12.9.2023 14:32

Με τι νερό μας ποτίζετε κ. δήμαρχε;

Ανακοίνωση της Χιακής Συμπολιτείας

Βγήκε την περασμένη βδομάδα ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ να θριαμβολογήσει για το γεγονός ότι κατάφεραν να μην ξεμείνουμε από νερό καλοκαιριάτικα, αφού βέβαια έκοψαν τις αγροτικές παροχές, έφτασαν μέχρι τα δικαστήρια με την ΕΜΧ και γέμισαν κανονικά τις πισίνες, ιδιωτών και ξενοδόχων.

Αυτό που δεν μας είπαν όμως ο λαλίστατος πρόεδρος και η δημοτική αρχή είναι τι νερό μας ποτίζουνε. Όπως έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν, αναλύσεις ποιότητας των υδάτων έχουν να δημοσιοποιηθούν από τον Αύγουστο του 2021, εδώ και δυο χρόνια δηλαδή. Ακόμα και οι πίνακες που υπήρχαν δίπλα στις βρύσες παροχής πόσιμου νερού όπου αναρτώνταν τα αποτελέσματα των ποιοτικών μετρήσεων εξαφανίστηκαν για να μη θυμίζουν την υποχρέωση από το νόμο της ΔΕΥΑΝΧ να διενεργεί τακτικούς ελέγχους ποιότητας των υδάτων και να δίνει στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα.

Τα άλατα είναι πλέον εμφανή και στο πόσιμο νερό, ενώ η παραδοχή αντιδημάρχου σε δημότες ότι υπερχειλίζει το δίκτυο του μη πόσιμου νερού μέσα σε εκείνο του πόσιμου (αλήθεια πώς γίνεται αυτό;), αλλά και ο καθησυχασμός προς τους παρευρισκόμενους ότι από εκεί που παίρνετε εσείς νερό είναι εντάξει, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για την ποιότητα του νερού που παρέχει η «επιτυχημένη» και σε αυτόν τον τομέα δημοτική αρχή.

Επιστρέφουμε δηλαδή στις αλήστου μνήμης εποχές όπου το νερό ήταν «μπριγιάντι» κύριε δήμαρχε; Και οι τότε δημοτικοί άρχοντες έφταναν στο σημείο να κάνουν μηνύσεις σε υπηρεσιακούς παράγοντες που ανέδειξαν την ύπαρξη βαρέων μετάλλων στα νερά της Χίου;

Αποτελεί κοινό μυστικό ότι το λεγόμενο πόσιμο νερό που παρέχετε είναι αμφιβόλου ποιότητας και όσοι/ες μπορούν καταφεύγουν στο εμφιαλωμένο, ακόμα και για το μαγείρεμα, φοβούμενες/οι την ύπαρξη βαρέων μετάλλων. Με ό,τι συνέπειες έχει αυτό και οικονομικά αλλά και περιβαλλοντικά λόγω της αύξησης των απορριμμάτων πλαστικού.

Βέβαια εκλογές έρχονται, ο δήμαρχος μοιράζει θεάματα και άρτο στους ημέτερους, οι αντιπολιτεύσεις περί άλλων τυρβάζουν, οπότε κανείς δεν μιλάει για το ζήτημα της ποιότητας του νερού.

Ο εισαγγελέας αλήθεια τι νερό πίνει; 

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ