7.11.2013 11:16

Αναδεικνύεται ο Άγιος Γιώργης

Οι κάτοικοι του Αγ. Γεωργίου Συκούση τίμησαν και φέτος τη μνήμη του Αγίου που έδωσε το όνομα του στο χωριό τους, με πάνδημη συμμετοχή στον Εσπερινό, τη Θεία Λειτουργία στις 3 Νοεμβρίου, ανήμερα της γιορτής του Άγιου Γιώργη του μέσα κρεβατιού, όπως την αποκαλούν, και στο καθιερωμένο  κέρασμα που ακολούθησε.

Ιστορία

Το έθιμο οφείλει την ονομασία του στην παράδοση, σύμφωνα με την οποία οι νοικοκύρηδες κάθε σπιτιού στο παλιό χωριό, αυτή την ημέρα έπρεπε, τηρώντας το έθιμο, να μεταφέρουν τα κρεβάτια τους μέσα από έξω που τα είχαν ή από τα μπροστινά στα μέσα δωμάτια, επειδή άρχιζε η περίοδος του χειμώνα. Έξω τα μετέφεραν πάλι στις  23 του Απρίλη, για να απολαύσουν την Άνοιξη και το καλοκαίρι.

Τα έργα

Οι Αγιοργούσοι που αγαπούν την παλιά εκκλησία του μοναστηριού που αποτέλεσε την κοιτίδα της δημιουργίας του χωριού τους, φέτος  είναι χαρούμενοι για ένα ακόμη λόγο. Έχουν αρχίσει οι εργασίες επισκευής της εκκλησίας. 

Με χορηγία 250.000 ευρώ του Αγιοργούση εφοπλιστή Νίκου Βαφειά θα επισκευαστούν εξωτερικά η στέγη και ο τρούλος της εκκλησίας.

Με πιστώσεις 1.300.000 ευρώ εσωτερικά  θα αναδειχθούν οι  παλιές αγιογραφίες που εντοπίστηκαν στο ανδρικό τμήμα του ναού, οι οποίες, σύμφωνα με τον εφημέριο του ναού, Αργύριο Μυλωνά, έχουν κοινά Βυζαντινά στοιχεία με αυτά της Νέας Μονής και της Παναγίας Κρήνας. Στην υπόλοιπη εσωτερική και εξωτερική επιφάνεια θα αναδειχθεί η πέτρινη τοιχοποιϊα.

Τα έργα αυτά έχουν εγκριθεί από το ΥΠ.ΠΟ και έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Ο πάτερ Αργύρης θεωρεί υποχρέωση του να ευχαριστήσει την Γενική Γραμματέα του υπουργείου Λίνα Μενδώνη, για τη βοήθεια που έχει προσφέρει

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ