29.5.2022 21:27

Το Τηλεσκόπιο που θα αναβαθμίσει τη Χίο

Μαστιχόδεντρα και ο γαλαξίας μας. Συνολική έκθεση 30 λεπτών με DSLR φακό 24μμ.Τοποθεσία: Αρμόλια, Χιος (25/05/2022)

Η επένδυση του 1 εκ. ευρώ μέσα από την οπτική του Συλλόγου Αστρονομίας του νησιού

Μπορεί η είδηση της δημιουργίας βάσης του Εθνικού Αστεροσκοπείου στη Χίο, να ενθουσίασε και να κίνησε το ενδιαφέρον πολλών, όμως η τελική κατάσταση φέρει την υπογραφή του δραστήριου Συλλόγου Αστρονομίας της Χίου, χωρίς τη συμβολή του οποίου τίποτα δεν θα είχε επιτευχθεί.

Ο γαλαξίας της δίνης (whirlpool galaxy Μ51) Συνολική έκθεση 6 ωρών με ψυχόμενη αστρονομικη καμερα και 8" Νευτώνειο τηλεσκόπιο Τοποθεσια: Αίπος, Χιος (υποψηφια τοποθεσια εγκατάστασης του Αστεροσκοπειου) Ημερομηνία: 24/5/2022

Άλλωστε, είναι γεγονός ότι την πολύτιμη συνεισφορά του, υπογράμμισαν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές. Στους πρωτεργάτες, εκτός από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Αστρονομίας Χίου Γιώργο Μελέκο, βρέθηκε ο διακεκριμένος Χιώτης Επιστήμονας Μανώλης Γεωργούλης, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ενώ πολύτιμη είναι η συμβολή των δύο ερευνητών Γιάννη Αλικάκου και Παναγιώτη Χάντζιου, με την βοήθεια και την καθοδήγηση των οποίων γίνονται οι πρώτες μετρήσεις στο νησί.

Το Νεφέλωμα της Κεφαλής του Αλόγου Συνολική έκθεση 4 ωρών με ψυχόμενη αστρονομικη καμερα και 8" Νευτώνειο τηλεσκόπιο Τοποθεσια: Αρμολια,Χιος

Μετά το καλοκαίρι η επιλογή τοποθεσίας

Μιλώντας στον «π» ο πρόεδρος του Συλλόγου Αστρονομίας Χίου επεσήμανε τη σημαντικότητα του εγχειρήματος, λέγοντας ότι πρόκειται για μία επιστημονική επένδυση με διάρκεια ζωής άνω των 50 ετών.

Το Νεφέλωμα του Ωρίωνα (Μ42) Συνολική έκθεση 2 ωρών με ψυχόμενη αστρονομικη καμερα και 8" Νευτώνειο τηλεσκόπιο Τοποθεσια: Αρμολια,Χιος

«Επειδή πρόκειται για ένα έργο που έρχεται για να μείνει είναι δεδομένο ότι χρειάζεται μεγάλη μελέτη για την τοποθεσία που θα στηθεί.

Από δική μας πλευράς θα βοηθήσουμε στην συλλογή των δεδομένων με τη συμβολή των έμπειρων αστρονόμων και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Ήδη πραγματοποιούνται μετρήσεις από τους ερευνητές Γιάννη Αλικάκο και Παναγιώτη Χάντζιο με την καθοδήγηση των οποίων πήραμε κι εμείς τις πρώτες μετρήσεις. Αυτό θα συνεχιστεί για τους επόμενους 3-4 μήνες για να καταλήξουμε στο καταλληλότερο σημείο με την μεγαλύτερη καθαρότητα του ουρανού, τη λιγότερη υγρασία και τα λιγότερα ρεύματα», ανέφερε.

Πρωτοποριακό έργο για το Βόρειο Αιγαίο

Όπως επεσήμανε ο κ. Μελέκος, πρόκειται για ένα έργο προφανώς πρωτοποριακό για το Βόρειο Αιγαίο που εκτός των άλλων θα δώσει το έναυσμα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου να δημιουργήσει νέες δράσεις.

«Επίσης μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και μελλοντικά», προσέθεσε ο κ. Μελέκος.

Εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι η συγκεκριμένη επιστημονική επένδυση θα δώσει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί στη Χίο ένα νέο πεδίο δράσεων.

Ο Γιώργος Μελέκος, εκτιμά ότι εκτός των άλλων θα μπορούν να δημιουργηθούν δομές όπως ένα πλανητάριο ή ένας εκθεσιακός χώρος, στο οποίο θα πραγματοποιούνται βραδιές αστρονομίας, εκλαϊκευμένα μαθήματα αστρονομίας καθώς και εκπαιδευτικές επισκέψεις από σχολεία της Χίου.

Όσο για το όνομα; Ήδη συζητείται έντονα η πρόταση για «Κέντρο Τεχνολογίας «Σταμάτιος Κριμιζής» και όπως αντιλαμβάνεται κανείς, όχι άδικα, για έναν ακέραιο και άριστο Χιώτη που έχει δοξάσει τον Βροντάδο και τη Χίο σε όλη τη γη.


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Οι φωτογραφίες και τα δικαιώματά τους ανήκουν αποκλειστικά στον κ. Ανανία Μαμελετζή, ερασιτέχνη αστρονόμο και αστροφωτογράφο, μέλος του συλλόγου αστρονομίας Χίου και παραχωρήθηκαν ευγενικά στο Politischios.gr προκειμένου να συνοδεύσουν το παρόν άρθρο. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή τους χωρίς την προηγούμενη συνεννόηση και άδεια του κατόχου των φωτογραφιών. 

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ