30.12.2014 12:50

Στην αφετηρία της προεκλογικής μάχης [ΗΧΗΤΙΚΟ]

ΟΙ ΓΡΑΜΑΤΕΙΣ ΤΩΝ Ν.Ε. ΕΚΤΙΜΟΥΝ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Τον κομματικό μηχανισμό τους θερμαίνουν πλέον οι τοπικές Νομαρχιακές Οργανώσεις μετά τη χθεσινή αποτυχημένη απόπειρα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Με τα βλέμματα να είναι στραμμένα πια στις 25 Ιανουαρίου οι γραμματείς και οι πρόεδροι των τριών μεγαλύτερων Νομαρχιακών Επιτροπών κομμάτων στη Χίο καταθέτουν, μέσω του «π», το πρώτο τους σχόλιο για τις εξελίξεις.

Β. ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ - ΣΥΡΙΖΑ

Ιστορικών διαστάσεων ευκαιρία

«Θεωρούμε ότι είναι ιστορική στιγμή. Ανοίγει ο δρόμος για την ελπίδα. Πιστεύουμε ότι πηγαίνοντας για τις εκλογές ο ελληνικός λαός έχει μία ιστορικών διαστάσεων ευκαιρία να αλλάξει σελίδα. Είναι σημαντικό ότι κάτω από την πίεση των καταστάσεων που ζούσαμε, κάτω από την πίεση των αριστερών δυνάμεων, έγινε εφικτό επιτέλους να φθάσουμε στη σημερινή ημέρα.

Σε ότι αφορά στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ σήμερα (σ.σ. χθες) είναι η πρώτη ημέρα των διεργασιών για το ψηφοδέλτιο, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 7 Ιανουαρίου. Είμαστε αισιόδοξοι. Όλο το προηγούμενο διάστημα έχουμε δουλέψει παρά πολύ, έχουμε ενημερώσει τον κόσμο για τις θέσεις μας, έχουμε σταθεί δίπλα του μέσα από δράσεις αλληλεγγύης, μέσα από τις κινητοποιήσεις και γι’ αυτό θεωρούμε ότι ο κόσμος θα εμπιστευθεί τον ΣΥΡΙΖΑ και στη Χίο.»

ΠΡ. ΜΑΝΩΛΑΚΗΣ- ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Η αντιπολίτευση σέρνει τον τόπο σε εκλογές

«Είναι μία δυσάρεστη εξέλιξη, ήταν όμως αναμενόμενο ότι θα οδηγηθούμε σε εκλογές από τις δύο προηγούμενες ψηφοφορίες για εκλογή Προέδρου. Δυστυχώς για τον τόπο η αντιπολίτευση μας σέρνει σε εκλογές. Όσοι έχουν τη στοιχειώδη λογική αυτή την εξέλιξη δεν την επιδίωκαν. Έπρεπε να συνεχιστεί η προσπάθεια και να φθάσουμε μέχρι τέλος. Ο λαός πλέον πρέπει να αποφασίσει στις 25 Ιανουαρίου τι θέλει. Η αντιπολίτευση θα πρέπει να μας δώσει να καταλάβουμε ποια είναι η εναλλακτική λύση.

Η κυβέρνηση είχε μία ξεκάθαρη πολιτική, ναι μεν δύσκολη κι επώδυνη για όλους μας, αλλά ξεκάθαρη. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη τάζει όλα σε όλους. Είναι σε πλήρη αντίφαση. Υπάρχουν τόσες πολλές συνιστώσες που συγκρούονται μεταξύ τους και πολύ φοβάμαι ότι αυτό θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα για την πατρίδα».

ΧΡ. ΚΡΙΜΙΖΗΣ- ΠΑΣΟΚ

Οι εσωκομματικές διαφορές λύνονται στα συνέδρια

«Ο κόσμος θα συνεκτιμήσει την υπεύθυνη στάση που έχει δείξει η παράταξη. Στηρίξαμε στις δύσκολες στιγμές την ελληνική οικονομία αλλά και την Ελλάδα. Αυτή τη στάση την πλήρωσε και ο λαός αλλά είναι σαφές ότι δεν πρέπει να παρασυρθεί από τον λαϊκισμό που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί θα κινδυνεύσουν όσα έχει κεφαλαιοποιήσει η οικονομία μας και η παραμονή μας στο ευρώ.

Δεν υπάρχει σταθερότητα στις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε και προτάσεις για το πώς θα κυβερνήσουν. Θα μπούμε σε μία περιπέτεια που, αν έρθουν τα χειρότερα, η κυβέρνησή τους θα πέσει και σε 6 μήνες θα έχουμε και πάλι εκλογές.

Η κίνηση Παπανδρέου για δημιουργία νέου κόμματος θα αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα για το ΠΑΣΟΚ. Προσωπικά πιστεύω ότι αυτά τα πράγματα λύνονται στα συνέδρια. Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ δεν θα ήθελε να μπει σε μία τέτοια περιπέτεια. Αν κάποιος έχει ένσταση για την πορεία του Κινήματος την καταθέτει μέσα από άλλες διαδικασίες».

 

ΜΑΡ. ΚΥΡΙΑΚΟΥ - ΚΚΕ 

Μόνη επιλογή η ενίσχυση του ΚΚΕ

Οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν στο εξής κλίμα:

Η ΝΔ ποντάρει στο φόβο για να κινητοποιήσει ανάλογα ανακλαστικά που οδηγούν σε συντήρηση της υπάρχουσας κατάστασης. Ορθώνει σκιάχτρα επερχόμενης καταστροφής αν δεν συνεχιστεί η δική της εκδοχή πολιτικής υπέρ των μονοπωλίων. Καλεί σε έγκριση ενός δρόμου που, όπως ισχυρίζεται, «μέσα από κόπους και θυσίες» μπορεί να οδηγήσει σε φωτεινά μονοπάτια.

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει στη λαϊκή αγανάκτηση για την εφαρμοζόμενη πολιτική, για να καλλιεργήσει την ψευδαίσθηση ότι αρκεί να φύγουν αυτοί που κυβερνούν τώρα και να αναδειχτεί αυτός σε κυβέρνηση, να αλλάξει ορισμένα πράγματα στον τρόπο υλοποίησης της πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου, χωρίς να αλλάξει η ουσία της. Ολα θα γίνουν εντός του πλαισίου που καθορίζουν η ΕΕ, οι στόχοι για ανάκαμψη των κερδών, για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, διαβεβαιώνουν στελέχη του.

Σ' ένα τέτοιο πλαίσιο, η ΝΔ θέλει να εμφανιστεί ως εγγύηση στους φοβισμένους και ο ΣΥΡΙΖΑ ως ελπίδα στους θυμωμένους και αγανακτισμένους. Και οι δυο επιδιώκουν να αποπροσανατολίσουν, να συγκαλύψουν το ταξικό περιεχόμενο της πολιτικής τους, να κρύψουν ότι και οι δύο δουλεύουν για συμφέροντα ξένα και εχθρικά προς τα εργατικά - λαϊκά συμφερόντων, γι' αυτά των επιχειρηματικών ομίλων, του κεφαλαίου.

Για την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, δεν πρέπει να υπάρχουν πλαστά διλήμματα. Στις εκλογές - και στις εκλογές - εκφράζεται αυτούσια σε πολιτικό επίπεδο η ταξική αντιπαράθεση. Από τη μια, τα κόμματα που σε όλες τις παραλλαγές τους, παρ' όλες τις διαφορές, διαφωνίες και συγκρούσεις τους, ανταγωνίζονται για το ποιος είναι καλύτερος στην υλοποίηση των πολιτικών υπέρ του κεφαλαίου, των πολιτικών της ΕΕ, που διεκδικούν το χρίσμα απ' το κεφάλαιο ως επίδοξοι κυβερνήτες. Απ' την άλλη, το ΚΚΕ, που παλεύει ενάντια στη στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ, που καλεί τους εργαζόμενους να μην ματώσουν άλλο για τα μονοπώλια, που δίνει όλες του τις δυνάμεις για την ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, τη συγκρότηση της Λαϊκής Συμμαχίας, που παλεύει για ανάκτηση των απωλειών των εργαζομένων από την κρίση, που ανοίγει το δρόμο για την προοπτική οι εργαζόμενοι να ζουν χωρίς αφεντικά.

Στη συστηματική προσπάθεια που κάνουν, μέσα από κοκορομαχίες, τα κόμματα του σύγχρονου αστικού διπολισμού να κρύψουν την ουσία της ταξικής αντιπαράθεσης, ώστε να βγει ενισχυμένη η πολιτική της ανταγωνιστικότητας με όποιο μείγμα διαχείρισης, το λαϊκό κίνημα έχει καθήκον να αντιτάξει τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, να δείξει ότι αυτές δεν χωράνε στο πλαίσιο μιας πολιτικής που σε όποια παραλλαγή της υπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Αρκετές φορές έως τώρα ο λαός επέλεξε το μικρότερο κακό, τιμώρησε τον ένα ή τον άλλο τους εκφραστές του κεφαλαίου, έκοβε τα κεφάλια της «Λερναίας Υδρας» χωρίς να εξαφανίσει την ίδια. Από κάθε σημείο ξεπήδαγαν άλλα δυο και τα λαϊκά βάσανα συνεχίζονταν.

Ο λαός μας δεν έχει ανάγκη άλλου Μανωλιού. Εχει ανάγκη να βαδίσει στο δικό του δρόμο κι αυτόν το δρόμο πρέπει να τον σηματοδοτήσει και μέσα από τις εκλογές, με την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ.

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ μαζί με την ΚΝΕ, τους φίλους και οπαδούς του κόμματος είναι πανέτοιμες να δώσουν και αυτήν την πολιτική μάχη.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ