11.7.2016 9:39

Αγώνας κατά της αδήλωτης εργασίας

25.000 ΕΥΡΩ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΣΕ ΚΑΦΕ ΜΠΑΡ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΕΠΕΙΔΗ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΣΕ ΑΔΗΛΩΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Εντατικοποιεί τους ελέγχους το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας σε μία προσπάθεια να ελέγξει την αδήλωτη ή ψευδώς δηλωμένη απασχόληση εργαζομένων, ιδιαίτερα την θερινή περίοδο όπου το φαινόμενο της «μαύρης εργασίας» είναι σε έξαρση.

Οι κλάδοι που μπαίνουν στο μικροσκόπιο

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Επιθεωρητής Εργασίας Δ. Φραγκομίχαλος σημείωσε στον «π» ότι παρά τις προσπάθειες που καταβάλει η υπηρεσία για ενημέρωση των εργοδοτών, η αδήλωτη εργασία συνεχίζει να ακμάζει κυρίως σε εποχιακές και τουριστικές επιχειρήσεις.

«Μπορούμε να πούμε ότι τα πράγματα παραμένουν αμετάβλητα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Το φαινόμενο ούτε έχει εξαλειφθεί, όπως άλλωστε θα επιθυμούσαμε, ούτε όμως παραμένει ανεξέλεγκτο. Από την πλευρά μας διενεργούμε ελέγχους προσπαθώντας να ενημερώσουμε τους εργοδότες ότι η νομιμότητα στοιχίζει τελικά λιγότερα από την παρανομία. Αυτό είναι το βασικό επιχείρημα για όσους σκέφτονται μόνο την οικονομική πλευρά του θέματος», εξήγησε ο ίδιος.

Τσουχτερά πρόστιμα

Παρά πάντως τις εκκλήσεις της Επιθεώρησης Εργασίας πολλοί εργοδότες αγνοούν τις συστάσεις, ερχόμενοι εκ των υστέρων αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα.

Σε αυτή την περίπτωση κατατάσσεται και επιχείρηση καφέ- μπαρ που εκμεταλλεύεται γνωστή παραλία του νησιού και στην οποία έπειτα από έλεγχο επιβλήθηκε πρόστιμο 25.000 ευρώ καθώς εντοπίστηκαν αδήλωτοι εργαζόμενοι ή ψευδής δήλωση εργασίας.

«Είναι σύνηθες το φαινόμενο να υπάρχουν εργοδότες που δηλώνουν εργαζομένους για 1 ή 2 ώρες την ημέρα, ή μερικές ημέρες της εβδομάδας και στην πραγματικότητα να απασχολούνται για πλήρες ωράριο. Το καλό είναι ότι πολλοί από αυτούς που τα προηγούμενα χρόνια είχαν έρθει αντιμέτωποι με τα τσουχτερά πρόστιμα πλέον μας πλησιάζουν και μας λένε ότι τελικά δεν άξιζε η αδήλωτη εργασία. Όμως είναι ένα φαινόμενο που δεν σταματάει ποτέ», κατάληξε στις δηλώσεις του ο κ. Φραγκομίχαλος. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ