Γαστρονομία / Διασκέδαση

1/4/17 13:59

τελ. ενημ.: 1/4/17 13:59

Σαρακοστιανή Νηστεία-ένα βήμα πιο κοντά στη «ξεχασμένη» Μεσογειακή Διατροφή

Γράφει η Κέλλυ Ε. Μελιτζάνη

Περίπου 2 εβδομάδες έμειναν μέχρι την ολοκλήρωση της νηστείας της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η οποία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της θρησκευτικής μας παράδοσης. Είναι η μεγάλη ευκαιρία για τη κάθαρση του σώματος μας και μας προετοιμάζει για την είσοδο στην Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών του Ιησού Χριστού και τη Θεία Κοινωνία.
 Πιο συγκεκριμένα ,η νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής σημαίνει αποχή από το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά και το ψάρι και είναι δε μια καλή ευκαιρία για να θυμηθούμε τα οφέλη μιας από τις πιο ισορροπημένες κουζίνες στον κόσμο, της Μεσογειακής.
Ας σκεφτούμε τι μπορούμε να καταναλώσουμε κατά τη διάρκεια της νηστείας.
Δημητριακά- όσπρια –θαλασσινά- φρούτα και λαχανικά- ελιές, ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς.
Τα τρόφιμα δηλαδή που καταναλώνονταν παλαιότερα με μεγάλη συχνότητα στα πλαίσια της Μεσογειακής μας Διατροφής.
Από αυτές τις ομάδες τροφίμων επέλεξα να αναφέρω μόνο δυο:
α)τα όσπρια και β)την ομάδα των προστιθέμενων λιπών και ελαίων.
Ο λόγος που το έκανα αυτό είναι διότι αποτελούν για εμένα τους πρωταγωνιστές της νηστείας και μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στη Ελληνική Παραδοσιακή Διατροφή.
   Τα όσπρια, λοιπόν, αποτελούν πλούσια πηγή σύνθετων υδατανθράκων και έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, αυξάνοντας δηλαδή σταδιακά στο αίμα τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης. Έχουν ικανοποιητικές ποσότητες διαιτητικών ινών, συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία του εντέρου και στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Δεν περιέχουν νάτριο. Θεωρούνται τροφές πλούσιες σε φυτικές πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Έτσι, κατά τη διάρκεια της νηστείας μπορείτε να καταναλώσετε τα όσπρια ξέροντας πως καλύπτετε σε ικανοποιητικό βαθμό τα συστατικά που «στερείστε» λόγω της αποχής από το κρέας και το ψάρι, αρκεί να ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες για την κάθε κατηγορία.    
Ιδανικά λοιπόν :
-τις φακές μπορείτε να τις συνδυάσετε με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C καθώς βοηθάει την απορροφήση του σιδήρου που περιέχουν.
-Αν θέλετε στη φάβα να αυξήσετε τη θρεπτική της άξια μπορείτε να προσθέσετε κρεμμύδι, ρίγανη, ελαιόλαδο, ταχίνι, συστατικά δηλαδή που συνδυάζονται πολύ αρμονικά.
-Τα ρεβίθια καταναλώνονται σε διάφορες μορφές είτε βραστά-μαγειρευτά σαν όσπρια, είτε καβουρντισμένα σαν ξηροί καρποί, τα γνωστά στραγάλια, είτε σε μορφή κρέμας, το γνωστό σε όλους χούμους όπου φτιάχνεται από ρεβίθι, ταχίνι, χυμό λεμονιού, κόκκινο πιπέρι και μερικά φύλλα μαϊντανού.
-Η φασολάδα είναι ένα από τα βασικά, παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Τα φασόλια είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπίδια, υψηλής όμως σε πρωτεΐνη και ιχνοστοιχεία έχοντας περίπου ίδια διατροφική αξία με το κρέας και τον μπακαλιάρο. Όσοι δεν καταναλώνουν κρέας για να πετύχουν να πάρουν από τα φασόλια τις ζωικές πρωτεΐνες που στερούνται  μπορούν να αναμειγνύουν διάφορα όσπρια στο ίδιο φαγητό (αρακάς, ρεβίθια), ξηρούς καρπούς καθώς και διάφορα δημητριακά (σιτάρι, καλαμπόκι, ρύζι).
   Στην ομάδα των προστιθέμενων λιπών και ελαιών ανήκουν το θρεπτικό ελαιόλαδο και οι καρποί της. Οι ελιές αποτελούν πλήρη τροφή αλλά και ένα απαραίτητο συμπλήρωμα για κάθε νηστίσιμο τραπέζι, προσφέροντας υγεία και μακροζωία. Είναι εξαιρετικός καρπός πλούσιος σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία μειώνουν τα επίπεδα της επιβλαβούς χοληστερόλης (LDL), ενώ ευνοούν την αύξηση των επιπέδων της καλής χοληστερόλης (HDL), προφυλάσσοντας τις αρτηρίες από τη δημιουργία θρομβώσεων. Αυτή τους τη δράση έρχεται να ενισχύσει και η βιταμίνη Ε, η οποία επιβραδύνει τις αλλοιώσεις των κυτταρικών μεμβρανών και θεωρείται από τα πιο σημαντικά αντιοξειδωτικά. Το ελαιόλαδο προέρχεται από τους καρπούς της ελιάς και περιέχει και αυτό όλα τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά που αναφέρθηκαν.  Οι ελιές υστερούν σε σχέση με το αγνό, παρθένο ελαιόλαδο μόνο σε ό,τι αφορά τη περιεκτικότητα τους σε βιταμίνη Ε, γιατί περιέχουν πολύ μικρότερη ποσότητα. Όμως το β-καροτένιο που περιέχουν έρχεται να ενισχύσει το αντιοξειδωτικό τους προφίλ.
Τέλος, το αγαπημένο σε πολλούς ταχίνι ανήκει και αυτό σε αυτή την ομάδα. Είναι ελαιώδης κρέμα, που αποτελείται από πολτοποιημένους σπόρους σησαμιού. Είναι βασικό συστατικό παρασκευής ορισμένων τύπων χαλβά, καθώς και ένα δημοφιλές συστατικό για πιάτα όπως ταχινόσουπα, το χούμους κ.λ.π. Αποτελεί φυτικής προέλευσης τρόφιμο με πολλές θρεπτικές ιδιότητες, πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και βιταμίνες ( B1, B2, νιασίνη). Περιέχει καλής ποιότητας λίπος (ω3 – ω6) και είναι πλούσιο σε ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, χαλκό, βιταμίνη Ε. Να σημειωθεί βέβαια πως τα τρόφιμα αυτής της ομάδας αποτελούν υγιεινές, θρεπτικές και νόστιμες διατροφικά επιλογές πρέπει όμως η κατανάλωση τους να γίνεται στις σωστές ποσότητες λόγω της υψηλής ενεργειακής τους αξίας.
Κλείνοντας είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η νηστείαπρέπει να γίνεται ισορροπημένα ώστε να μην μας στερεί απαραίτητα για τον οργανισμό συστατικά και θα πρέπει νααποφεύγεται από ανθρώπους που ανήκουν σε ευαίσθητες κατηγορίες πληθυσμού(παιδιά, εγκυμονούσες, θηλάζουσες, άτομα που πάσχουν από αναιμία/οστεοπόρωση).

Καλή Ανάσταση σε όλους!

Κέλλυ Ε. Μελιτζάνη

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Δείτε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση