10.11.2022 6:50

90 χρόνια μνημόσυνο (οδού) Ψυχάρη

90 ακριβώς χρόνια μετά από εκείνο το φθινόπωρο του 1932 που μεταφέρθηκαν τα οστά του Γιάννη Ψυχάρη στη Χίο κ έλαβε χώρα το μνημόσυνό του κ η τοποθέτησή τους στον γνωστό μας πλέον τάφο του, είχαμε άλλο ένα μνημόσυνο στο όνομά του, αυτή τη φορά της οδού Ψυχάρη.

Όσα βάσανα τράβηξε ο Ψυχάρης τότε από τον δήμο της Χίου, τραβούν κ οι δημότες που ζουν κ εργάζονται στην οδό Ψυχάρη σήμερα. 

Διότι ο Ψυχάρης τότε είχε επιλέξει και συμφωνήσει με τον Δήμο, από το 1925, όταν είχε κάνει το τελευταίο ταξίδι του στη Χίο, το σημείο που ήθελε τα ταφεί στη Μπέλλα Βίστα αλλά ο Δήμος Χίου όταν ο μεγάλος λογοτέχνης απεβίωσε, τον πούλησε μεγαλειωδώς. Έτσι, αθέτησε την συμφωνία τους κ δεν επέτρεψε να κατασκευαστεί ο τάφος του Ψυχάρη στην Μπέλλα Βίστα αλλά θέλησε να τον τοποθετήσει μέσα στον πρόναο της ανεγειρομενης τότε Ευαγγελίστριας, κάτι που αρνήθηκε ο γλύπτης Δημητριάδης ο οποίος ήταν επιφορτισμένος από τον ίδιον τον Ψυχάρη να επιμεληθεί το ταφικό του μνημείο κ να φροντίσει τα της ταφής.

Ώσπου δόθηκε η λύση από την οικογένεια Παπαλά, οι οποίοι δώρισαν το κτήμα τους στην γνωστή τοποθεσία που βρίσκεται ο τάφος του Ψυχάρη σήμερα κ ανεγέρθηκε το μνημείο. 

Ο Δήμος της Χίου στάθηκε αφερέγγυος απέναντι στον Ψυχάρη, δεν θα φαινόταν απέναντι στους ανθρώπους που ζουν κ εργάζονται στην οδό Ψυχάρη;

Το τραγικό όμως δεν είναι η αφερεγγυότητα της Δημοτικής Αρχής. Το τραγικό είναι η παραίνεση του Αντιδημάρχου προς τους διαμαρτυρόμενους δημότες να ρίξουν την οργή τους στην Αρχαιολογική υπηρεσία κ προσωπικά στην προϊσταμένη της κ. Όλγα Βάσση.

Ανεπίτρεπτη πολιτική συμπεριφορά η μετάθεση της ευθύνης σε μια υπηρεσία που από το 1912 μέχρι σήμερα έχει προσφέρει πάρα πολλά σε αυτό τον τόπο, ανεπίτρεπτη κ κατακριτέα η στοχοποίηση της κυρίας Βάσση, κατά την θητεία της οποίας στην διεύθυνση της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων έχουν πραγματωθεί στη Χίο τεράστια έργα αποκατάστασης αρχαιολογικών τόπων, που κοσμούν κ προβάλουν το νησί μας.

Αν κάποιοι εργάζονται συστηματικά κ αθόρυβα, παράγοντας έργα ουσίας που διαφυλαττουν το πολιτισμικό κεφάλαιο κ την ταυτότητα του νησιού μας κ που αλλάζουν την εικόνα του συνεχώς προς το καλύτερο, αυτοί είναι οι άνθρωποι της Αρχαιολογικής υπηρεσίας. 

Η μικροπολιτική εξυπηρέτηση συμφερόντων στην οποία είναι εθισμένοι γενικότερα οι αιρετοί κ ειδικά η παρούσα δημοτική αρχή παράγει ανήθικες και καταδικαστέες πολιτικές μετάθεσης ευθυνών σε τρίτους κ στοχοποίησης προσώπων. 

 

Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Χίου ΕΠΠΟΧΙ 

https://www.facebook.com/profile.php?id=100086425867612

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ