20.12.2022 9:01

Τοποθέτηση του Γιώργου Αμπαζή για τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Κυρίες και κύριοι περιφερειακοί σύμβουλοι

     Η  ΛΑΙΚΗ  ΣΥΣΠΕΊΡΩΣΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ προσεγγίζει τον προϋπολογισμό  2023, από την οπτική γωνία των συμφερόντων των  κατοίκων των δέκα νησιών της περιοχής.

Ο προϋπολογισμός αυτός όπως και των προηγούμενων ετών, της  περιφερειακής αρχής - που στηρίζεται απ’ τις πολιτικές δυνάμεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ - πίσω απ’ τους κωδικούς και τα νούμερα:

 • Αντανακλά τη βαθιά ταξική πολιτική, που υλοποιείται στα πλαίσια της πολιτικής των  συνεχιζόμενων μνημονίων  της Ε.Ε. και των εκάστοτε αστικών κυβερνήσεων.
 • Δείχνει   ότι απλά διαχειρίζεστε την πολιτική λιτότητας, της ακρίβειας και της μιζέριας, σε βάρος των λαϊκών οικογενειών.
 • Δείχνει  την πολιτική φιλοσοφία και πρακτική σας να λειτουργήσετε ως εργαλείο προώθησης  των αντιλαϊκών πολιτικών σ’ όλες τις εκφάνσεις της ζωής των κατοίκων των παραμεθόριων νησιών.
 • Εκφράζει  την άρνησή σας να διεκδικήσετε τα αναφαίρετα δικαιώματα των νησιωτών.
 • Προωθεί  την αντιλαϊκή οικονομική πολιτική, που αντιμετωπίζει τις βιολογικές και κοινωνικές ανάγκες, ως εμπόρευμα στους τομείς:
 1. Της παιδείας(,αν και είναι αρμοδιότητα του Δήμου, δεν έχει υπάρξει στα τρία χρόνια καμία και σε κανένα νησί- συνεργασία, με Δήμο,- που να οδηγεί στη δημιουργία ή ανακαίνιση εκπαιδευτικής μονάδας)
 2. Της υγείας( αν και είναι κρατική ευθύνη, τα όποια έργα ασχοληθήκατε στον τομέα αυτό π.χ. παθολογική κλινική Χίου ακόμα Φτιάχνεται!!!! Ή τα νοσοκομεία της  Σάμου –Ικαρίας και Λήμνου είναι στο στάδιο των μελετών, οι όποιες επισκευαστικές εργασίες.)  
 3. Της κοινωνικής πρόνοιας, ( η όποια στήριξη των νησιωτικών προνοιακών δομών έμεινε στο ευτελές ποσό των 50 χιλιάδων Ε, που στέλνει το υπουργείο ή στην προώθηση με αργές γραφειοκρατικές διαδικασίες της στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, βλ. ΤΕΒΑ) 
 4. Της στήριξης των  ΑΜΕΑ , αφού οι όποιες προτάσεις  της Περιφερειακής τους Ομοσπονδίας  Β. Αιγαίου- για την εκπόνηση και εφαρμογή  περιφερειακών σχεδίων δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία,  έτσι που τα άτομα με αναπηρία να ωφελούνται εξίσου, και να επιτυγχάνεται η ισότιμη συμμετοχή τους στην κοινωνία- δεν βρήκαν καμία ανταπόκριση, έτσι:  στην Ικαρία έκλεισε το μοναδικό ειδικό νηπειαγωγείο και σχολείο και δεν αφουγκραστήκατε την κραυγή απόγνωσης του συλλόγου γονέων, παρά την ομόφωνη απόφαση του Π.Σ. στη Χίο δε δείχνεται πνεύμα συστράτευσης να βρεί λύση το επί δεακαετίες πρόβλημα της στέγασης του ειδικού νηπειαγωγείου και σχολείου, παρά τις εγκλήσεις του παγχιακού συλλόγου των ΑΜΕΑ και του συλλόγου γονέων του ειδικού σχολείου, στη Λήμνο δεν κάνατε ουδεμία κίνηση-παρά την ομόφωνη απόφαση του Π.Σ.- να προωθήσετε τη δημιουργία ΕΕΕΚ
 5. Της στήριξης των Ρομά: αφού  η περιφερειακή αρχή ουδέποτε ασχολήθηκε και βέβαια δε  διεκδίκησε με ευθύνη του κράτους να ξεκινήσει άμεσα ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης των Ρομά, που θα εξασφαλίζει τις βασικές προϋποθέσεις για την αποφασιστική ένταξή τους στην εργασία, την εξασφάλιση στέγης και όρων ζωής που θα ανταποκρίνονται στις δυνατότητες της εποχής, την ισότιμη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία.
 • Αφήνει στο έλεος των φυσικών φαινομένων τους κατοίκους των νησιών μας, αφού τι κι αν έπληξαν την περιοχή,  καταστροφικοί σεισμοί (Βρίσα 2017 και Σάμος και Χίος 2020)ή πλημμυρικά ή φαινόμενα ανομβρίας ή  δασικές πυρκαγιές. Δεν υπάρχει καμιά περιβαλλοντική πολιτική…Καμιά πολιτική υποδομών.
 • Αρνείται να δει την άμεση αναγκαιότητα για σχεδιασμό και υλοποίηση έργων για την αντισεισμική, αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία των νησιών.
 • Αρνείται να δει την πολιτική νερού, με το  σχεδιασμό εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα, ώστε να  υπάρχει ποιοτικό  πόσιμο νερό και νερό για άρδευση .
 •  Αδιαφορεί για την καταστροφή του κυριότερου προϊόντος των νησιών μας της ελαιοπαραγωγής, που πλήγηκε απ’ το δάκο και την ακαρπία.
 •   Αρνείται να κατανοήσει τη δυναμική που  δημιουργεί η ύπαρξη των πέντε μικρών- παραμεθόριων-  νησιών της περιφέρειας Β. Αιγαίου του  Άη Στράτη, Ψαρά, Οινούσσες, Φούρνοι και Θύμαινα και της διεκδίκησης Ειδικού Αναπτυξιακού  Προγράμματος, που θα στηρίζει τους  κατοίκους,  σ’ όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, τις υποδομές, την κοινωνική πολιτική, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και το περιβάλλον.
 •  Αρνείται να δει την ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς,  αλλά και ερασιτεχνικού πολιτιστικού κινήματος του κάθε νησιού,  στη σημερινή διαδρομή του, με αποτέλεσμα δημιουργήματα παγκόσμιας πολιτιστικής δημιουργίας, όπως η Νέα Μονή, τα ρημάζει ο χρόνος και η κρατική αδιαφορία ή τα ιστορικά μεσαιωνικά σύνολα όπως είναι τα μεσαιωνικά χωριά της Χίου ή τα μεσαιωνικά κάστρα, όπως της Βολισσού ή των Απολίχνων Αρμολίων, που δεν βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής σας, αλλά και χρηματοδοτήσεις-συνολικά-  στους πολιτιστικούς φορείς των 30 χιλιάδων Ε για τη Χίο!
 • Αρνείται να δει ότι η πολιτική μεταφοράς μαθητών  ,έν μέσω κορονοιού, δεν είναι μια απλή τυπική διαδικασία, αλλά έχει να κάνει με τους διαθέσιμους πόρους, που παραμένουν στάσιμοι –εδώ και πολλά χρόνια- 5.800.000Ε!!!, σε μια περίοδο που  η ενεργειακή κρίση πλήττει το λαϊκό εισόδημα και τα παιγνίδια των ιδιωτικών εταιρειών ,που λυμαίνονται τις μεταφορές  και δημιουργούν πλείστα προβλήματα, αφού αξιοποιούν το αρνητικό θεσμικό πλαίσιο και οδηγούν τις  όποιες νέες μετακινήσεις μαθητών στο απώτερο μέλλον.
 • Αρνείται να  δεί την αναγκαιότητα της  διεκδίκησης αύξησης των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων( Επενδύσεων), που για μια ακριτική περιφέρεια αποτελούν σημαντική  πηγή  πόρων ,για το σχεδιασμό  και την υλοποίηση  δράσεων, για τους κατοίκους της περιφέρειας, πού εν μέσω πληθωριστικών δεδομένων,  παραμένουν στάσιμοι –εδώ και πολλά χρόνια- 4.200.000Ε!
 • Δέχεται παθητικά, σε περίοδο ,που οι ανατιμήσεις οδηγούν τα προιόντα σε  μεγάλα κόστη, να λειτουργεί με την αποδοχή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων Λειτουργικών- που εδώ και χρόνια- παραμένουν στάσιμοι, με 3.360.000Ε!
 • Αρνείται  να στηρίξει το ανθρώπινο δημοσιοϋπαλληλικό προσωπικό, που - συνεχώς- από το 2012 έχει μειωθεί κατά 40% ! και βιώνει συνθήκες εργασιακής ανασφάλειας, αβεβαιότητας και εντατικοποίησης σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα και σ’ όλα τα νησιά, αποδεχόμενοι ένα  στάσιμο- εδώ και χρόνια-  προϋπολογισμό της τάξης των 10.162.000 Ε! ,που δεν καλύπτει ούτε την ωρίμανση των μισθολογικών κλιμακίων.
 • Στηρίζει μια  πολιτική χτυπήματος των εργασιακών σχέσεων και μετεξέλιξής τους  σε ελαστικές, αφού άρδην αλλάζει ο συσχετισμός, είς βάρος της μονιμότητας.
 •  Αρνείται να δει τις ανάγκες τους, αφού δεν λαμβάνει τα ενδεδειγμένα μέτρα  για την πρόσληψη ιατρού εργασίας και τεχνικού  ασφαλείας, που θα μπορεί να τους δίνει τη δυνατότητα προστασίας των εργασιακών σχέσεων τους και της λήψης των Μέσων Ατομικής Προστασίας. Έτσι –πλην της Λέσβου και Λήμνου – όλοι οι εργαζόμενοι ,λόγω της έλλειψης  τεχνικών ασφαλείας και ιατρού εργασίας, δεν προστατεύονται και δεν μπορούν να λάβουν τα ΜΑΠ.
 • Αρνείται να δει ότι οι  χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης δεν μπορούν να δώσουν απαντήσεις στα μεγάλα και οξυμένα προβλήματα των  κατοίκων των δέκα νησιών, αφού για παράδειγμα,  για τη Χίο από 8.326.500 Ε το 2022 έγινε 8.745.000Ε το 2023, ποσό που δεν μπορεί να δώσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν τα νησιά και σε  επίπεδο περιφέρειας Β. Αιγαίου παρέμεινε - στάσιμη- η χρηματοδότηση στα 29.150.000Ε

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Η ΛΑΙΚΗ  ΣΥΣΠΕΊΡΩΣΗ  ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ αρνείται να συναινέσει  σ’ αυτή την πολιτική, που υποθηκεύει τη ζωή των κατοίκων των δέκα νησιών και θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης και του αγώνα, για να καταργηθούν στην πράξη οι αντιλαϊκοί προϋπολογισμοί.

Κατά την άποψη μας, σύμφωνη είναι - με τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων- η απόρριψη του αντιλαϊκού  προϋπολογισμού και ο αγώνας ενάντια, συνολικά, στη αντιλαϊκή πολιτική διεκδικώντας:

 • Πλήρη χρηματοδότηση της Περιφέρειας από τον κρατικό προϋπολογισμό, που θα καλύπτει το σύνολο των αναγκών τους.
 • Καμιά συρρίκνωση ή κατάργηση δομών και υπηρεσιών αλλά διεύρυνσή τους.
 • -Μόνιμη, σταθερή εργασία, προσλήψεις προσωπικού για την κάλυψη των κενών και των διευρυμένων αναγκών. Καμιά απόλυση και μονιμοποίηση των συμβ ασιούχων.
 • Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας με ΣΔΙΤ και παραχωρήσεις σε ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ υπηρεσιών των Δήμων και των Περιφερειών.
 • Ικανοποιητικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων(ΠΔΕ), αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων για σύγχρονες κτιριακές κοινωνικές εγκαταστάσεις, που θα καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, πολιτιστικών, αθλητικών αναγκών τους.
 • Αξιόπιστα έργα αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής και αντιπυρικής προστασίας.

 

 • Να μην καταργηθεί μειωμένος ΦΠΑ για τα νησιά μας. Αντίθετα, λόγω των γνωστών δύσκολων συνθηκών διαβίωσης στα νησιά, να πάει η μείωση στο 50% και να καταργηθεί στα είδη πρώτης ανάγκης.

 

Φυσικά καταψηφίζουμε τον Προϋπολογισμό της περιφερειακής αρχής.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ