23.11.2020 13:21

«Μόνη έγνοια των αντιπολιτεύσεων πλέον να ρίξουν τον Κάρμαντζη»

Υπολόγισαν μέσα στα ανταποδοτικά ακόμα και τα χρήματα από το μεταναστευτικό, λέει ο Δήμαρχος Χίου, κάνοντας λόγο για υποκρισία, δημαγωγία και λαϊκισμό

Αυτοδιοικητική κόντρα διαστάσεων, προκαλεί το θέμα της μείωσης των ανταποδοτικών τελών που είχε εξαγγείλει από τις αρχές Σεπτεμβρίου η δημοτική αρχή, με τις αντιπολιτεύσεις να συσπειρώνονται πίσω από τον Μανώλη Βουρνού και να ψηφίζουν επιπλέον μείωση κατά 700.000 ευρώ περίπου σε σχέση με την πρόταση του Δημάρχου Χίου.

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Χίου σημείωσε ότι μοναδική έγνοια πλέον τον αντιπολιτεύσεων είναι πως θα δημιουργήσουν πρόβλημα στη Δημοτική Αρχή, με δεδομένη την έλλειψη πλειοψηφίας εντός του Δημοτικό Συμβουλίου, απόρροια του νομοθετήματος του ΣΥΡΙΖΑ για την τοπική αυτοδιοίκηση.

«Μοναδικός τους στόχος πλέον είναι, πως θα πριονίσουν το δέντρο της Χίου. Αυτό που δεν καταλαβαίνουν όμως είναι ότι πέφτοντας το δέντρο θα πέσει και όλη η Χίος. Βέβαια αυτό έχει δευτερεύουσα σημασία για τους ίδιους», ανέφερε ο Σταμάτης Κάρμαντζης.

Η πρόταση της δημοτικής αρχής

Όπως είπε ο Δήμαρχος, για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια αύξησης των ανταποδοτικών τελών από τον Μανώλη Βουρνού, ο Δήμος προχωρά σε γενναία μείωση της τάξεως του 10% για τα νοικοκυριά και του 21% για τους επαγγελματίες, αφού υπάρχει περιθώριο μετά την τροποποίηση των τετραγωνικών μέτρων και άρα της αύξησης των εσόδων μέσω των ανταποδοτικών τελών για τον Δήμο Χίου.

«Αντί να συνηγορήσουν και να περιμένουμε μέχρι το καλοκαίρι να δούμε το τελικό ποσό που θα οφεληθεί ο Δήμος, θεώρησαν σκόπιμο να πλειοδοτήσουν πάνω στη δική μας πρόταση με υποκριτικό, δημαγωγικό και λαϊκίστικο τρόπο», ανέφερε ο Σταμάτης Κάρμαντζης.

Τώρα θέλουν τα χρήματα από το μεταναστευτικό

Επιπλέον ο Δήμαρχος Χίου, σημείωσε ότι οι αντιπολιτεύσεις υπολόγισαν για να καταλήξουν στην πρότασή τους και 1,3 εκ. ευρώ ως ανταποδοτικά τέλη από το μεταναστευτικό.

«Αν πάρουμε αυτό το ποσό σημαίνει ότι στη Χίο πρέπει να βρίσκονται 8.500 άτομα. Αυτό ακούγεται από εκείνους που χτυπιούνται ότι πρέπει να κλείσει η ΒΙ.ΑΛ.», δήλωσε.

Τέλος προανήγγειλε προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, λέγοντας ότι, η εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας είναι ότι, η πρόταση των αντιπολιτεύσεων είναι ανεφάρμοστη.

Και ανακοίνωση από τη δημοτική αρχή

Αργά το μεσημέρι της Δευτέρας 23/11, ο Δήμος Χίου εξέδωσε δελτίο Τύπου στο οποίο επισημαίνει τα εξής:

Δεν προκαλεί έκπληξη η ετερόκλητη σύμπραξη των παρατάξεων της αντιπολίτευσης που εδώ και ένα χρόνο  μετά το εκλογικό αποτέλεσμα  -ελέω εκλογικού νόμου- και της εφαρμογής της απλής αναλογικής θα ήθελαν να κλείσει ο Δήμος… χθες.

Ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους και έπειτα από πολλά χρόνια, πρότεινε γενναία μείωση των ανταποδοτικών τελών ύψους περίπου 755.000 ευρώ ως αποτέλεσμα  της νοικοκυρεμένης και χρηστής διαχείρισης μόλις ενός έτους.

Ωστόσο, αντί να επικροτηθεί αυτή η  προσπάθεια από τις αντιπολιτεύσεις, αφού τόσα χρόνια και η απερχόμενη δημοτική αρχή αλλά και οι προηγούμενες δεν μείωσαν ούτε ένα ευρώ τα ανταποδοτικά, έρχονται τώρα εκ του ασφαλούς δημαγωγικά, υποκριτικά και λαϊκιστικά να ψέξουν και να υποβαθμίσουν τη μείωση αυτή -καθώς βέβαια δεν έχουν την ευθύνη διοίκησης, αλλάενδιαφέρονται αποκλειστικά στη δημιουργία προβλημάτων με ανεπαρκείς προτάσεις εντυπωσιασμού λες και απευθύνονται σε ιθαγενείς και φυσικά με  απώτερο στόχο και σκοπό να μη μας αφήσουν να διοικήσουμε.

Παρόλα αυτά εμάς, δεν μας αγγίζει τίποτα. Προχωράμε ασταμάτητα και δημιουργικά. Δεν θα επιτρέψουμε το γκρέμισμα σε κανέναν.

Αλλάζουμε τη Χίο μέρα με τη μέρα διοικώντας την στιβαρά έντιμα και αποτελεσματικά.

Οι Χιώτισσες και οι Χιώτες και μνήμη έχουν και κρίση καιαυτό το αποτυπώνουν σωστά στην επιλογή τους και τώρα και στα επόμενα χρόνια.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ