19.1.2015 12:34

«Η Χίος θα σωθεί μόνη της, με δικά της μέσα»

» Η ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΑΡΙΑ ΣΤΑΥΡΙΝΟΥΔΗ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟΝ «π» ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ

Όλα τα κεφάλαια της ζωής της, από την χρεωκοπία της εταιρίας και την ανεργία που βίωσε, μέχρι την κόντρα των άκρων με τον Ν. Μηταράκη ανοίγει σήμερα μέσω του «π» η υποψήφια Βουλευτής Χίου Μαρία Σταυρινούδη.

Με τη δυναμική που της προσέφερε η σύντομη θητεία της στο Κοινοβούλιο η εκ νέου υποψήφια της Νέας Δημοκρατίας καλεί τους φορείς σε συστράτευς,η σημειώνοντας ότι η Χίος θα βγει μόνη της από την κρίση, αν καταφέρει να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματά της.

 Συνέντευξη στον Παντελή Φύκαρη

π.: Απασχολήσατε αρχικά την επικαιρότητα με έναν σχεδόν άκομψο τρόπο, τουλάχιστον έτσι όπως παρουσιάστηκε από τα αθηναϊκά ΜΜΕ. Λίγους μήνες μετά τι θεωρείτε ότι έχετε καταφέρει;

Μ.Σ.: Η όποια προσωπικότητα μου είναι πιο θελκτική από την εμφάνιση μου. Ίσως οι διαστάσεις που πηρέ το θέμα από τα ΜΜΕ δείχνει τον κατηφορικό δρόμο που έχει πάρει η δημόσια ζωή μας. Στις 155 ημέρες που ήμουν βουλευτής δεν λέω βεβαία ότι άλλαξα τη ζωή του νησιού μας,  σίγουρα όμως βοήθησα να επιλυθούν αρκετά ζητήματα. Νομίζω ότι έκανα πολλά περισσότερα απ’ όσα πίστευα και η ιδία ότι μπορούσα να κάνω.

Το έχω πει πολλές φορές, αλλά θα το ξαναπώ, ότι είχα την αμέριστη συμπαράσταση του Κ. Τριαντάφυλλου, όπως και πολλών παραγόντων του νησιού μας.

 

π.: Κάποιοι σας ψέγουν για τον μικρό αριθμό ψήφων που συγκεντρώσατε στην προηγούμενη εκλογική διαδικασία. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικά τα πράγματα;

Μ.Σ.: Την προηγούμενη φορά «επιτάχτηκα» από το κόμμα μου την τελευταία στιγμή. Το αποτέλεσμα της επιλογής μου αυτής το φανταζόμουν, όμως  το έκανα με μεγάλη ευχαρίστηση, γιατί νοιώθω πάντα υποχρέωση να προσφέρω τις υπηρεσίες στην παράταξη που πιστεύω και ειδικά  στις  δύσκολες  ώρες.

Περνούσα τη χειρότερη περίοδο της  ζωής μου, τόσο προσωπικά όσο και επαγγελματικά. Δεν τα λέω σαν δικαιολογίες, απλά αυτή είναι η πραγματικότητα.

Αυτή την φορά τα πράγματα σίγουρα θα είναι διαφορετικά. Κατ’ αρχήν πιστεύω ότι δεν επαναλαμβάνω λάθη που σίγουρα έκανα την προηγούμενη φορά. Είμαι παρά πολύ ήρεμη στην προσωπική μου ζωή, έχω ένα άσβεστο πάθος  να προσφέρω ό,τι μου είναι δυνατόν στην Χίο μας και θα το κάνω! Αν δεν εκλεγώ, θα είμαι ευτυχισμένη και πάλι, γιατί με έχουν γεμίσει με τόση αγάπη, που θα αισθάνομαι απόλυτα πλήρης.

 

π.: Σε μία χώρα όπου η εργασία στον ιδιωτικό τομέα εντοπίζεται με το μικροσκόπιο αλλά και ταυτίζεται με το μεσαίωνα, ποια η θέση της Μαρίας Σταυρινούδη;

Μ.Σ.: Βαρέθηκα τη μιζέρια, την κλάψα και το να κοιτάμε τον καθρέφτη μας και να βλέπουμε συνεχεία άλλο είδωλο από το δικό μας. Πάντα κάποιος άλλος μας φταίει. Εγώ δεν πρόκειται να ακολουθήσω αυτή την τακτική. Είμαι της άποψης ότι η Χίος θα σωθεί μόνη της μέσα από την ανάπτυξη, με δικά της όμως μέσα.

Η ουσιαστική στηρίξει των τοπικών επιχειρήσεων, η αύξηση των τουριστών, η ολοκλήρωση των βασικών και κρίσιμων υποδομών και τόσα αλλά, η αναβάθμιση του ρόλου του Επιμελητήριου, η συνεργασία του ΟΑΕΔ με τις επιχειρήσεις και πολλά ακόμα τα όποια μπορούμε να πετύχουμε μόνοι μας, θα με θυμηθείτε πόσες θέσεις εργασίας θα δημιουργήσουν τοπικά.

 

π.: Η επαγγελματική σας δραστηριότητα είχε να κάνει με τη μαστίχα και τα προϊόντα της. Συνηγορείτε με τη θέση του συναδέλφου σας Π. Βογιατζή για την κατάργηση της αναγκαστικότητας των συνεταιρισμών;

Μ.Σ.: Στο θέμααυτό είμαι κατηγορηματική. Εάν η ΕΜΧ χάσει την αναγκαστικότητα της, πρόσκαιρα ο μαστιχοπαραγωγος θα ωφεληθεί, αλλά μακροπρόθεσμα θα αφανιστεί από τη μέγγενη των ιδιωτικών συμφερόντων.

Βεβαία με τη μαστίχα θα σταματήσουμε να παίζουμε! Η ΕΜΧ είναι υποχρεωμένη να γίνει εξωστρεφής, να αγκαλιάσει όλους όσους ασχολούνται με τη μαστίχα και όχι οποίους εκείνη προτιμά, αλλά και να προσελκύσει επιχειρήσεις που θα ασχοληθούν και θα μεταποιήσουν τη μαστίχα.

Η ΕΜΧ δεν είναι απλά συναιτερισμός, είναι μια γιγάντια επιχείρηση, που ο μοναδικός της σκοπός θα έπρεπε να είναι -και να είστε σίγουροι ότι θα γίνει- να προστατεύει τη μοναδικότητα της μαστίχας, να κάνει τις απαραίτητες έρευνες για να γίνει η μαστίχα επιτέλους φαρμακευτικό (και όχι μονο) συστατικό και να είναι αρωγός και σύμμαχος όσων επιχειρήσεων θέλουν να χρησιμοποιήσουν την μαστίχα στα προϊόντα τους.

 

π.: Με πρώτο το ζήτημα των συγκοινωνιών και των υποδομών η Χίος απαιτεί την ένταξή της στον τουριστικό χάρτη εντός κι εκτός συνόρων. Ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας;

Μ.Σ.: Ας ξεκινήσουμε από τις υποδομές.

Αεροδρόμιο: Στη συνέντευξη μου  μίλησα  για τις ενέργειες  που έκανα  για το αεροδρόμιο. Θεωρώ  ότι  είμαστε  πλέον  στο   τελικό στάδιο.

Μεστά: Έχουμε ένα από τα καλυτέρα φυσικά λιμάνια στην Ελλάδα, για το οποίο έχουν δαπανηθεί και πρόσφατα πολλά εκατομμύρια, το οποίο μας φέρνει σε απόσταση Κυκλάδων από τον Πειραιά κι αργότερα ακόμα πιο κοντά, όταν τελειώσει το Λαύριο, να μας κάνει προορισμό ακόμα και Σαββατοκύριακου (ειδικά του καλοκαιρινούς μήνες)

Συνεργάστηκα  με  αρμοδίους  φορείς  αλλά  και  με  την Ένωση  Εφοπλιστών  Κρουαζιερόπλοιων για  την αξιοποίηση του  ως  επιλογή  προορισμού  από και προς  από  Κωνσταντινούπολη.

«Δεν θα επιτρέψω στον οποιονδήποτε να με αντιμετωπίζει σαν ιθαγενή»

π.: Προσφάτως η ρήξη σας με το Ν. Μηταράκη απασχόλησε και τα αθηναϊκά ΜΜΕ. Θεωρείτε ότι η εικόνα που δίνετε προς τα έξω είναι αυτή που αρμόζει;

Μ.Σ.: Οι εκλογές αυτές είναι οι κρισιμότερες στην ιστορία της χώρας μας, αλλά και του νησιού μας. Η θα επιλέξουμε σωστά ή μας περιμένουν φουρτούνες σε άγνωστες θάλασσες.

Εννοείται ότι στη μάχη αυτή οφείλουμε να είμαστε όλοι ενωμένοι. Αλλά σε έμενα μην αναφέρετε αυτή τη λέξη. Εγώ μια μέρα βουλευτής και την πρώτη φράση που είπα ήταν, πάμε όλοι μαζί!

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εγώ σαν Χιώτισσα θα επιτρέψω στον οποιονδήποτε να με αντιμετωπίζει σαν ιθαγενή. Ο κ. Μηταράκης επέλεξε έναν  πρωτοφανή και προσβλητικό για τα Χιακά δεδομένα προεκλογικό αγώνα, με στημένες δημοσκοπήσεις, με υποτίμηση όλων των συνυποψήφιων του,  με πρωτοκλασάτο εκλεγμένο από τον λαό (!)  ορτινάτζα του,  με τηλέφωνα σε ανθρώπους που έχουν αποβιώσει και τόσα αλλά, που έμενα σαν Χιώτισσα, με προσβάλλουν!

Όσο  για  την εικόνα  διάσπασης  που λέτε, την ερώτηση αυτή να την απευθύνεται στον κ. Μητρική που ήταν και υφυπουργός και υποτίθεται ότι θα έπρεπε να έχει μεγαλύτερη συνείδηση της κρισιμότητας των εκλογών. Ας  μας  πουν   από το κόμμα  με  ποια  κριτήρια  απορρίφτηκαν  από  τα  ψηφοδέλτια  ο  Γιάννης  Μαλαφής,   η  Πέννυ  Τασσοπούλου  και ο  Νίκος  ο  Νύκτας,  έναντι  των σημερινών  υποψηφίων.

Εγώ του διεμήνυσα, ότι εδώ είναι Χίος και όποιος δεν σεβαστεί τους Χιώτικους κανόνες, θα βρει τους Χιώτες απέναντί του! Σύντομα θα θυμηθεί τα λόγια μου…

«Τίτλος τιμής στο βιογραφικό μου τα 3 χρόνια ανεργίας»

π.: Αντιμετωπίσατε μία δύσκολη οικονομικά περίοδο που είχε ως αποτέλεσμα να έρθετε σε ρήξη με πολλούς από τους πρώην εργαζόμενούς σας. 3χρόνια μετά ποια μέτρα θα λάβετε που θα εγγυηθούν την ενίσχυση του μικρομεσαίου επιχειρηματία;

Μ.Σ.: Από τις διάφορες δουλειές μου έχουν περάσει περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι και θέλω να πιστεύω ότι έβαζα κι εγώ ένα λιθαράκι στην τοπική οικονομία και επαγγελματική δραστηριότητα.

Δυστυχώς πριν 4 χρόνια έπεσα. Γκρεμοτσακίστηκα θα έλεγα καλυτέρα κι εγώ μαζί με 400.000 άλλες επιχειρήσεις πανελλαδικά. Παραδέχομαι τα λάθη και τις ευθύνες που έχω κι εγώ. Δεν θα δεχτώ όμως κανέναν να τολμήσει έστω, να με πει άτιμη!

Για 20 χρόνια ήμουν τύπος και υπογραμμός σε όλες τις υποχρεώσεις μου, τόσο απέναντι στους συνεργάτες μου όσο και στο Δημόσιο.

3 χρόνια ήμουν άνεργη! 50 χρονών και άνεργη! Έχετε βιώσει αυτό το εφιαλτικό συναίσθημα; Τα 3 αυτά χρόνια αποτελούν για μένα τίτλο τιμής! Μπορεί να ήμουν ανήμπορη να ανταποκριθώ στις υποχρεώσεις μου απέναντι σε πολλούς, αλλά δεν κορόιδεψα ποτέ και κανέναν!

Όσον αφορά τη στήριξη της τοπικής μας επιχειρηματικότητας, έχω αναπτύξει αναλυτικότατα στο πρόγραμμα μου τις παρεμβάσεις και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν. Είναι αδύνατον να τις επαναλάβω από εδώ, αλλά είναι ανηρτημένες με λεπτομέρειες στην σελίδα μου στο Facebook.

Θέλω να τονίσω ότι ο επιχειρηματίας και ο επαγγελματίας δεν χρειάζεται μόνο ιδέες και ενέργειες, χεριάζεται και ψυχολογική στήριξη. Μπορείτε να μου βρείτε έναν υπουργό τα τελευταία χρόνια και ειδικά από το Υπουργείο Ανάπτυξης, που πάτησε το πόδι του σε κάποια Χιώτικη επιχείρηση, να της πει έστω ένα μπράβο;

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ