Χίος Πόλη

7/12/18 12:02

τελ. ενημ.: 7/12/18 20:22

Μίζερα Χριστούγεννα και φέτος στο νησί

Η θλιβερή σύγκριση δημοτικής ετοιμότητας με το εορταστικό πνεύμα στα γύρω μας νησιά.

Περισσότερα λαμπιόνια στο κέντρο και την αγορά αλλά ελάχιστες οι εορταστικές εκδηλώσεις από το Δήμο, που άλλη μια χρονιά προετοιμάζει τέλος Νοεμβρίου τι θα κάνει το Δεκέμβριο…

Την ώρα που στα γειτονικά νησιά Λέσβο και Σάμο αλλά και στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων Σύρο, ετοιμάζονται  το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου να σημάνουν,  με τη φωταγώγηση των Χριστουγεννιάτικων δέντρων τους, την έναρξη των  εορταστικών τους εκδηλώσεων,  στη Χίο  ακόμη παλεύουν με τον Χριστουγεννιάτικο στολισμό.

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της υπεύθυνης για τις Χριστουγεννιάτικες  εκδηλώσεις δημοτικής συμβούλου, Βιβής Ποταμούση,   το εορταστικό πρόγραμμα του νησιού μας  σε  σύγκριση με τα υπόλοιπα νησιά είναι εξαιρετικά φτωχό  και μικρό σε διάρκεια, τη στιγμή  που σε Λέσβο, Σάμο και Σύρο οι εκδηλώσεις διαρκούν μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου.

Πλουσιότερος ο στολισμός, φτωχότερες οι εκδηλώσεις

 «Φέτος ο στολισμός θα είναι περισσότερος από άλλες χρονιές, αφού, πέραν της φωταγώγησης των πλατάνων, όλη η αγορά θα φωτιστεί με κομήτες και θα τοποθετηθούν και επιστήλια στα σημεία που υπάρχει δημοτικός φωτισμός. Ακόμη θα φωταγωγηθεί και το κτίριο του Δήμου», δηλώνει στον «π» η Βιβή Ποταμούση, προσθέτοντας ότι φέτος στην πλατεία Πλαστήρα θα στηθεί ένα Χριστουγεννιάτικο χωριό με περίπτερα και παιχνίδια.

«Θα υπάρχουν φουσκωτά παιχνίδια survivor, θα έχουμε πλήθος εθελοντών που θα βάφουν τα παιδιά, θα διαβάζουν παραμύθια, θα κάνουν δραστηριότητες και παιχνίδια. Επίσης θα στηθούν 5-6 περίπτερα με συλλόγους και σωματεία που θα προβάλλουν τη δουλειά τους.  Στις 21 Δεκεμβρίου η Φιλαρμονική του Δήμου θα πραγματοποιήσει συναυλία στο Ομήρειο, την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς η Φιλαρμονική θα ψάλει τα κάλαντα στους δρόμους της αγοράς και στις 30 Δεκεμβρίου θα έχουμε τη βράβευση για τον διαγωνισμό των Καλικαντζάρων. Φέτος το ενδιαφέρον των συλλόγων,  των σωματείων αλλά και του κόσμου  για τους καλικάντζαρους ήταν μεγάλο και νομίζω ότι ο διαγωνισμός θα έχει ενδιαφέρον», εξηγεί η κ. Ποταμούση.

Λιτό και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Ομηρείου, το οποίο σε τίποτα δεν θυμίζει Χριστούγεννα, πέραν  των δύο θεατρικών παραστάσεων στις 22 Δεκεμβρίου  «Χριστούγεννα με τους αδελφούς Γκριμ».   Από τις υπόλοιπες εκδηλώσεις οι δύο είναι αναμεταδόσεις  του Εθνικού θεάτρου την 1η Δεκεμβρίου «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» και του Ομίλου ΑΝΤ1  στις 13 Δεκεμβρίου  «The King and I».  Επίσης στις 19 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί  συναυλία από τους Χειμερινούς Κολυμβητές.

Χρήστος Θηβαίος και πλήθος συναυλιών στη Χριστουγεννιάτικη Λέσβο

«Το μυστικό είναι να προγραμματίζεις νωρίς και να συνεργάζεσαι»  δηλώνει ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Λέσβου Κώστας Αστυρακάκης, παρουσιάζοντας εν συντομία τις χριστουγεννιάτικες δράσεις του Δήμου. «  Προσπαθούμε με ελάχιστα χρήματα να προσφέρουμε ψυχαγωγία στους δημότες μας για αυτό και σχεδόν όλες μας οι εκδηλώσεις είναι  με ελεύθερη είσοδο. Το Σάββατο θα φωταγωγήσουμε το δέντρο μας και το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με τρεις θεατρικές παραστάσεις. Θα ακολουθήσει η συναυλία του Χρήστου Θηβαίου, εκθέσεις εικαστικών, συναυλίες, θέατρο σκιών, θεατρικές παραστάσεις. Κάθε ημέρα θα έχει και από μία εκδήλωση και φυσικά στην πλατεία θα έχει καθημερινά δράσεις για παιδιά», κατέληξε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Λέσβου  

Χριστούγεννα στη Σάμο

Με φωταγώγηση όλων των δέντρων στα χωριά και στην κεντρική πλατεία της Σάμου αλλά και νυκτερινούς αγώνες δρόμου θα ξεκινήσουν αύριο στο γειτονικό νησί  οι Χριστουγεννιάτικες δράσεις του Δήμου.

Όπως εξήγησε στον «π» η πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Παιδείας- Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δ. Σάμου (ΔΟΠΠΟΝΑΣ),  Σουλτάνα Ανδρεάδου,  από τις 15 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου η Σάμος θα κινείται σε ρυθμούς Χριστουγέννων. «Πέρα από το Χριστουγεννιάτικο χωριό που θα στηθεί στο Βαθύ, θα έχουμε μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις και δράσεις για παιδιά και μεγάλους. Στόχος μας είναι όλα τα μεγαλοχώρια των δημοτικών ενοτήτων να είναι φωταγωγημένα, στολισμένα και να έχουν δράσεις για όλες τις ηλικίες».

Όλη η Σύρος μια γιορτή

Μας προκαλεί να τη γνωρίσουμε και να την επιλέξουμε και για τις χειμερινές μας διακοπές, αφού η πρωτεύουσα των Κυκλάδων, η Σύρος, παραμένει μαγευτική και τα Χριστούγεννα και για αυτό φαίνεται να έχουν φροντίσει οι ιθύνοντες  πολιτισμού του Δήμου Σύρου Ερμούπολης.   

«Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε επισκέπτες  και τα Χριστούγεννα στο νησί, πράγμα δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο. Βέβαια οι εκδηλώσεις μας γίνονται κυρίως για να ευχαριστούμε τους δημότες μας και προσπαθήσαμε με μικρό κόστος  να διοργανώσουμε εκδηλώσεις για όλους», τονίζει η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δ. Σύρου-Ερμούπολης Θωμαής Μενδρινού.

«Επίκεντρο είναι το παιδί για αυτό και πέραν από το μεγάλο δέντρο που στήνουμε στην πλατεία κάθε σχολείο του νησιού υιοθετεί και από ένα δέντρο που τοποθετούμε στο δημαρχείο και οι μαθητές φροντίζουν να γεμίσει δώρα που στέλνουμε σε ιδρύματα στο νησί αλλά και την Αθήνα. Συνεργαζόμαστε με φορείς, πολιτιστικά σωματεία και ιδιώτες, ώστε όλοι να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις. Φέτος διοργανώνουμε πλήθος θεατρικών παραστάσεων από Αθήνα και Σύρο, μουσικές συναυλίες, εκθέσεις, εργαστήρια ξωτικών, σπιτάκια Αι Βασίλη, διεθνή φεστιβάλ εκκλησιαστικών οργάνων». Το κόστος των εκδηλώσεων δεν ξεπερνάει τις 10.000€ και η είσοδος στις περισσότερες είναι δωρεάν.

xristougenna (2) bdea72f1a7.pdf
Αρχείο pdf

Δείτε επίσης