14.5.2020 16:44

Με υπόμνημα στην Αρχαιλογία η απάντηση Κάρμαντζη για τα αντιπλημμυρικά

"Μας ενδιαφέρει το έργο κι όχι το παιχνίδι ορισμένων με τις λέξεις"

Στη δημοσιότητα έδωσε ο Δήμαρχος Σταμάτης Κάρμαντζης το υπόμνημα του Δήμου Χίου στο Περιφερειακό Συμβούλιο Μνημείων Βορείου Αιγαίου, μέσα από το οποίο η Τεχνική Υπηρεσία δίνει τη δική της απάντηση στην αρνητική εισήγηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου για την εκτέλεση του αντιπλημμυρικού έργου του Καλοπλύτη.

Στο υπόμνημα η Τ.Υ. του Δήμο σημειώνει ότι το μεγαλύτερο τμήμα του του το έργο (σε μήκος 175 μέτρων) διέρχεται έξω από τα όρια της παλιάς πόλης της Χίου και άρα το ενδεχόμενο εύρεσης αρχαίων ευρημάτων είναι ελάχιστο.

Παράλληλα σημειώνει ότι ακόμα και αν βρεθούν αρχαιολογικά ευρήματα το έργο ειδικά στο κομμάτι που φθάνει μέχρι την Απλωταριά, αυτό θα μπορεί να κατασκευαστεί έστω και με καθυστέρηση, μιας και ειδικά το συγκεκριμένο τμήμα θα αποφορτίσει τον κεντρικό εμπορικό δρόμο της πόλης από τα όμβρια ύδατα.

Στην ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος Σταμάτης Κάρμαντζης αναφέρει αναλυτικά:

Καθότι αυτές τις ημέρες το παιχνίδι με τις λέξεις φαίνεται να μονοπωλεί το ενδιαφέρον και τη συζήτηση γύρω από τα αντιπλημμυρικά έργα, περισσότερο μάλιστα και από την ίδια τη σημασία τους για τον τόπο, εμείς προσπερνάμε τις εύλογες  σημασιολογικές, εγκλιτικές, χρονικές και λεκτικές αποχρώσεις των ρημάτων «χάθηκαν», «χάνονται», «ματαιώνονται» και ακόμα αρκετών άλλων λέξεων που επικαλούνται αυτοί που τις επικαλούνται για να εξυπηρετήσουν τις δικές τους σκοπιμότητες και περνάμε στην ουσία, η οποία πιστοποιείται στη βάση τεκμηρίων και όχι ως «έπεα πτερόεντα».

Ως εκ τούτου, παραθέτουμε το υπόμνημα σχετικά με την εκτέλεση του έργου για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής στο ρεύμα του Καλοπλύτη, το οποίο είχε κατατεθεί προς το Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων, πριν από το Δημοτικό Συμβούλιο το πρωί της 8ης Μαΐου.

Το παρόν έγγραφο αποτυπώνει την προσπάθεια της Δημοτικής μας Αρχής να επιλύσει το σοβαρότατο πρόβλημα και τους σκοπέλους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και να προχωρήσει το ομολογουμένως σημαντικότατο έργο των αντιπλημμυρικών, ένα έργο με χρονίζουσες παθογένειες, μπερδέματα και περιπέτειες από τις οποίες είχε περάσει άλλωστε και η προηγούμενη Δημοτική Αρχή και οι οποίες είναι εν πολλοίς γνωστές.

Στο διά ταύτα, λοιπόν, αποδεικνύεται η συμφωνία σημαίνοντος και σημαινομένου στα λόγια του Δημάρχου, ο οποίος αποτύπωσε για ακόμα μία φορά την αγωνία να μην απολεσθεί το σπουδαίο αυτό έργο, χωρίς όμως να σταματά λεπτό από κοινού με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Γιάννη Ξενάκη αλλά και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου να μάχεται για την υλοποίηση του κομβικού αυτού έργου για το νησί μας.

Η προσπάθεια αυτή, ωστόσο, όπως και όλες όσες καταβάλλονται, ήδη από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μας ως Δημοτική Αρχή, φαίνεται όχι μόνο να στηλιτεύεται, αλλά και να υποσκάπτεται από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης με κάθε τρόπο. Δυστυχώς, η σύμπνοια και η συνεργασία που προεκλογικά ευαγγελιζόταν ήταν γράμμα κενό και ακόμα χειρότερα ο κ. Τριαντάφυλλος δεν έχει συνειδητοποιήσει  ότι οι εκλογές τελείωσαν, ο λαός έκρινε και τον κατέταξε στην αντιπολίτευση. Θα περιμέναμε, ειδικά από νέους ανθρώπους μία σύγχρονη αντίληψη και πρακτική, την οποία, λυπούμαστε αλλά δεν την έχουμε δει ως τώρα. Ευχόμαστε να αλλάξει αυτή η στάση σύντομα για το συνολικό καλό και όφελος του νησιού μας.

Σε κάθε περίπτωση, εμείς συνεχίζουμε τη δημιουργική πορεία μας,  όπως ακριβώς την έχουμε οργανώσει και χαρτογραφήσει για την πρόοδο και την ευημερία του τόπου μας και των ανθρώπων μας.

 

 

Αρχείο PDF

Υπόμνημα για συνεδρίαση Τοπικού Συμβουλίου (ΑΑ) (1)

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ