2.8.2017 17:20

ΒΙΝΤΕΟ/ ΦΩΤΟ- Παγχιακός θεσμός το Πανηγύρι του Αγίου Στεφάνου Ελάτας

72 κολυμβητές στον κολυμβητικό διάπλου Αγία Ειρήνη – Άγιος Στέφανος με αθρόα συμμετοχή κόσμου σε μία άρτια οργάνωση

Μορφή θεσμού αποκτά το πανηγύρι του Αγ. Στεφάνου της Ελάτας. Οι Ελατούσοι και πολλοί άλλοι Χιώτες τίμησαν και φέτος τη μνήμη του Αγίου, αλλά  τώρα πλέον  το πανηγύρι, που είχε ανέκαθεν το χαρακτήρα ετήσιου ραντεβού των Απανταχού Ελατούσων, έχει αποκτήσει πάνδημη μορφή. Εκατοντάδες Χιώτες συμμετείχαν μαζί τους στη γιορτή και 72 από αυτούς, όλων των ηλικιών, κολύμπησαν από την παραλία της Αγ. Ειρήνης έως το νησάκι του Αγ. Στεφάνου, είτε τιμώντας την εκδήλωση , είτε θέλοντας να περάσουν ευχάριστα μερικές ώρες, είτε  για να δοκιμάσουν τις αντοχές τους, να ζήσουν την εμπειρία και να διηγούνται μετά από κάποια χρόνια στους απογόνους τους ότι «ήταν και αυτοί εκεί».

Θεσμικό κύρος

Κάθε χρόνο η διοργάνωση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο εμπλουτίζεται, οργανώνεται αρτιότερα και αποκτά Παγχιακή αίγλη. Οι προσκυνητές και οι κολυμβητές αυξάνονται σταθερά. Με την ίδια γεωμετρική πρόοδο γίνεται καλύτερη και η οργάνωση. Ξεκινώντας από την εγγραφή, τα προϊόντα και τις έγγραφες οδηγίες που δίδονται στους κολυμβητές, τα συνοδά μέσα ασφαλείας κατά τη διάρκεια του κολυμβητικού διάπλου του ενός μιλίου και την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους της κολυμβητικής διαδικασίας με την άφιξη και του τελευταίου κολυμβητή στον Άγ. Στέφανο.

Η εκδήλωση

Οι Ελατούσοι μετέφεραν το πρωί το εικόνισμα του Αγ. Στεφάνου από τη χωριοκκλησία της Παναγίας, την εναπόθεσαν στο ξωκκλήσι της Αγ. Ειρήνης και το απόγευμα τη μετέφεραν πλωτά στον Αγ. Στέφανο. Ακολούθησε εκκλησιασμός και γλέντιμε την ορχήστρα Βαρκάρη μέχρι το πρωί, με εδέσματα που είχαν ετοιμάσει μέλη του Συλλόγου.

Β. Κοκκαλιάς

Τα αδέλφια Βασίλης και Γιώργος Κοκκαλιάς, με τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου οργανώνουν τον κολυμβητικό διάπλου.

«Η απόσταση είναι ένα μίλι. Είναι συλλογική προσπάθεια των μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου. Για την επιτυχία της εκδήλωσης δουλεύουν πολλοί συχωριανοί εθελοντές, γι’ αυτό κάθε χρόνο πάμε και καλύτερα, με μεγαλύτερη συμμετοχή.Κάθε χρόνο εμπλουτίζουμε τις εκδηλώσεις με σκοπό κάποια στιγμή να επεκταθεί και να φέρνει  επισκέπτες  στη Χίο. Φιλοδοξούμε το openwaterswimming να γίνει πόλος έλξης για τη Χίο, να φέρουμε κόσμο όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια με τον ημιμαραθώνιο του Chiosrunning».

Ασφάλεια και υγεία

Για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των κολυμβητών επιστρατεύθηκαν  ο γιατρός κ. Θεοδωρόπουλος, ο Φ.Ε.Ο.Χ,  η εταιρίαmasticulture και ναυαγοσώστες.

Τα μέλη του Φ.Ε.Ο.Χ. συνόδεψαν τους κολυμβητές με τέσσερα κανόε καγιάκ της εταιρείας   masticulture.

«Βοηθάμε υποστηρικτικά  τη δράση της ελεύθερης κολύμβησης με τέσσερα κανόε καγιάκ. Θα συνοδέψουμε  τους κολυμβητές σε όλο το διάπλου, ευχόμαστε να μην χρειαστεί να επέμβουμε», δηλώνει η Ρούλα Μπούρα.                           

Δημοσιεύτηκε από Εφημερίδα Πολίτης στις Τετάρτη, 2 Αυγούστου 2017

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ