25.4.2023 11:12

Στη Φινλανδία το 1ο ΕΠΑ.Λ. Χίου

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ ΚΑ122 με τίτλο «Τεχνικές στις Γραφικές Τέχνες, Ζωγραφική και Εκτύπωση», ο τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών του 1ου ΕΠΑΛ ΧΙΟΥ, επισκέφθηκε το σχολείο της OMNIA στην περιοχή ESPOO του Ελσίνκι της Φινλανδίας κατά το διάστημα 24/3/2023 με 4/4/2023.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί ξεναγήθηκαν στους χώρους του σχολείου και γνώρισαν καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας των εργαστηριακών μαθημάτων, λαμβάνοντας μέρος στην εκπαιδευτική διαδικασία των συναδέλφων σε ένα τόσο προηγμένο εκπαιδευτικό οργανισμό επαγγελματικής εκπαίδευσης, όπως είναι η OMNIA.

Κατά την διάρκεια των επισκέψεων στο σχολείο, οι μαθητές ασκήθηκαν σε πρωτοποριακό σχεδιαστικό λογισμικό σύστημα, δημιουργία των καθηγητών της OMNIA, έκαναν χρήση ηλεκτρονικών εργαλείων για τη δημιουργία προϊόντων στη γραφιστική και την εκτύπωση.

Συμμετείχαν στην παραγωγή 3Dεκτύπωσης και αντικειμένων γραφιστικής, σε διάφορα υλικά όπως ξύλο, χαρτί, ύφασμα και vinyl. Στον πανεπιστημιακό χώρο της OMNIA, μαθητές και καθηγητές είδαν τη συνεργασία, με επίκεντρο την τεχνολογία, του τομέα των Γραφικών Τεχνών με το Εμπορικό Επιμελητήριο της Φινλανδίας και τα αποτελέσματα της δραστηριότητας αυτής.

Η παραμονή στην πρωτεύουσα Ελσίνκι της Φινλανδίας, έδωσε την ευκαιρία στην ομάδα να επισκεφθεί και θέσεις πολιτιστικού ενδιαφέροντος, όπως το HAMHelsinkiArtMuseum, το NationalMuseumofFinland, το DesignMuseum, την Εθνική Βιβλιοθήκη. Αν και η θερμοκρασία δεν ξεπέρασε τους 0οC, η ομάδα επισκέφθηκε το NatureMuseumHaltia στο NationalParkNuuksio, απολαμβάνοντας το υπέροχο χιονισμένο περιβάλλον, την έκθεση φωτογραφίας που περιλάμβανε και την έκθεση της Φινλανδικής φύσης.

Η επίσκεψη στο όμορφο νησάκι της Suomenlinna (μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO), έδωσε την ευκαιρία σε όλους να γνωρίσουν λίγα πράγματα για την ιστορία αυτής της χώρας (μέσα από την επίσκεψη στα πολεμικά μουσεία), ενώ η ημερήσια εκδρομή στο μαγευτικό Ταλίν της Εσθονίας, μετέφερε την ομάδα σε μία από τις καλύτερα διατηρημένες πόλεις της Ευρώπης, καταγεγραμμένη ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την κουλτούρα, τις γεύσεις, τα ήθη και τα έθιμα της χώρας και να ανταλλάξουν απόψεις για το εκπαιδευτικό σύστημα και τις καινοτόμες πρακτικές που χρησιμοποιούνται σε άλλες χώρες. Η επιστροφή βρίσκει την ομάδα γεμάτη πλούσιες εμπειρίες και νέους φίλους.

Οι εκπαιδευτικοί που πήραν μέρος στο πρόγραμμα ήταν οι:

Γεροντέλη Ευρυδίκη, Σούτου Άντζελα και Κοκκώδης Βαγγέλης

Για την υλοποίηση του προγράμματος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε:

Τον κ. Ιωάννη Μανδάλα, Δ/ντα Σύμβουλο της “Mediterra-Mastihashop AE” και το κατάστημα “Mastihashop” Χίου»

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ