26.4.2015 15:03

Σε ρυθμούς «Let’s do it» όλη η Χίος [ΒΙΝΤΕΟ- ΦΩΤΟ]

65 ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΔΩΣΑΝ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΡΟΡΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ

Πάνω από 500 εθελοντές από 65 συνολικά εθελοντικές ομάδες και φορείς σε ολόκληρη τη Χίο, επισφράγισαν με τη συμμετοχή τους και σε τοπικό επίπεδο την επιτυχία της μεγαλύτερης και πιο ταχέως αναπτυσσόμενης εθελοντικής καμπάνιας περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης σε παγκόσμια κλίμα, το γνωστό πλέον ως «Let’s do it» που τείνει να γίνει πλέον θεσμός.

Από νωρίς το πρωί εθελοντές κάθε ηλικίας από το πιο απόμακρο χωριό της Βόρειας Χίου μέχρι κεντρικά σημεία της πόλης κι από εκεί έως το νότιο κομμάτι του νησιού, επιδόθηκαν με ζήλο καθαρίζοντας τις παραλίες, δάση, μονοπάτια ακόμα και κεντρικά μνημεία της πόλης.

Την αρχή έκαναν οι ιατροί του Νοσοκομείου που καθάρισαν την περιοχή της μαρίνας του Καστέλου. Τη σκυτάλη πήρε ο «Έλικας» που φρόντισε τον καθαρισμό της βρύσης του Μελέκ Πασά, σημείο ενδιαφέροντος για τους Τούρκους επισκέπτες της Χίου.

Μάλιστα τα μέλη του «Έλικα» απευθυνόμενα στα στελέχη του Δήμου ζήτησαν την άμεση συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία καθώς όπως είπαν η βρύση καταρρέει αβοήθητη.

Την ίδια ώρα τα μέλη της χορωδίας Χίου υπό την επίβλεψη υπαλλήλου της αρχαιολογικής υπηρεσίας καθάρισαν το Μπούρτζι και τα απομεινάρια των  παλιών ναυτώνων ενώ οι Πρόσκοποι δίνοντας μαζικά το «παρών» και έχοντας συνδέσει την ύπαρξή τους με την προσφορά στην κοινωνία καθάρισαν όλη την παραλία του Κονταρίου, παραδίδοντάς την στους λουόμενους καθαρή.

Ξεχωριστή από κάθε άποψη υπήρξε και  η συμβολή του Συλλόγου Αγίου Σπυρίδωνα Νερομύλων που με ίδια μέσα καθάρισαν το δασάκι της Αγίας Άννας πάνω από τον Καστρομηνά σε μία προσπάθεια να αποφευχθεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε έναν από τους τελευταίους πράσινους πνεύμονες πρασίνου στην πόλη.

Στο ίδιο μήκος και οι φίλοι της περιοχής του Καρφά που προχώρησαν στον καθαρισμό της παραλίας.

Με την πολύτιμη βοήθεια των μελών της ΛΕΦΕΔ καθαρίστηκε η περιοχή του Αίπους, ενώ την Κιβωτό του Αιγαίου καθάρισε η ομάδα των Αγιασμάτων.

Η μεγαλύτερη εθελοντική δράση στα πλαίσια του «Let’s do it» πραγματοποιήθηκε στο δάσος των Ρεστών εκεί όπου η ομάδα «Όμικρον», ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χίου, η ΛΕΦΕΔ και οι Πρόσκοποι πραγματοποίησαν χορτοκοπές και καθαρισμούς παραδίδοντας το δάσος απαλλαγμένο από κλαδιά, σκουπίδια, χόρτα και άλλα αντικείμενα.

Ουσιαστική υπήρξε και η συμβολή των ραδιοερασιτεχνών που με το ειδικά εξοπλισμένο όχημά τους αποτέλεσαν την ενδιάμεση γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των συντονιστών και των εθελοντικών ομάδων σε όλο το νησί.

Στις περιβαλλοντικές αυτές δράσεις εξωραϊσμού της Χίου το παρών έδωσαν, εκτός από τις εθελοντικές ομάδες, πολλοί κάτοικοι της πόλης,  που με γάντια, σακούλες και καλή διάθεση ένωσαν τις δυνάμεις τους, προσπαθώντας να βελτιώσουν την εικόνα της πόλης μας.

 

 

Στο πλευρό των εθελοντών ο Δήμος

Η Δημοτική Αρχή, ουσιαστικός αρωγός στην όλη προσπάθεια, έδειξε έμπρακτα τη στήριξή της, παρέχοντας μηχανήματα του Δήμου, προς διευκόλυνση της διαδικασίας καθαρισμού, ενώ οι αντιδήμαρχοι Γ. Μπελέγρης, Β. Ποταμούση καθώς και ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας του Δήμου Γ. Ζώας και η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Χίου βρέθηκαν στα περισσότερα σημεία δράσεων μοιράζοντας γάντια, σακούλες, καπέλα και μπουκάλια νερό.

Στα Ρεστά βρέθηκε λίγο μετά το μεσημέρι και ο Δήμαρχος Μ. Βουρνούς που μιλώντας στην κάμερα του Politischios.gr σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Το Let’s do it Greece είναι ένα σύνθημα που συναρπάζει πάρα πολύ κόσμο σε όλη την Ελλάδα. Και η Χίος ανταποκρίθηκε με πάρα πολύ μεγάλο ενθουσιασμό. Το πρωί της Δευτέρας θα είναι πιο καθαρό από ότι τις άλλες ημέρες και σε αυτό θα έχουμε συμβάλει όλοι μας. Είναι στο δικό μας χέρι να διαδώσουμε σε όλους ότι είναι μπορούμε να ελαττώσουμε του ρύπους . Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους που προετοίμασαν και δούλεψαν πάνω σε αυτό το γεγονός».

Οι δράσεις του «Let’s do it» συνεχίστηκαν καθόλη τη διάρκεια της ημέρας σε όλο το νησί. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ