10.8.2017 12:12

Συντελεστής μακροημέρευσης για τους τροφίμους του

45 ΧΡΟΝΙΑ ευδόκιμης λειτουργίας του Οίκου Ευγηρίας «Η Αγία Μαρίνα» Καρδαμύλων

«Ο Οίκος Ευγηρίας «Η Αγ. Μαρίνα» Καρδαμύλων δεν πρόκειται να είναι δια τους τροφίμους του ο τόπος όπου θα αναμένεται το μοιραίον, αλλά προορίζεται να γίνει ο συντελεστής μακροημέρευσης γι’ αυτούς», είχε τονίσει  στα εγκαίνια του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος στις 31 Ιουλίου 1973 ο πρόεδρος της Ιδρυτικής Επιτροπής και μεγάλος ευεργέτης του Ιδρύματος Γεώργιος Ι. Καρράς. 45 χρόνια μετά, έχει καταξιωθεί στη συνείδηση του κόσμου και φημίζεται για την ποιότητα της παροχής των υπηρεσιών που προσφέρει και την κτιριακή του υποδομή.

Αναμνηστικό λεύκωμα

Η συγγραφέας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Ευαγγελία Παπαζή, με το υπέροχο πόνημα που ονομάζει «Αναμνηστικό λεύκωμα» καταγράφει τη διαδρομή, την προσφορά του Ιδρύματος και των στελεχών που το υπηρέτησαν και υπηρετούν με συνείδηση για το χρέος που έχουν αναλάβει.

«Οι καιροί είναι δύσκολοι, τα τροφεία καλύπτουν μέρος μόνο των εξόδων και οι δωρεές είναι ασταθές κεφάλαιο, που τον ένα χρόνο καλύπτουν τα προϋπολογισθέντα έξοδα, τον άλλο όχι», εξηγεί την απόφαση έκδοσης του λευκώματος η Ευαγ. Παπαζή.

«Το επετειακό λεύκωμα φιλοδοξεί να απλώσει χέρι γνωριμίας στις νεότερες γενιές. Σ’ ένα ευρύ άνοιγμα προς τη  κοινωνία για να γίνει ο κύκλος των συμπαραστατών του Οίκου Ευγηρίας μεγαλύτερος. Κυρίως στοχεύει στη δημιουργία ενός μεγάλου σωματείου «Φίλων του Οίκου Ευγηρίας Καρδαμύλων», που θα στέκεται ενεργά στο πλάι του Ιδρύματος», συμπληρώνει.

Προσφορά

«Το κοινωνικό έργο που προσφέρειείναι γνωστό σε όλους και η καλή του φήμη έχει ξεπεράσει τα Καρδάμυλα», τονίζει στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Γεώργιος Σ. Τσάκος.

«Γι’ αυτό είμαστε  υπερήφανοι όλοι οι Χιώτες  για το κοινωνικό κόσμημα του νησιού που δημιούργησε η Καρδαμυλίτικη ευεργεσία», προσθέτει.

«Την πόρτα αυτή, που άνοιξε πριν 45 χρόνια, χρωστάμε όλοι ορθάνοικτη να την κρατήσουμε», τονίζει η διευθύντρια Α. Σταυρινού.

Ιστορικό

Το σπόρο της δημιουργίας του έσπειρε το 1968 η Φιλόπτωχος Αδελφότητα Κυριών και Δεσποινίδων Καρδαμύλων.Το οίκημα οικοδομήθηκε στη θέση «Αγκαθιάς» σε οικόπεδο που δωρίθηκε από τους κληρονόμους των Ιωάννου και Φωτεινής Καρρά. Για την επέκταση του οικοπέδου δώρισαν αγροτεμάχια η Μαρία Γ. Καρρά, η Παρασκευή Δ. Μπουρζούνη, ο Ιωάννης Γραίγος και ο Γεωργιος Ι. Καρράς. Ο θεμέλιος λίθος τέθηκεστις 8 Σεπτεμβρίου του 1969, επί δημαρχίας Νικολάου Δ. Γεωργιλή. Την Επιτροπή Ανέγερσης αποτέλεσανο Γεώργιος Ι. Καρράς, η Καλλιόπη Τσαρδάκα και ο Χρήστος Μέλης. Ο προϋπολογισμός των εργασιών ξεπέρασε τα 3 εκ. δραχμές, ποσό τεράστιο για την εποχή.

Εξαιρετική είναι και η αποτύπωση της ιστορίας του από τον εκδοτικό οίκο «αλφα πι».

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ