14.3.2023 10:25

ΕΠΠΟΧΙ - Περιήγηση λίγο πριν την καταστροφή

Το ΕΠΠΟΧΙ σας προσκαλεί την Κυριακή 19/3 και ώρα 11 το πρωί στο Χαλκειός, για να περπατήσουμε και να γνωρίσουμε μέσα από την ξενάγηση και τις διηγήσεις των κατοίκων, την περιοχή που απειλεί να καταστρέψει ολοσχερώς ο περιφερειακός δρόμος του χωριού τους.

Τον δρόμο αυτόν δεν τον επιθυμεί η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων αλλά η Περιφέρεια τον σχεδιάζει και τον προωθεί απειλώντας με καταστροφή ένα μεγάλο μέρος εύφορης και υψηλής παραγωγικότητας αγροτικής γης. 

Σας καλούμε αφενός για να δείξουμε με την παρουσία μας ότι ενδιαφερόμαστε για το φυσικό περιβάλλον και την αγροτική γη, αφετέρου για να γνωρίσουμε μια περιοχή που είναι πολύ πιθανό σε λίγο να μην υπάρχει. 

Χαλκειός, Κυριακή 19/3 ώρα 11 το πρωί.

Αφήνουμε τα αμάξια στην είσοδο του χωριού, στο πάρκινγκ της κοινότητας.

Ξεκινάμε με τα πόδια τη διαδρομή και φτάνουμε στο κτήμα του Χασούμπεη, όπου θα μάθουμε για τον μύθο του Μπέη και την ιστορία του κτήματος, καθώς και για το φλέγον ζήτημα του δρόμου που το κόβει στα δύο. 

Συνεχίζουμε προς την Καμάρα και πάμε κατά μήκος του χειμάρρου όπου θα δούμε αιωνόβια δένδρα που θα καταστραφούν.

Κατόπιν παίρνουμε κατεύθυνση προς τους Αγίους Αποστόλους όπου θα δούμε το εξωκλήσι και τις σκαλιστές γούρνες που έχει έξω, θα ενημερωθούμε για την ιστορία της περιοχής και θα καταλάβουμε το μέγεθος της καταστροφής που θα κάνει ο περιφερειακός δρόμος.

Τέλος, θα κατευθυνθούμε προς το Τσουμπάρι, θέση που παλιά γινόταν αλώνια και από εκεί μπορούμε να δούμε μέρος της χάραξης του δρόμου αλλά και το φυσικό κάλος της ευρύτερης περιοχής. Επίσης θα πάμε και στον Αγ Χαράλαμπο, περιοχή με ενδιαφέρουσα ιστορία, που την πληγώνει κι αυτήν ο δρόμος. 

Ο περίπατος θα διαρκέσει περί 1,30 ώρα

Θα μιλήσουν:

Βασίλης Βίγκας καλλιεργητής, Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Χαλκειούς.

Χρήστος Κοντογιάννης συνταξιούχος εκπαιδευτικός, επίτιμος σχολικός σύμβουλος.

Θεοδώρα Μπρουζάκη, κάτοικος της περιοχής.

Στα μισά τής διαδρομής, στους Αγ Αποστόλους, υπάρχουν πεζούλες, όπου θα κάνουμε διάλειμμα και θα προσφερθεί κέρασμα.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ