13.3.2017 20:13

Το Λωβοκομείο δεν θα υπάρχει σε λίγα χρόνια

Το Λωβοκομείο του Κοφινά καταρρέει, πρέπει να υπάρξει άμεση παρέμβαση διάσωσης, γιατί σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει. Η διημερίδα του Φιλοτεχνικού Ομίλου  και του Πολιτιστικού συλλόγου  Σίφι Κοφινά επανέφερε στην επικαιρότητα το σοβαρό θέμα της εγκατάλειψης, της φθοράς και της λεηλασίας του μνημείου.

Η ομιλία

Το θέμα κέντρισε το ενδιαφέρον του κόσμου, που άκουσε με προσήλωση το Σαββάτο  τις ομιλίες του Γιάννη Μακριδάκη και του Θωμά Καραμουσλή   στην  αίθουσα συνεδρίων του Ομηρείου.

Η ξενάγηση

Την Κυριακή  οι επισκέπτες παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την ξενάγηση του Θωμά Καραμουσλή στις εγκαταστάσεις του σανατόριου, ο οποίος τους ενημέρωσε το ιστορικό, το σχεδιασμό, τις δύο φάσεις κατασκευής του έργου τον 14ο αιώνα και το 1909, την οργάνωση,   τη στήριξη του από τους χορηγούς και την τελευταία φάση της δράσης του έως το 1959, όπου έφυγαν οι τελευταίοι  οκτώ τρόφιμοι οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Θεραπευτήριο Λοιμωδών νόσων της Αγ. Βαρβάρας.

Τα οικήματα που σώζονται έχουν κτισθεί στη δεύτερη φάση του έργου και δεν έχουν επισκευαστεί ποτέ.

Αξίζει να τονίσουμε ότι το κοινόβιο ήταν χωρισμένο σε γυναικείο, αντρικό και μικτό τμήμα στο οποίο ζούσαν μαζί μόνο σύζυγοι που είχαν νοσήσει και οι δύο πριν εγκατασταθούν εκεί. Προς τιμή  τους τελέστηκε τρισάγιο στην εκκλησία του Αγ. Λαζάρου. Η ξενάγηση ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στην ερειπωμένη από το σεισμό του1881 εκκλησία της Αγ. Υπακοής.

Οι εικόνες εγκατάλειψης, λεηλασίας και η αδιαφορία για τη διάσωση του συγκροτήματος προκάλεσαν αίσθηση και απογοήτευση.

@ Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στο Facebook του "π"

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ