10.5.2021 11:27

Σε τροχιά υλοποίησης το Λαογραφικό Μουσείο Οινουσσών

θα αποτελεί ένα τυπικό Αιγνουσιώτικο σπίτι των μέσων του 19ου αιώνα με τοίχους από λιθοδομή, δάπεδο ισογείου, μεσοπάτωμα και οροφή ξύλινα και δίριχτη ξύλινη στέγη με κεραμίδια.

Με μια ιδιαίτερα χαρμόσυνη είδηση ξεκίνησε η νέα εβδομάδα για τις Οινούσσες καθώς εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020" LEADER με κωδ. ΟΠΣ 5084973 το έργο της δημιουργίας του Λαογραφικού Μουσείου Οινουσσών.

Με την στήριξη και αρωγή του Δήμου Χίου, της Εταιρείας Ανάπτυξης Χίου (ΕΤΑΧ Α.Ε.) και φυσικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που χρηματοδοτεί μέσω του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το πρόγραμμα σύντομα ξεκινά μία σημαντική πολιτιστική δομή για το γειτονικό νησί.

Το λαογραφικό εκθετήριο θα στεγαστεί σε ερειπωμένο ακίνητο, δωρεά στο Δήμο Οινουσσών από την Κυριακή Ιωαν. Φράγκου, το γένος Χρήστου και Ευγενίας Λαιμού και σύμφωνα με τη μελέτη της ΑΠΛΕΘΡΟΝ θα αποτελεί ένα τυπικό Αιγνουσιώτικο σπίτι των μέσων του 19ου αιώνα με τοίχους από λιθοδομή, δάπεδο ισογείου, μεσοπάτωμα και οροφή ξύλινα και δίριχτη ξύλινη στέγη με κεραμίδια.

Η συνολική του επιφάνεια θα είναι 127 τ.μ. Σκοπός είναι να διατηρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα από τα αυθεντικά στοιχεία της κατασκευής και ν' αναδειχθεί η περιοχή πολιτιστικά, αφού βρίσκεται απέναντι από το Πνευματικό Κέντρο "Γ.Χ. Λεμός" μέσα στο ιστορικό κέντρο του οικισμού, που περικλείει την εκκλησία του Αγ. Νικολάου.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 477.000 ευρώ και η φιλοδοξία της δημοτικής Αρχής Δανιήλ είναι ν' αποτελέσει ένα ακόμη σημείο πολιτιστικού ενδιαφέροντος για το νησί, που θα προβάλλει στοιχεία της λαϊκής παράδοσης (έπιπλα, κεντήματα, υφαντά κ.α.)

«Αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω θερμότατες ευχαριστίες στο Δήμαρχο Χίου κ. Σταμάτη Κάρμαντζη, τον Αντιδήμαρχο κ. Γιάννη Ξενάκη, τον προϊστάμενο της Τ.Υ. Χίου κο Ελ. Παπαλάνη, τον Πρόεδρο της ΕΤΑΧ κ. Ιάκ. Αμύγδαλο, τον Γεν. Διευθυντή κ. Ιωαν. Καρρά και τους συνεργάτες του για την ταχύτατη, συντονισμένη και αποτελεσματική δουλειά.

Υπερήφανος μαζί με τους συνεργάτες μου, αφού μέσα σε 15 ημέρες εγκρίθηκαν χρηματοδοτήσεις δύο σημαντικών έργων (γυμναστήριο-λαογραφικό) νιώθω ότι ανεβάζουμε την Αιγνούσα μας πολύ ψηλά με πίστη, μεράκι και συστηματική δουλειά κι έργο άμεσο κι ουσιαστικό», αναφέρει ο κ. Δανιήλ.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ