2.12.2020 14:17

Π. Αναγνώστου για Θολόποταμι: «Έχουμε την άδεια για προσωρινή εναπόθεση ογκοδών αντικειμένων»

Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Παναγιώτης Αναγνώστου απάντησε στην κριτική που του ασκήθηκε για τα μπάζα που συγκεντρώνει ο Δήμος στο Θολοποτάμι.

Συγκεκριμένα ο Γιάννης Μισετζής και η Λαϊκή Συσπείρωση έθεσαν το ζήτημα αυτό καλώντας τους υπεύθυνους να δώσουν απαντήσεις, κατηγορώντας τη δημοτική αρχή για παράνομες πρακτικές που πρέπει άμεσα να σταματήσουμε.

"Το παλιό Λατομείο Βαλασάκη υπάρχει χρόνια και κάποιοι τώρα το ανακάλυψαν και τώρα τους ενοχλεί. Εμείς παραλάβαμε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση στον Κοντυλόπο. Τα φορτηγά πήγαιναν επί καθημερινής βάσεως και πετούσαν από μπάζα, ογκώδη ακόμη και ζωικά απόβλητα", ανέφερε ο κ. Αναγνώστου.

Ο Δήμος σύμφωνα με τον Π. Αναγνώστου, αντέκρουσε το επιχείρημα περί παράνομων πρακτικών λέγοντας ότι, δεν ενεργεί εν αγνοία των αρχών:

«Εμείς αδειοδοτήσαμε περιβαλλοντικά την περιοχή εκείνη και τοποθετούμε στρώματα και ογκώδη αντικείμενα. Έχουμε κάνει μια συμφωνία μαζί με την ΑΝΑΚΕΜ. Τα μπάζα τα πηγαίνουμε στον αντιπρόσωπο της που είναι ο κύριος Ζαννάρας. Βάλαμε μια περίφραξη, προσωπικό της καθαριότητας και κλείσαμε με μπάρα το σημείο εισόδου για να σταματήσει το ανεξέλεγκτο το οποίο υπήρχε. Ο, τι κάνουμε είναι σε συνεννόηση με τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας.»

Στην κριτική που του ασκήθηκε για την ύπαρξη άδειας δήλωσε: «διαθέτουμε την άδεια για προσωρινή εναπόθεση ογκωδών αντικειμένων».

Τέλος το τμήμα Καθαριότητας έχει ξεκινήσει τις συζητήσεις με την Α.Ε. ΑΝΑΚΕΜ προκειμένου να ξεκινήσει τον Γενάρη Διεθνής Διαγωνισμός προκειμένου να βρεθεί κάποια εταιρία η οποία θα τα παραλαμβάνει, θα τα επεξεργάζεται και θα τα παραδίδει στην ανακύκλωση της Χίου.


Η καταγγελία Μισετζή

Κυρίες,Κύριοι,

με την επιστολή μου αυτή σας ενημερώνω για σειρά παράνομων ενεργειών από τη Δημοτική Αρχή Χίου και συγκεκριμένα από την Υπηρεσία Καθαριότητος η οποία έχει μετατρέψει μια μεγάλη έκταση στη θέση Ράχη στο Θολοποτάμι σε Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (Χ.Α.Δ.Α.) αφού όπως φαίνεται τους τελευταίους 6-9 μήνες μεταφέρει και εναποθέτει εκεί σε καθημερινή βάση όλα τα παραγόμενα απόβλητα της Χίου (ογκώδη αντικείμενα- προϊόντα κλάδευσης δέντρων -ελαστικά- πλαστικά τεπόζιτα -προϊόντα εκσκαφών και οικοδομών κ.α.) εκτός των οργανικών οικιακών αποβλήτων που μπαίνουν στους γκρίζους κάδους και καταλήγουν με τα απορριμματοφόρα στον νόμιμα αδειοδοτημένο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α) στη Βέσσα!

 Είναι μάλιστα πιθανόν ότι εκεί στη θέση Ράχη ενταφιάζονται και επικίνδυνα απόβλητα μιας και δεν υπόκεινται σε κανέναν απολύτως έλεγχο ή επεξεργασία πριν την ταφή τους με χώμα .

 Eιναι δε απολύτως αυταπόδεικτο ότι μόνο η δημοτική αρχή χρησιμοποιεί ως χωματερή τον συγκεκριμένο χώρο αφού στη μοναδική αγροτική οδό που οδηγεί εκεί έχει τοποθετήσει σιδερένια ανοιγόμενη πόρτα με λουκέτο και μικρό ξύλινο σπιτάκι με φύλακα υπάλληλο του Δήμου τις εργάσιμες ώρες και ημέρες ο οποίος απαγορεύει ρητά την είσοδο σε ιδιώτες!

Ο συγκεκριμένος χώρος προβάλλεται από σειρά ετών ήδη από την προηγούμενη αλλά και από την παρούσα Δημοτική αρχή ,ως ιδανικός για αδειοδότηση με σκοπό τη διαχείριση των Α.Ε.Κ.Κ.( ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΕΚΣΚΑΦΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΩΝ ) δηλαδή μόνο για απόβλητα που παράγονται από εκσκαφές και κατεδαφίσεις των οποίων η ορθή διαχείριση περιβάλλεται από μια πολύ αυστηρή Εθνική αλλά και Κοινοτική νομοθεσία!

https://ypen.gov.gr/diacheirisi-apovliton/sterea-apovlita/nomothesia/ 

https://ypen.gov.gr/wpcontent/uploads/legacy/Files/Perivallon/Diaxeirisi%20Apovlitwn/Nomothesia/Nomothetikoplasio.pdf

Σημειώστε ότι στη Χίο υπάρχει ήδη από 16 μηνών νόμιμα αδειοδοτημένος χώρος παραλαβής και διαχείρισης όλων των ειδών αποβλήτων (εκτός των οργανικών) από την εταιρεία ΤΕΧΝΕΤ στη θέση Μαντράκι Γρού σε απόσταση 2 km από την πόλη όπου θα έπρεπε και ο Δήμος Χίου να οδηγεί τα δικά του απόβλητα μέχρι να αδειοδοτήσει δικό του νόμιμο χώρο και ως εκ τούτου δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία για τη μη ορθή διαχείριση των αποβλήτων από πλευράς του Δήμου όπως υπήρχε στο παρελθόν πριν την ίδρυση της ως άνω εταιρείας!

Επισημαίνω μάλιστα ότι ο προϋπολογισμός των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και ανακύκλωσης στη Χίο είναι ήδη από 5ετίας σε ετήσια βάση πλεονασματικός και θα μπορούσε να "σηκώσει" οποιοδήποτε βάρος από τις χρεώσεις του ιδιώτη διαχειριστή αποβλήτων , μιας και ο ελλειμματικός προϋπολογισμός αποτελούσε επίσης το μόνιμο άλλοθι των δημ. αρχών για την μη ορθή διαχείριση των αστικών αποβλήτων!

Για των λόγων μου το αληθές επισυνάπτω αρχείο με πληθώρα φωτογραφιών που ελήφθησαν προ 2 ημερών στις οποίες δεν αποτυπώνεται ούτε στο ελάχιστο η πραγματική εικόνα αυτης της περιβαλλοντικής καταστροφής . Αποδεικνύεται όμως από το πράσινο χρώμα των δέντρων και των λοιπών εναποτεθημένων αποβλήτων ότι η τελευταία "εναπόθεση" των 10 περίπου σωρών έλαβε χώρα πολύ πρόσφατα.

Έχω ζητήσει ήδη αντίγραφα από αεροφωτογραφίες της περιοχής των τελευταίων 2 ετών ώστε να φανεί πότε ξεκίνησε το αυθαίρετο "μπάζωμα" τις οποίες επιφυλάσσομαι να προσκομίσω κάτι βέβαια που είναι πάρα πολύ απλό για οποιαδήποτε υπηρεσία ασχοληθεί σοβαρά με το συγκεκριμένο ζήτημα!

Επειδή όλα αυτά συμβαίνουν κατά παράβαση όλων των Εθνικών και Κοινοτικών νομοθεσιών

Επειδή εκτός από το περιβάλλον τέτοιες πράξεις προσβάλλουν και την αισθητική και τη νοημοσύνη μας σαν δημότες 

Επειδή ακόμα και οι χρηματοδοτικές ενισχύσεις που δίνονται στο Δήμο Χίου για τα απόβλητα των προσφυγικών ροών είναι τέτοιες που περιλαμβάνουν προδιαγραφές για ορθολογική και νόμιμη διαχείριση αλλα είναι πολύ πιθανόν και αυτά τα απόβλητα να καταλήγουν εκεί

Επειδή τέλος τα χρηματοδοτικά εργαλεία χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αποκατάσταση των Χ.Α.Δ.Α έχουν τελειώσει προ 8ετίας με την αποκατάσταση στο νησί μας όλων των παλιών ανεξέλεγκτων χωματερών και τέτοιες ενέργειες όχι απλά δεν μας τιμούν αλλά μας γυρνούν 30 χρόνια πίσω,

Παρακαλώ 

Τις δημοτικές παρατάξεις 

α) να επισκεφθείτε τον συγκεκριμένο χώρο άμεσα για να διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι τα καταγγελλόμενα!

β) να θέσετε το θέμα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο ως κατεπείγον εκτός ημερησίας διάταξης και να φροντίσετε να ληφθούν τέτοιες αποφάσεις ώστε να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης οι υπεύθυνοι αυτής της περιβαλλοντικής καταστροφής! 

γ) Να προτείνετε ώστε να αποφασίσει και να επιβάλλει το Δημοτικό Συμβούλιο το άμεσο κλείσιμο της παράνομης αυτής εγκατάστασης και την ορθή διαχείριση στο εξής όλων των ειδών των αποβλήτων που μέχρι σήμερα ανεξέλεγκτα καταλήγουν εκεί!

δ) Να ζητήσετε να ακυρωθεί η πρόσφατη απόφαση της δημοτικής εταιρείας ΔΙ.Α.ΝΟ.Χ. Α.Ε. (Διαχείριση Απορριμμάτων Νομού Χίου) σύμφωνα με την οποία (εκτός από τα δικά μας απόβλητα τα οποία προφανέστατα δεν είμαστε ικανοί να διαχειριστούμε) θα εισάγουμε και θα διαχειριζόμαστε στο εξής και τα απόβλητα της Νήσου Ικαρίας! 

Είναι σίγουρο ότι η οποιαδήποτε απόφαση ελήφθη στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΙ.Α.ΝΟ.Χ ελήφθη χωρίς να τεθούν υπόψη από την Διοίκηση στα μέλη του συμβουλίου αυτά τα πραγματικά χαρακτηριστικά της κακοδιαχείρισης των αποβλήτων τα οποία τα ανώτερα μέλη της Διοίκησης προφανώς και εγνώριζαν !

 ε) Να υποχρεωθεί ο Δήμος Χίου και η Υπηρεσία Καθαριότητας στην άμεση αποκατάσταση αυτής της περιβαλλοντικής καταστροφής του χώρου που οι ίδιοι δημιούργησαν καθοδηγώντας άμεσα τα απόβλητα σε νόμιμους διαχειριστές εντός η εκτός Νομού και να καταλογιστούν οι διαφορές από τις δαπάνες στα πολιτικά πρόσωπα που έχουν την ευθύνη!

Τον Δασάρχη Χίου να διενεργήσει άμα τη λήψει του παρόντος αυτοψία στον χώρο και να πράξει τα νόμιμα!

Τα πολιτικά πρόσωπα κυρίως τον χωρικό Αντιπεριφερειάρχη κο Μπουγδάνο να δώσει άμεσες εντολές στην αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Χίου να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την διαπίστωση των καταγγελλομένων και να προβεί σε κάθε προβλεπόμενο από τη νομοθεσία καταλογισμό ευθυνών αλλά και κλείσιμο της παράνομης αυτής δομής!

Ανακοίνωση από τη Λαϊκή Συσπείρωση

Τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με το χώρο ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων στο Θολοποτάμι, μετά από καταγγελία συμπολίτη μας και προέδρου της Ένωσης καταναλωτών Χίου, αποτελούν ντροπή για τη δημοτική αρχή και τον τρόπο διαχείρισης των συγκεκριμένων απορριμμάτων.

Τα στοιχεία δυστυχώς δείχνουν , ότι δεν πρόκειται για μια προσωρινή λύση, αλλά για μόνιμη και συσσωρευμένη εναπόθεση , που υπονομεύει κατάφωρα τον όποιο σχεδιασμό είχε ψηφιστεί από το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο , που προφανώς δεν αφορούσε μια ανοικτή χαβούζα.

Ζητούμε να έχουμε μια γραπτές απαντήσεις από εσάς ή τον κ. Αντιδήμαρχο, με το τι πραγματικά συμβαίνει στην περιοχή του Θολοποταμίου, με τις εναποθέσεις σύμμεικτων υλικών –απορριμμάτων στην περιοχή, σε ένα χώρο που σύμφωνα με τον σχεδιασμό προορίζεται για ανακύκλωση οικοδομικών υλικών . Αδυνατούμε φυσικά να πιστέψουμε ότι ο σχεδιασμός είναι αυτό που απεικονίζεται στις φωτογραφίες της ντροπής

Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει και μια ενημέρωση στο επικείμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ