18.4.2013 11:47

34 κατηγορούμενοι, 52 δικηγόροι, 111 μάρτυρες

• ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Μία από τη σημαντικότερες δίκες των τελευταίων ετών, όχι μόνο σε τοπικό αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο, θα κληθεί να εκδικάσει αύριο Παρασκευή το τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων που θα ασχοληθεί με την πολυσυζητημένη δίκη των ενήλικων μελών των LOCOS.

Έπειτα από συντονισμένες προσπάθειες του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου και αφού προηγουμένως εξαντλήθηκαν όλες οι εφικτές λύσεις, η δίκη θα διεξαχθεί στο νησί μας, με την αίθουσα του Πρωτοδικείου να τροποποιείται ειδικά ώστε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της δίκης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο χώρος για τους κατηγορούμενους θα είναι συγκεκριμένος, ενώ περιμετρικά τους θα υπάρχουν αστυνομικοί που θα φέρουν όπλα και προστασία ώστε να εξασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή της δίκης. Στόχος, σύμφωνα με πηγές από την Α.Δ. Χίου, είναι οι κατηγορούμενοι να μην έχουν καμία επαφή με τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους στην αίθουσα, παρά μόνο με τους συνηγόρους υπεράσπισης.

Η σημαντικότητα της δίκης αλλά και το γεγονός ότι όλα τα φώτα της δημοσιότητας έχουν πέσει πάνω στην αυριανή διαδικασία, ανάγκασε την Αστυνομική Διεύθυνση Χίου να λάβει επιπλέον μέτρα ασφάλειας.

Έτσι από νωρίς αύριο το πρωί η οδός μπροστά από το Πρωτοδικείο θα αποκλειστεί από αστυνομική δύναμη, ενώ την ώρα άφιξης και αναχώρησης των 15 από τους 34 κατηγορούμενους που είναι προφυλακισμένοι θα κλείσει και τμήμα της Λεωφόρου Αιγαίου.

Από την Αστυνομία παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο ελέγχου των ατόμων που θα εισέρχονται στην αίθουσα στα πλαίσια της επιπλέον προστασίας, χωρίς όμως να είναι γνωστό μέχρι και αυτή την ώρα αν τελικά θα ισχύσει αυτό το μέτρο.

Οι υπόλοιπες δίκες

Έντονος προβληματισμός πάντως μεταξύ του δικηγορικού κόσμου του νησιού επικρατεί σχετικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, αφού, εκτός από την πολύκροτη υπόθεση, την ίδια ημέρα υπάρχουν στο πινάκιο ακόμα 10 υποθέσεις πολιτικών δικών και πλημμελημάτων, μεταξύ των οποίων και η εκδίκαση του Εφετείου για τον βαρύτατο τραυματισμό της δημοσιογράφου Αγγελικής Χατζηδημητρίου.

Η διαδικασία

Σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθείται, στις 09.00 της Παρασκευής το Δικαστήριο θα ασχοληθεί πρώτα με τις πολιτικές δίκες, στη συνέχεια θα συνέλθει το 3μελές Εφετείο Πλημμελημάτων και τέλος το 3μελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Επομένως το ενδεχόμενο της εκδίκασης της υπόθεσης των LOCOS την Παρασκευή είναι σε άμεση συνάρτηση με το χρόνο που θα διαθέσουν οι Εφέτες δικαστές στις υπόλοιπες δίκες που προηγούνται της συγκεκριμένης.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, αν τελικά δεν δοθεί αναβολή στις υποθέσεις που προηγούνται των LOCOS, τότε το Δικαστήριο θα αρκεστεί απλά στο τυπικό της έναρξης της δίκης που προβλέπει: εκφώνηση διαδίκων, εκφώνηση κατηγορουμένων, εκφώνηση μαρτύρων και τέλος δηλώσεις παράστασης συνηγόρων υπεράσπισης.

Έτσι δεν είναι διόλου απίθανο αύριο η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης να ξεκινήσει μόνο ως προς το τυπικό μέρος και να διακοπεί ώστε να συνεχιστεί το πρωί της Δευτέρας.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ