11.7.2016 9:45

30 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στους δρόμους της πόλης

ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΕΛΕΓΧΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες αποδεικνύεται καθημερινά η διαχείριση των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων που εδώ και μήνες βρίσκονται εγκλωβισμένα στο νησί μας, έχοντας δημιουργήσει δικούς τους κανόνες στους καταυλισμούς της Σούδας και του ΔΗΠΕΘΕ όπου διαμένουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας ο αριθμός των συγκεκριμένων παιδιών ξεπερνάει τα 30 ενώ η ηλικία τους κυμαίνεται από 8 μέχρι και 17 ετών. Διαμένουν στις τρεις υποδομές προσφύγων σε ΔΗΠΕΘΕ, Σούδα και ΒΙ.ΑΛ. και συχνά εμπλέκονται σε επεισόδια μεταξύ ομάδων μεταναστών αλλά και σε περιστατικά μικροκλοπών στο κέντρο της πόλης.

Όπως εξήγησε στον «π» ο αντιδήμαρχος Γ. Καραμανής τα ασυνόδευτα παιδιά είναι ίσως το σοβαρότερο πρόβλημα το οποίο έχει να αντιμετωπίσει αυτή τη στιγμή το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

«Δεν μιλάμε για παιδάκια 5 ετών. Μιλάμε για έφηβους, συνεπώς μιλάμε για σχεδόν ολοκληρωμένους ανθρώπους οι οποίοι όμως δεν έχουν καμία απολύτως εποπτεία. Δεν υπάρχει γονιός από πάνω τους με αποτέλεσμα αρκετά συχνά να παραβατούν. Ακόμα όμως κι αν η Αστυνομία τους οδηγήσει στο Αστυνομικό Τμήμα, η νομοθεσία μας είναι τέτοια που μετά από δύο ημέρες βρίσκονται και πάλι έξω. Είναι σαφές λοιπόν ότι όταν κάποιος αντιλαμβάνεται ότι οποιαδήποτε πράξη κι αν κάνει δεν τιμωρείται, θα ξανακάνει τα ίδια», σημειώνει ο κ. Καραμανής.

Έσπασαν τα τζάμια στο Cine Κήπος

Τελευταίο μάλιστα περιστατικό παραβατικής συμπεριφοράς σημειώθηκε στο Cine Κήπος με πρωταγωνιστή έναν 8χρονο πρόσφυγα. Όταν οι υπεύθυνοι του σινεμά τον ενημέρωσαν ότι δεν μπορεί να μπει μέσα επειδή το έργο δεν ήταν κατάλληλο για τον ίδιο, το παιδί απομακρύνθηκε και λίγο αργότερα επέστρεψε με πέτρες στο χέρι σπάζοντας τις γυάλινες προθήκες που αναρτάται το πρόγραμμα των ταινιών.

«Ακόμα και να το πιάναμε το παιδί, τι να το κάναμε; Να το μαλώσουμε; Απαιτούνται άλλου είδους πολιτικές», ήταν το σχόλιο του προέδρου της ΔΗΚΕΧ Γ. Κερμπάτσου στον «π».

Αναζητά λύση η Ύπατη Αρμοστεία

Μοναδική ελπίδα για την επίλυση του προβλήματος αποτελούν οι κινήσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες που βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Αν τελικά αυτές αποδώσουν καρπούς τότε σύντομα θα δημιουργηθεί στο νησί ειδική δομή για τα ανήλικα προσφυγόπουλα, την οποία θα στελεχώσουν κοινωνικοί λειτουργοί αλλά και ψυχολόγοι.

Μέχρι τότε τα συγκεκριμένα παιδιά θα συνεχίσουν να περιφέρονται στους δρόμους με το κίνδυνο να αποκτήσουν συμπεριφορά αγέλης να είναι πιο κοντά από ποτέ. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ