24.3.2021 15:14

Ανταπαντούν με εξώδικο οι Καταρρακτούσοι στη ΔΕΥΑΝ Χίου

Αιτία η μετεγκατάσταση της μονάδας του Βιολογικού

Κορυφώνονται οι αντιδράσεις για τη μετεγκατάσταση της μονάδας του βιολογικού καθαρισμού στον Καταρράκτη. Έτσι μετά τη χθεσινή παραίτηση του Γιώργου Κλιαμενάκη, ακολούθησε σήμερα νέα τοποθέτηση του Τοπικού Συμβουλίου, στο οποίο εκτός των άλλων επισημαίνεται ότι έχει σταλεί εξώδικο από κατοίκους του χωριού στη διοίκηση της εταιρείας.

Λίγες ώρες νωρίτερα πάντως, το Τοπικό Συμβούλιο απέστειλε έγγραφο τόσο στον Δήμο όσο και στη ΔΕΥΑΝ Χίου, στο οποίο επισημαίνονταν ότι ανακαλούσε την από 15/12/2020 απόφασή του με την οποία εξουσιοδοτούσε τη ΔΕΥΑΝΧ για να βρει αγροτεμάχιο για τη μετεγκατάσταση του βιολογικού.

Στη σημερινή ανακοίνωσή του το Τοπικό Συμβούλιο ανέφερε:

Μετά από τις δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΥΑΧ σχετικά με τον βιολογικό του Καταρράκτη, το τοπικό συμβούλιο θα ήθελε να ξεκαθαρίσει τα πράγματα σχετικά με αυτό το θέμα.

Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας ως αιρετοί της τοπικής κοινότητας Καταρράκτη θέσαμε ως στόχο να βρούμε λύση στο πρόβλημα του βιολογικού καθαρισμού που ταλανίζει το χωριό μας εδώ και δεκαετίες.

Στην συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου που έλαβε χώρα στις 4/11/2020 και αφορούσε την κατάρτιση του τεχνικού προγράμματος 2021, λάβαμε μια απόφαση να προτείνουμε την μετεγκατάσταση του βιολογικού καθαρισμού προς την πόλη της Χίου και την ένωση με το κεντρικό δίκτυο, επειδή εκείνο τυγχάνει καλύτερου ελέγχου και συντήρησης σε αντίθεση με τον δικό μας που είχε αφεθεί στη μοίρα του και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε σήμερα.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία μας με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΧ ενημερωθήκαμε πως κάτι τέτοιο θα ήταν ιδιαίτερα κοστοβόρο, αφού πρέπει να κατασκευαστούν τέσσερα νέα αντλιοστάσια, να δουλεύουν 24 ώρες τη μέρα και αυτά τα χρήματα θα πρέπει να χρεωθούν μετέπειτα στα νοικοκυριά του Καταρράκτη μέσω των λογαριασμών της ΔΕΥΑΧ. Αντ’ αυτού μας ενημέρωσαν για ένα πρόγραμμα δημιουργίας έξι νέων βιολογικών σε όλη τη Χίο. Μας ρώτησαν αν ενδιαφερόμαστε και εμείς απαντήσαμε θετικά.

Μας ζητήθηκε τότε από την ΔΕΥΑΧ να κάνουμε ένα έγγραφο που θα αιτούμαστε την ένταξη μας στο πρόγραμμα για να μην χάσουμε τη θέση που διεκδικούσαν κι άλλα χωριά, το οποίο κάναμε. Σε καμία περίπτωση δεν προτείναμε εμείς την τοποθεσία που θα γινόταν το έργο λόγω έλλειψης τεχνικών γνώσεων. Αντ’ αυτού ζητήσαμε από την ΔΕΥΑΧ να προτείνει εκείνη χώρο που πληροί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για την μη αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος και την παραβίαση υγειονομικών πρωτοκόλλων και πάσης φύσεως μολύνσεων. Μάλιστα, κατακριθήκαμε για αυτό από τους συγχωριανούς μας, αφού αυτό που δεν ξέραμε ήταν ότι η ΔΕΥΑΧ είχε ήδη κάνει επαφές μέσω τρίτων, πίσω από την πλάτη μας, για αγορά αγροτεμαχίων στην περιοχή Καλαθού, όπου υπάρχει πλούσιος υδροφόρος ορίζοντας με γεωτρήσεις (μεταξύ των οποίων και η κοινοτική γεώτρηση), πλησίον του χειμάρρου μας και με ελαιόδεντρα, μαστιχόδεντρα και κηπευτικά, πριν μας προτείνουν καν την ένταξη μας στο εν λόγω πρόγραμμα.

Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα (τόσο μικρό που κι εμείς απορήσαμε, γνωρίζοντας πόσο συνήθως παίρνουν αυτές οι διαδικασίες λόγω γραφειοκρατίας) ήρθαν τρεις μελετητές από την Μυτιλήνη και μας έκαναν μια άτυπη ενημέρωση, κατά την οποία ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ μας είπε επί λέξη να την κρατήσουμε κρυφή γιατί «θα ξεσηκωθούν και τα άλλα χωριά και θα θέλουν κι αυτά» κι εμείς σαν πρωτάρηδες στην τοπική αυτοδιοίκηση πέσαμε στον λάκκο που μας έσκαψε η ΔΕΥΑΧ. Λανθασμένα κρίνοντας δεν ενημερώσαμε τους συγχωριανούς για τις εξελίξεις και λίγο καιρό μετά μάθαμε από μερικούς εξαγριωμένους κατοίκους για την απόφαση της ΔΕΥΑΧ για την αγορά του αγροτεμαχίου στην περιοχή Καλαθού, χωρίς να έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση από αυτήν και χωρίς να γίνει ενημέρωση στους κατοίκους μέσω λαϊκής συνέλευσης που ζητήσαμε από την αρχή, αφού οι συνθήκες δεν το επέτρεπαν λόγω κορονοϊού.

Έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις, σας ενημερώνουμε πως το τοπικό συμβούλιο Καταρράκτη, με νέο έγγραφό του στις 23/3/2021 έκανε ανάκληση της εξουσιοδότησης που έδωσε στην ΔΕΥΑΧ για την εύρεση αγροτεμαχίου για την μετεγκατάσταση του βιολογικού καθαρισμού της κοινότητάς μας και εμμένει στις αποφάσεις για σύνδεση με το δίκτυο της Χίου ή αντικατάσταση του υπάρχοντος βιολογικού στην ίδια θέση. Επιπλέον, ζητούμε να μην γίνουν περαιτέρω ενέργειες από την ΔΕΥΑΧ προτού οι συνθήκες επιτρέψουν να γίνει λαϊκή συνέλευση της ΤΚ Καταρράκτη.

Τέλος, η ΔΕΥΑΧ έχει λάβει εξώδικο από συγχωριανούς μας ώστε να σταματήσουν οι διαδικασίες έως ότου να γίνει λαϊκή συνέλευση.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ