24.3.2016 11:40

1200 αιτήματα επανεισδοχής στην Τουρκία από τη Χίο

ΑΠΟ 4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΞΕΚΙΝΑ Η ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΧΙΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Τη διαδικασία επαναπροώθησης στην Τουρκία των 1.245 ατόμων που βρίσκονται κρατούμενοι στη ΒΙ.ΑΛ., ανεξάρτητα από το αν είναι πρόσφυγες ή μετανάστες προωθεί η Κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «π» η Αστυνομική διεύθυνση Χίου έχει συντάξει 1.200 αιτήματα επανεισδοχής στη γείτονα χώρα τα οποία έχει παραδώσει στο κλιμάκιο των 6 Τούρκων παρατηρητών που αφίχθησαν στο νησί μας την περασμένη Κυριακή.

«Αυτό το οποίο γνωρίζουμε είναι ότι από τη Δευτέρα 4 Απριλίου, θα ξεκινήσει η διαδικασία επανεισδοχής στην Τουρκία. Προς το παρόν όμως οι Τούρκοι δεν έχουν εξετάσει καμία από τις αιτήσεις που τους έχουμε καταθέσει», ανέφερε στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. στον «π» σημειώνοντας ότι ο χρόνος εξέτασης κάθε αιτήματος επαναπροώθησης στα απέναντι παράλια θα είναι από 4 έως 10 ημέρες.

Ελάχιστα τα αιτήματα για άσυλο

Σημαντικό στοιχείο του ρεπορτάζ αποτελεί το γεγονός ότι μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης μόλις ένας από 1.245 κρατούμενους της ΒΙ.ΑΛ. είχε καταθέσει αίτημα ασύλου στους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Ασύλου που λειτουργεί στο Κέντρο Κράτησης.

«Αυτό φανερώνει την πρόθεσή τους να μη μείνουν στην Ελλάδα αλλά να συνεχίσουν την πορεία τους προς την Ευρώπη. Σε αντίθετη περίπτωση θα είχαμε σωρεία αιτήσεων για διαμονή στην Ελλάδα. Υπάρχει βέβαια κάποια κινητικότητα μεταξύ των μεταναστών και των προσφύγων που ταλατεύονται ανάμεσα στην επιστροφή από τον τόπο που έφυγαν και στη μόνιμη διαμονή στη χώρα μας», εξήγησε Αστυνομικός στον «π».

Παράλληλα όπως έγινε γνωστό τα 200 στελέχη της Frontex που θα φθάσουν στο νησί μέσα στις επόμενες ημέρες, θα στελεχώσουν αποκλειστικά την υπηρεσία ασύλου ώστε η εξέταση των αιτημάτων να γίνεται επί τόπου.

«Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, οι δυνατότητες των δύο υπαλλήλων ασύλου είναι εξαιρετικά περιορισμένες απέναντι στον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό προσφύγων. Στόχος είναι τα στελέχη της Frontex, μετά την κατάθεση ενός αιτήματος να συστήνουν άμεσα επιτροπές και να γνωμοδοτούν θετικά ή αρνητικά», κατέληξε ο ίδιος.

Συνεχίζουν τις διαμαρτυρίες τους

Ανεξάρτητα πάντως από την διαμορφούμενη κατάσταση, 80 μετανάστες της ΒΙ.ΑΛ. κυρίως από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν συνέχισαν τις διαμαρτυρίες τους και χθες το βράδυ ζητώντας να τους επιτραπεί η ελεύθερη διακίνηση στην Ελλάδα, ώστε να μεταβούν στα βόρεια σύνορα της χώρας. Με συνθήματα κατά του εγκλεισμού οι διαδηλωτές για τρίτο συνεχόμενο βράδυ διαδήλωσαν ειρηνικά ενώ αργότερα απομακρύνθηκαν στους οικίσκους. Μάλιστα η παρουσία των Αστυνομικών ήταν αυξημένη καθ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Καμία άφιξη

Ρυθμιστής πάντως της κατάστασης για μία ακόμη φορά αποδείχθηκε ο καιρός αφού η ενίσχυση των ανέμων είχε ως αποτέλεσμα τις απαγορευτικές συνθήκες ταξιδιού από τον Τσεσμέ στη Χίο.

«Ευτυχώς οι καιρικές συνθήκες μας βοήθησαν κι έτσι ο αριθμός στη ΒΙ.ΑΛ. παραμένει σταθερός χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα», ανέφερε στέλεχος του Λιμενικού, εκφράζοντας τον φόβο του ότι αν δεν αδειάσει το Κέντρο Κράτησης σύντομα τότε θα υπάρξει σημαντικό πρόβλημα χωρητικότητας.

Τέλος σε ότι αφορά στο κομμάτι της σίτισης από την Παρασκευή τίθεται σε ισχύ η μηνιαία σύμβαση που υπέγραψε το Υπ. Εθνικής Άμυνας με ιδιώτη από την Αθήνα για την παροχή γευμάτων, σε ημερήσια βάση, στους πρόσφυγες και στους μετανάστες της ΒΙ.ΑΛ.. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ