1.12.2015 11:13

11 περιοχές της Χίου εκπέμπουν «sos» για τις πλημμύρες

ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Ο ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ

Στο στόχαστρο του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας μπαίνουν οι ανθρώπινες παρεμβάσεις σε χείμαρρους και ποτάμια, αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου αποτελούν τον βασικό παράγοντα πλημμυρικών φαινομένων.

 «Κάποια στιγμή θα πρέπει να καταλάβουμε ότι οι εργολαβίες καθαρισμού χειμάρρων δεν προσφέρουν όσα τελικά αναμένουμε. Θα πρέπει να εξετάσουμε στις περιοχές που υπάρχει πρόβλημα τις ανθρώπινες παρεμβάσεις που δημιουργούν εμπόδια στην ομαλή ροή του νερού», επεσήμανε ο κ. Παπαλάνης.

Η ευθύνη στην Αστυνομία

Παράλληλα οι παριστάμενοι έθεσαν και ζήτημα συντονισμού των υπηρεσιών σε περιπτώσεις πλημμυρών ή και παγετού. Όπως ειπώθηκε την ευθύνη γι’ αυτά τα συμβάντα έχει πρώτα από όλα η Αστυνομία ενώ οι υπόλοιποι φορείς όπως ο Δήμος ή η Περιφέρεια εμπλέκονται στο κομμάτι των επιπτώσεων που προκαλούνται από αυτά τα φαινόμενα.

Έτσι ως πρωταρχικό στόχο οι εμπλεκόμενοι έθεσαν την υπηρεσιακή ετοιμότητα υπαλλήλων αλλά και μηχανημάτων προκειμένου ανά πάσα στιγμή να μπορούν να επέμβουν.

Παράλληλα ο Π. Τριπολίτης εκ μέρους της ομάδας «Ο» ζήτησε την λειτουργία Ενιαίου συνονιστικού και για τις πλημμύρες, μιας και υπήρξαν φαινόμενα μη συντονισμού κατά την αντιμετώπιση των πλημμυρών στα Καρδάμυλα ενώ πρότεινε  η ενημέρωση των πολιτών να επεκταθεί και  στην αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων.

Οι επικίνδυνες περιοχές

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σ.Ο.Π.Π. οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» σε ότι αφορά στον κίνδυνο πλημμύρας είναι οι εξής:

  1. Από το Καστέλο μέχρι το πρώην Δημαρχείο Ομηρούλης
  2. Εκβολές Παρθένη
  3. Κοντάρι
  4. Καρδάμυλα
  5. Κώμη
  6. Λιθί
  7. Εκβολές Αρμένη
  8. Λαγκάδα
  9. Ταμπάκικα
  10. Κώμη
  11. Καταρράκτης

Σε ότι αφορά στον κίνδυνο κατολισθήσεων το Σ.Ο.Π.Π. σημείωσε ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην περιοχή των Διευχών, στο τμήμα της Εθνικής Οδού Χίου – Καρδαμύλων από το Μερσινίδι μέχρι και το Σαραπιό και τέλος στο οδικό δίκτυο προς Νέα Μονή. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ