19.10.2018 11:37

Πολιτική σας επιλογή ο εγκλωβισμός των προσφύγων στα νησιά!

Με δυσπιστία και καχυποψία αντιμετώπισαν τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής τα μέλη της Χιακής Συπολιτείας, στη συνεδρίαση τπυ Δημοτικού Συμβουλίου  της Τετάρτης. 

Αναλυτικά η άποψη της Χιακής Συμπολιτείας: 

«Σας αντιμετωπίζουμε με δυσπιστία και δεν είναι τυχαίο. Τα προβλήματα γνωστά οι συνθήκες γνωστές,  κρατούσαμε μικρό καλάθι για τη σημερινή συζήτηση και φεύγουμε με τη διαβεβαίωση ότι η ΒΙΑΛ δεν πρόκειται να κλείσει». Αυτή ήταν η κατάληξη στην παρέμβαση της Χιακής Συμπολιτείας στο Δημοτικό Συμβούλιο  για το προσφυγικό ζήτημα,  απευθυνόμενη στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Αναφορικά με την απαίτηση που εξέφρασε – με καθυστέρηση χρόνων - ο δήμαρχος να επιστραφεί η ΒΙΑΛ,  η τοποθέτηση της Χιακής Συμπολιτείας ήταν ξεκάθαρη: «Είχαμε προειδοποιήσει τη δημοτική αρχή ήδη πριν σας παραχωρήσει το χώρο. Το είπατε ξεκάθαρα, θα ακολουθήσετε τη δικαστική οδό και το δικαστήριο θα κρίνει ότι για λόγους εθνικού συμφέροντος η ΒΙΑΛ δεν μπορεί να επιστραφεί στο δήμο.»

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησή της, η Χιακή Συμπολιτεία: «Πέρσι που οι πρόσφυγες ήταν λιγότεροι από ό,τι φέτος δεν ήταν καλύτερες οι συνθήκες. Δεν μπορεί να χρειάζεται 3 χρόνια το υπουργείο για να φτιάξει το αποχετευτικό και να μαζέψει τα λύματα. Είναι πολιτική σας επιλογή να είναι άθλιες οι συνθήκες, έχει ειπωθεί και ευθαρσώς και στην Ευρώπη, σκοπός σας είναι να στέλνετε το μήνυμα απέναντι και να μην περνάνε άλλοι. Μας είπατε ότι εσείς αποφασίσατε να μείνουν στη ΒΙΑΛ  αν και υπεράριθμοι, αλλά πού; Σε καλοκαιρινές σκηνές;  Κι αυτό τη στιγμή που σε διπλανό στρατόπεδο υπάρχουν κοντέινερ που δεν μεταφέρονται λόγω των αντιδράσεων των κατοίκων».

Η Χιακή Συμπολιτεία έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της οικονομικής αδιαφάνειας, με το καίριο και αναπάντητο ερώτημα που πήγε το 1.300.000 € που δαπανήθηκε για τη ΒΙΑΛ, αλλά και στο θέμα της σίτισης.

Η παρέμβαση της Χιακής Συμπολιτεία επεκτάθηκε, φυσικά, και στο καίριο ζήτημα των συνεπειών της κυβερνητικής πολιτικής στην τοπική κοινωνία: «Αυτές οι συνθήκες και οι πολιτικές θρέφουν το φασισμό και οδηγούν στο εκφασισμό της κοινωνίας. Είναι τεχνητή αυτή η διχόνοια, αυτές οι πολιτικές είναι που θρέφουν τον φασισμό και όσο εξακολουθείτε την ίδια πολιτική θα έχουμε χειρότερα αποτελέσματα».

Τέλος στην απαίτηση του κ. Βίτσα να υποδείξει ο δήμος χώρο για Κέντρο Υποδοχής, η απάντηση των δημοτικών συμβούλων της Χιακής Συμπολιτείας ήταν σαφής:  «Δεν είναι δουλειά του δήμου να σας υποδείξει χώρο. Μόλις τον περασμένο μήνα δώσατε μια έκταση μεγαλύτερη από το κάστρο στο υπερΤΑΙΠΕΔ, συνεπώς έχετε χώρους να φτιάξετε hotspot. Ούτε μπορεί ο δήμος να πείσει άλλους δήμους στην ενδοχώρα, με ποιον αξιόπιστο συνομιλητή θα τους πει ότι θα συνεργαστούν;».

Η Χιακή Συμπολιτεία επισημαίνει πως η πηγή όλων των προβλημάτων είναι ο εγκλωβισμός των προσφύγων και μεταναστών στα νησιά, που πρέπει και επιβάλλεται να λήξει άμεσα.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ