3.10.2012 9:39

Αναστάτωση από τα ποντίκια

- ΑΝΤΙΚΡΟYΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ

Την έντονη διαμαρτυρία γονέων και κηδεμόνων των νηπίων του Δημοτικού Παιδικού Σταθμού της οδού Φλοίσκου στην περιοχή της Ευαγγελίστριας έχει προκαλέσει το τελευταίο διάστημα η ολοένα αυξανόμενη παρουσία εντόμων και τρωκτικών μέσα στο κτίριο και μάλιστα κατά τη διάρκεια της παραμονής των παιδιών μέσα σε αυτό.
 
Σε επιστολή της στο www.politischios.gr, μητέρα νηπίου κάνει λόγω για απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στον παιδικό σταθμό και κρούει των κόδωνα του κινδύνου για πιθανές ασθένειες που μπορεί ενδέχεται να προκύψουν από την παρουσία τρωκτικών.
 
Η επιστολή
 
Στο κείμενο που απέστειλε η αναγνώστρια του «π» υπογραμμίζει:
 
 
"Αγαπητοί φίλοι,
είμαι μητέρα παιδιού που πηγαίνει στο δημοτικό βρεφονηπιακό σταθμό Φλοίσκου, όπου την προηγούμενη εβδομάδα, ημέρα Τετάρτη 26-09-2012 έλαβε χώρα μία συγκέντρωση γονέων και κηδεμόνων με σκοπό την ενημέρωση των γονιών σε τρέχοντα θέματα του σταθμού και την ανάδειξη νέου Δ.Σ. Εκεί οι περισσότεροι γονείς ενημερωθήκαμε για πρώτη φορά για ένα σοβαρότατο πρόβλημα που ταλανίζει τον παιδικό από τις αρχές του Σεπτεμβρίου, που δεν είναι άλλο από την παρουσία πολλών ποντικιών στους ίδιους χώρους που τα παιδιά μας παίζουν και τρώνε. Είχε προηγηθεί όμως και ένα άλλο περιστατικό : πριν από δύο περίπου εβδομάδες, όλοι οι γονείς είχαμε δεχτεί τηλεφώνημα από τις δασκάλες των παιδιών μας που μας ενημέρωναν ότι ο παιδικός θα έμενε κλειστός για μία μέρα επειδή δήθεν υπήρχε κάποιο πρόβλημα με την αποχέτευση. Στη συνάντηση γονέων της περασμένης Τετάρτης μάθαμε εμβρόντητοι ότι ο πραγματικός λόγος που είχε κλείσει το σχολείο εκείνη την ημέρα δεν ήταν η αποχέτευση αλλά το πρόβλημα με τα ποντίκια, που είχε πια βγει εκτός ελέγχου, και ότι οι δασκάλες των παιδιών μας είχαν ήδη στείλει έγγραφο στο δήμο με το οποίο αρνούνταν να αναλάβουν οποιαδήποτε ευθύνη σε περίπτωση που κάποιο παιδί πάθαινε κάτι.
Οι γονείς αποφασίσαμε να επαναλάβουμε τη συγκέντρωση την επόμενη μέρα, παρουσία της υπεύθυνης των παιδικών σταθμών κ. Ψύλλου, του νομικού προσώπου του δήμου κ. Γιαννάρα και του ιδιώτη που έχει αναλάβει τη μυοκτονία (προκειμένου να μας ενημερώσει για τον τρόπο και τα φάρμακα που χρησιμοποιεί για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και αν προκύπτουν θέματα ασφάλειας για τα παιδιά μας). Την επόμενη μέρα λοιπόν στη συγκέντρωση έγινε μία συστηματική προσπάθεια από την κ. Ψύλλου και τους εκπροσώπους του δήμου να καθησυχαστούν οι γονείς, με το επιχείρημα ότι το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο και ότι τείνει προς πλήρη έλεγχο και έκλειψη. Πολλά όμως τα ερωτηματικά που προκύπτουν σε σχέση και με τον τρόπο που οι προϊστάμενοι των παιδικών σταθμών διαχειρίστηκαν συνολικά το ζήτημα και με την ασφάλεια των μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν (και που ακόμη χρησιμοποιούνται) από τον ειδικό για τη μυοκτονία όλες τις επίμαχες μέρες, μέρες κατά τις οποίες μωρά και μικρά παιδιά έπαιζαν ανέμελα στους χώρους του σταθμού.
Αναπάντητα λοιπόν παραμένουν (και ελπίζω προς διερεύνηση) τα ακόλουθα ερωτήματα :
1.     Από την επικοινωνία μου με τις δασκάλες πληροφορήθηκα ότι δέχτηκαν εντολή «άνωθεν» να μην αποκαλύψουν σε κανέναν το πρόβλημα και να αντιμετωπιστεί το θέμα «εσωτερικά». Με ποια λογική στέρησαν από τους γονείς το δικαίωμα να γνωρίζουν τι γίνεται στο σχολείο των παιδιών τους; Με ποιο δικαίωμα μας στέρησαν την επιλογή να αποφασίσουμε εμείς για το αν θα στείλουμε τα παιδιά μας στο σχολείο τις μέρες που κινδύνευε η υγεία τους, όντας στον ίδιο χώρο με ποντίκια και ποντικοφάρμακα;
2.     Ισχυρίζονται ότι το πρόβλημα έχει σχεδόν λυθεί. Πώς μπορεί πλέον να έχει κανείς εμπιστοσύνη στα λεγόμενά τους μετά από όλους αυτούς τους ανεκδιήγητους χειρισμούς που έχουν προηγηθεί;
3.     Στην κουζίνα του παιδικού ετοιμάζονται τα γεύματα των παιδιών μας. Είναι ασφαλής ο χώρος, οι πάγκοι, τα σκεύη; Δεν πρέπει να κάνει το υγειονομείο εξονυχιστικό έλεγχο που να πιστοποιεί την ασφάλεια και την καταλληλότητα του χώρου της κουζίνας αλλά και όλου του παιδικού σταθμού;
4.     Δεν πρέπει να παρέμβει ο εισαγγελέας και να επιληφθεί του θέματος; Να αποδώσει ευθύνες για ό,τι έγινε (εσκεμμένη απόκρυψη της αλήθειας και παραπληροφόρηση των γονιών, έκθεση των παιδιών σε μικρόβια, μολυσματικές ασθένειες και τοξικά φάρμακα) και να εξασφαλίσει ότι ο παιδικός είναι κατάλληλος για λειτουργία;
5.     Ποιος μπορεί να μου διασφαλίσει ότι το δικό μου παιδί ή κάποιο άλλο δεν έχει ήδη εκτεθεί σε κίνδυνο με μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία του;
Εύχομαι πραγματικά  όποιες ενέργειες γίνουν από εδώ και πέρα να έχουν σαν μοναδικό γνώμονα την ασφάλεια και υγεία των παιδιών μας και όχι κάποια πολιτική ή άλλου είδους σκοπιμότητα".
 
Μ. Γιαννάρας: «Δεν υπάρχει ζήτημα»
 
Με αυτή τη φράση ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου του Δήμου Χίου, επιχείρησε να αντικρούσει το περιεχόμενο της επιστολής, τονίζοντας ότι έχουν γίνει όλα τα προβλεπόμενα στάδια της απεντόμωσης ώστε ο παιδικός σταθμός να καθαριστεί και να είναι ασφαλής για τα παιδιά.
«Το ζήτημα έχει τελειώσει. Κάναμε μία σύσκεψη την προηγούμενη Πέμπτη και εξηγήσαμε στους γονείς τι συνέβη. Πριν όμως από τη σύσκεψη, εδώ και 10ημέρες περίπου καλέσαμε τον συνεργάτη του Δήμου και του είπαμε να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε το πρόβλημα να τελειώσει εδώ.
Ως εκ τούτου θεωρώ ότι δεν υπάρχει λόγος να το συζητάμε. Αν οι γονείς έχουν διαφορετική άποψη ας μας επισημάνουν τι δεν έγινε για να γίνει», είπε ο ίδιος.
 
Ε. Ψύλλου: «Υπάρχει το πρόβλημα αλλά…»
 
Την ύπαρξη του προβλήματος από την άλλη και μάλιστα σε αυξημένο βαθμό επιβεβαίωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον «π» η υπεύθυνη των παιδικών σταθμών του ΝΠΔΔ Ε. Ψύλλου, η οποία τόνισε ότι το ζήτημα είχε εντοπιστεί από τον Αύγουστο οπότε πάρθηκαν αυξημένα μέτρα.
 
«Είναι αλήθεια ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με άλλες περιπτώσεις. Ωστόσο όπως καταλαβαίνει κανείς όταν ο παιδικός παραμένει κλειστός ένα ολόκληρο καλοκαίρι είναι λογικό να εμφανίζονται αυτά τα κρούσματα.
Μας ενημέρωσαν οι γονείς για τα περιστατικά και όντως διαπιστώσαμε ότι το πρόβλημα όχι μόνο υπάρχει αλλά ήταν αυξημένο. Δώσαμε βαρύτητα στα μέτρα που πήραμε και έτσι εκτός από την απεντόμωση, κυκλώσαμε περιμετρικά το κτίριο με ειδικές ασφαλείς ποντικοπαγίδες και μπορώ να πω ότι λύσαμε το πρόβλημα κατά 95%», είπε η ίδια.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ