη δημοπρασία του Οίκου Βέργου που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Μαρτίου στο ξενοδοχείο Plaza, δημοπρατείται  κατάστιχο της Κοινότητας των Ψαρών στο οποίο εμπεριέχονται 50 λογαριασμοί αριθμημένοι 1-50 σε 3 τεύχη συνδεδεμένα πρόχειρα μεταξύ τους με σπάγκο. Οι λογαριασμοί αφορούσαν τα έξοδα 41 πλοιάρχων των Ψαρών από την πρώτη μέρα της επανάστασης, 1821 μέχρι και την καταστροφή των Ψαρών. Η τιμή εκτίμησης των συγκεκριμένων χειρογράφων ξεκινά από 8.000-12.000.

Και άλλα δυο

Στην ίδια δημοπρασία εμπεριέχονται κι άλλα δυο σημαντικά έγγραφα. Πρόκειται για το γενικό κατάστιχο στο οποίο εμπεριέχονται τα έξοδα κίνησης  της νήσου Ψαρών για όλες τις εκστρατείες από την αρχή της επανάστασης μέχρι και την καταστροφή τους 14 εκστρατείες (252.926 τάλαρα) με τιμή εκτίμησης 5-7.000 ευρώ και το πρόχειρο του λογαριασμού των θαλάσσιων εκστρατειών στο οποίο καταγράφονται μόνο τα πλοία χωρίς τα έξοδα τους. Η τιμή εκτίμησης των συγκεκριμένων χειρογράφων, υπολογίζεται από 3-4.000 ευρώ.

Στα Ψαρά

Ένα τόπος, μια ιστορία είναι τα Ψαρά που εξακολουθούν να μην γνωρίζουν, να μην προβάλουν και να μην αναδεικνύουν τη μοναδικότητα τους. Ποιος δεν θα ήθελε να δει όλα αυτά τα χειρόγραφα κι άλλα τόσα που κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας ως μουσειακό υλικό στις προθήκες  του σπιτιού του Κωνσταντίνου Κανάρη.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ