29.3.2019 9:06

Σχέδιο τουριστικής προβολής χωρίς… σχέδιο

Για προχειρότητα στην κατάθεση του σχεδίου τουριστικής προβολής της Χίου κατηγορεί τη Δημοτική Αρχή η Χιακή Συμπολιτεία, υπογραμμίζοντας ότι το σχέδιο του δήμου δεν είναι αναπτυξιακό , δεν συζητήθηκε στην Επιτροπή Τουριστικής Προβολής παρά μόνο με ορισμένους επιχειρηματίες ενώ παράλληλα στην ανακοίνωσή της  εκφράζει και την αντίθεση της ως προς την επιχορήγηση με το ποσό των 400.000€ του ιδιωτικού Φορέα Τουρισμού καθώς όπως επισημαίνει ο Φορέας έπρεπε να εποπτεύεται από τον Δήμο και να συμμετέχουν και επαγγελματίες του τουρισμού. .

Στην ανακοίνωσή της η Χιακή Συμπολιτεία αναφέρει:

«Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τετάρτη 27/3, είχε θέμα το …3σέλιδο σχέδιο «τουριστικής προβολής» του νησιού μας, ένα σημαντικό ζήτημα που όμως αντιμετωπίζεται με τον γνωστό, ατελέσφορο τρόπο από τη δημοτική αρχή.

Δηλαδή:

- Είναι ένα σχέδιο χωρίς… σχέδιο, πρόχειρο, με μη κοστολογημένες, «ενδεικτικές» δράσεις. Οι προτάσεις παρουσιάστηκαν χωρίς να δίνονται αρκετά δεδομένα στο δημοτικό συμβούλιο για να λάβει απόφαση.

- Είναι μόνο σχέδιο «προβολής», ενώ θα έπρεπε να είναι σχέδιο κυρίως ανάπτυξης και διαχείρισης προορισμού. Δεν αντιμετωπίζει ζητήματα όπως οι συγκοινωνίες προς τα σημεία που έλκουν τους επισκέπτες («τουριστική ελκυστικότητα») ή τη σύγκρουση άλλων δραστηριοτήτων με αυτούς.

- Δεν υπάρχει απολογισμός για τις δράσεις της προηγούμενης χρονιάς, οι οποίες αποδείχτηκε ότι ενώ δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα, συνεχίζονται στην ίδια λογική.

- Οι προτάσεις δεν έχουν προκύψει από διάλογο στην Επιτροπή-φάντασμα για την Τουριστική Προβολή, η οποία συγκαλείται για …διακοσμητικούς λόγους μια φορά το χρόνο

- Όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο εντεταλμένος για τον Τουρισμό δημοτικός σύμβουλος Δημ. Καράλης, οι προτάσεις προκύπτουν από συνομιλίες του με επιχειρηματίες – πίσω δηλαδή από «κλειστές πόρτες», ξεχνώντας τα θεσμικά όργανα, όπως επισήμανε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ο Δημ. Αντωνόγλου εκ μέρους της Χιακής Συμπολιτείας.

- Η επιδότηση του ιδιωτικού φορέα τουρισμού με 400 χιλιάδες ευρώ από τον δήμο, μας βρίσκει αντίθετους. Τέτοιοι φορείς πρέπει να ιδρύονται από τον δήμο, και υπό την εποπτεία του να συμμετέχουν βεβαίως και οι επαγγελματίες του τουρισμού.

- Δεν υπάρχει μηχανισμός παρακολούθησης ποιότητας και διασφάλισης διαφάνειας για την προβολή, ούτε για το πού γίνονται οι αναθέσεις.

Ας το επισημάνουμε ξανά: για να πετύχει ένα σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης και προβολής, χρειάζεται ευρεία συναίνεση και συνεργασία διοικητικών και κοινωνικών φορέων, και όχι μεμονωμένες δράσεις που εξυπηρετούν τα συμφέροντα συγκεκριμένων επαγγελματιών ή ομάδων. Η τωρινή δημοτική αρχή αποδεικνύει, 4,5 χρόνια τώρα, ότι δεν έχει ούτε τη βούληση ούτε τη δυνατότητα να σκεφτεί ούτε να πράξει διαφορετικά», καταλήγει η ανακοίνωση της Χιακής Συμπολιτείας.

 

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ