26.3.2017 18:35

Θετικά αξιολογούν την προσπάθεια για επιχειρηματικό πάρκο οι ομογενείς

 

Διαφορετική εικόνα από όσα απέδωσε το ρεπορτάζ του «Εθνικού Κήρυκα» μεταφέρει από τη Νέα Υόρκη ο Μαν. Βουρνούς. Επικοινωνώντας με τον «π» ο δήμαρχος ανέφερε ότι στην ομιλία του στη γενική συνέλευση των Χιακών Σωματείων έκανε εκτενή αναφορά στο υπό διαμόρφωση επενδυτικό περιβάλλον, εστιάζοντας στα βήματα σχεδιασμού που επιχειρούνται από τη δημοτική αρχή με έμφαση την προσπάθεια χωροθέτησης επιχειρηματικού πάρκου. 

 

Σύμφωνα με τον δήμαρχο οι αναφορές του είχαν θετικό αντίκτυπο μεταξύ των ομεγενών, με κάποιους να σχολιάζουν ότι με το επιχειρηματικό πάρκο τίθενται οι βάσεις για ευνοϊκότερο επενδυτικό περιβάλλον στη Χίο. 

 

Και Νοσοκομείο 

 

Αναφερόμενος στο θέμα των παιδικών χαρών ο κ. Βουρνούς συμπλήρωσε ότι πέρα από την αρωγή των ομογενών για το σχέδιο βελτίωσης των παιδικών χαρών ζήτησε την ενίσχυση τους και για το Νοσοκομείο και για το έργο της «Κιβωτού του Αιγαίου». 

 

Σε άλλο πλαίσιο 

 

Τέλος, αναφερόμενος στα του Κέντρου Κράτησης ο κ. Βουρνούς, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες, αποδέχθηκε ότι έθεσε το θέμα αλλά σε άλλο πλαίσιο. Προφανώς θα το διευκρινίσει με την επιστροφή του στη Χίο. 

 

Απόψε ο δήμαρχος Χίου θα απευθύνει νέα ομιλία στο ομογενειακό στοιχείο. 

 

Δείτε το πλήρες ρεπορτάζ του «Εθνικού Κήρυκα» εδώ.


@ Ακολουθεί το ρεπορτάζ του "Εθνικού Κήρυκα" 

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Κάλεσμα στην Χιακή ομογένεια να στηρίξει την Χίο στην δύσκολη συγκυρία στην οποία βρίσκεται απηύθυνε ο Δήμαρχος του νησιού, Μανώλης Βουρνούς, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.

Το Σάββατο το βράδυ, πριν την καθιερωμένη συνέλευση των Χιακών Σωματείων, ο κ. Βουγιούς ήταν το κεντρικό πρόσωπο σε μια εκδήλωση – συζήτηση με μέλη της Χιακής Ομοσπονδίας, όπου ενημέρωσε για τα παρόντα καίρια ζητήματα, αλλά και τις κινήσεις της δικής του Δημοτικής Αρχής για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

«Η ομογένεια στέκεται πάντα δίπλα στην Χίο, έχουμε εξαιρετική σχέση και διατηρούμε επαφή όχι μόνο το καλοκαίρι, που οι περισσότεροι έρχονται στην Χίο, αλλά και ενδιάμεσα, σε μια ημέρα όπως αυτή, ανήμερα της εθνικής μας επετείου.», δήλωσε στον «Ε.Κ.» ο κ. Βουρνούς, με αφορμή την εκδήλωση.

Ο Δήμαρχος Χίου εστίασε σε τρία βασικά ζητήματα: το προσφυγικό και τις συνέπειές του για το νησί, την οικονομική ανάπτυξη, τον Τουρισμό αλλά τον σχεδιασμό για το μέλλον.

Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο πρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας, Γιάννης Κοντολιός, ενώ στο πλευρό του Δημάρχου παρακάθισαν επίσης ο Δημοτικός Σύμβουλος του Ρίτζφιλντ Νέας Υερσέης, Δημήτρης Κοντολιός, και ο Ύπατος Πρόεδρος των Ηνωμένων Χιακών Σωματείων Αμερικής – Καναδά, Στέλιος Τσαγρής

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κούτρας, ο Πρόξενος, Εμμανουήλ Κουμπαράκης, η Διευθύντρια του Γραφείου του ΕΟΤ σε ΗΠΑ – Καναδά Γρηγορία Καματερού και ο Ναύαρχος ε.ά. Σταύρος Μιχαηλίδης.

«ΑΓΚΑΘΙ» ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Χίου, παρά το γεγονός ότι οι προσφυγικές ροές «έχουν μειωθεί σε επίπεδα προ 2014 μετά την συμφωνία της Τουρκίας», εντούτοις οι τοπικές κοινωνίες των πέντε νησιών (Χίος, Λέσβος, Κως, Λέρος, Σάμος) εξακολουθούν να σηκώνουν δυσανάλογο βάρος.

Μάλιστα, επεσήμανε ότι η κατάσταση στην Χίο είναι χειρότερη σε σχέση με την Λέσβο, καθώς δεν λειτουργούν ακόμη σημαντικές θεσμικές δομές, όπως ένα οργανωμένο Κέντρο Κράτησης.

«Όταν κάποιος πάει στην Λέσβο, ξέρει ότι υπάρχει ένα Κέντρο Κράτησης, όπου θα τηρηθεί ο νόμος και θα μείνει τις πρώτες 25 ημέρες εκεί.  Αντίθετα, στην Χίο, ο καθένας από την στιγμή που θα φτάσει έχει κάθε δυνατότητα να κυκλοφορεί στο νησί χωρίς περιορισμό.», είπε ο κ. Βουρνούς, για να αναφέρει στην συνέχεια πως «ακόμη κι ένας άνθρωπος που είναι… «άγγελος», αν ζει στην αβεβαιότητα υπό αυτές τις συνθήκες θα γίνει… «διάβολος»», καταδεικνύοντας τον υποβόσκοντα φόβο για άλλου είδους αναταραχές.

Αναφορικά με τον αριθμό των προσφύγων, ο Δήμαρχος υπολόγισε ότι δεν ξεπερνούν τους 1600, διαφωνώντας με την αντίστοιχη εκτίμηση του πρώην προέδρου Γ. Αλμυρούδη, ο οποίος έκανε λόγο για 3500 και εξέφρασε φόβο για δημογραφική αλλοίωση της Χίου στο άμεσο μέλλον.

«Δεν πρέπει να κινδυνολογούμε, αλλά να δούμε κατάματα το πρόβλημα και να το αντιμετωπίσουμε», ανέφερε μεταξύ άλλων.

«ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ» Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τόσο ο Δήμαρχος όσο και οι παρεβρισκόμενοι παραδέχτηκαν ότι ένα από τα βασικά πλήγματα που έχει δεχθεί το νησί είναι η πτώση του Τουρισμού.  Μάλιστα, έγινε γνωστό, μεταξύ άλλων, ότι το Αεροδρόμιο της Χίου δεν δέχεται ούτε ένα τσάρτερ από το εξωτερικό.

Από την πλευρά της, η Διευθύντρια του ΕΟΤ ΗΠΑ – Καναδά Γρηγορία Καματερού προανήγγειλε ένα “presstrip” με Αμερικανούς δημοσιογράφους, οι οποίοι θα έχουν την δυνατότητα να δουν την Χίο από κοντά και να εκτιμήσουν τις ομορφιές της, αλλά και την πραγματική κατάσταση που επικρατεί σήμερα.

Ο κ. Βουρνούς σχολίασε ότι, εκτός των άλλων, τροχοπέδη για τον Τουρισμό αποτελεί ότι, ακόμη και πριν το ξέσπασμα του προσφυγικού, δεν υπήρχε συγκεκριμένη αναπτυξιακή τουριστική πολιτική για την Χίο.

Επίσης, ο Δήμαρχος Χίου προανήγγειλε την ονοματοδοσία προς τιμήν του «Απόδημου Χιώτη» σε κάποιο σημείο του νησιού, προκειμένου να αναγνωριστεί η προσφορά της Χιακής ομογένειας στο νησί.

Τέλος, κάλεσε τους ομογενείς να στηρίξουν την προσπάθεια της Κιβωτού του Κόσμου στην Χίο, αλλά και την προσπάθεια ανάπλασης των Παιδικών Χαρών.

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ