1.5.2018 10:11

Στους τριανταφυλλαιώνες του Συκούση ανθεί η εναλλακτική καλλιέργεια

Στα μέσα Μαΐου κορυφώνεται η συγκομιδή των ροδοπέταλων από τις τριανταφυλλιές στον Άγιο Γιώργη Συκούση. Ήδη όμως από τους λιγοστούς παραγωγούς έχει ξεκινήσει η διαδικασία συγκομιδής, που θα πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή την κατάλληλη ημέρα ανθοφορίας του κάθε λουλουδιού ξεχωριστά.

Όπως καταγράφει ο Νίκος Κοίλης, το υψόμετρο και το μικροκλίμα του Συκούση δίνουν ιδιαίτερη δύναμη στα αιθέρια έλαια και το άρωμα από τις τριανταφυλλιές, με αποτέλεσμα εδώ και χρόνια η καλλιέργεια τριανταφυλλιών να αποτελεί παραδοσιακή ενασχόληση για την περιοχή, που εξελίσσεται σταδιακά στις μέρες μας με τη δημιουργία τριανταφυλλαιώνων.  

Η χρήση

«Με τα ροδοπέταλα φτιάχνουμε υπέροχο γλυκό του κουταλιού και ωραιότατο λικέρ, μπορεί να παραχθεί ακόμη και ροδέλαιο και ροδόνερο. Κάτι νέο και ενδιαφέρον που έμαθα τελευταία είναι ότι γίνεται και ωραίο αφέψημα, τσάι τριαντάφυλλο με ευεργετικές ιδιότητες», σημειώνει ο Ν. Κοίλης.

Ευκαιρίες εναλλακτικής παραγωγής

Το γλυκό κουταλιού τριαντάφυλλο σηματοδοτούσε στο παρελθόν την ιδιαίτερη οικοπαραγωγή του νησιού μας και θα μπορούσε να εξελιχθεί σε σημαντική ευκαιρία εναλλακτικής παραγωγής για νέους αγρότες που αναζητούν κερδοφόρες μορφές καλλιέργειας. Στο Συκούση η παραγωγή είναι σημαντικότερη συγκριτικά με το υπόλοιπο νησί, εκτιμάται όμως ότι μια συστηματική προσπάθεια τόνωσης της, σε συνδυασμό με νέες μορφές τυποποίησης και εμπορίας, θα μπορούσε να δημιουργήσει νέους ορίζοντες για αγρότες με εναλλακτικές αναζητήσεις.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ