5.4.2021 11:00

Ξεκαθαρίζει το τοπίο με τα αδήλωτα τετραγωνικά στον Δήμο Χίου

Πάνω από 1.000.000 ευρώ το όφελος για τα δημοτικά ταμεία, τα οποία όμως θα εισπραχθούν μέχρι και τις αρχές του 2023 - Ξεκινά η επεξεργασία των αιτήσεων για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα

Προς ολοκλήρωση βαδίζει η πλήρης διεκπεραίωση όλων των αιτήσεων των δημοτών της Χίου για τη διόρθωση των τετραγωνικών μέτρων είτε σε ηλεκτροδοτούμενα είτε σε μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα πάνω στο νησί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στο politischios.gr ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Μπελέγρης, η πλειονότητα των 18.154 αιτήσεων που αφορούν τη διόρθωση τετραγωνικών στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα είναι πολύ κοντά στην ολοκλήρωση, αφού υπάρχουν μόνο 1.700 αιτήσεις σε εκκρεμότητα από Δημότες, στους οποίους έχουν ζητηθεί επιπλέον διευκρινήσεις.

Όπως εξήγησε, από αυτή την εβδομάδα ξεκινά η εξέταση των αιτήσεων που αφορούν στη διόρθωση των τετραγωνικών σε μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, με τον αριθμό να φθάνει στις 14.788 αιτήσεις.

Η συνολική εικόνα

Από τη μέχρι σήμερα επεξεργασία των δεδομένων προκύπτει ότι στη Χίο υπήρχαν 1.300.000 τ.μ. ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων που μετά τη διόρθωση ανεβαίνουν στα 1.975.000 τ.μ., δηλαδή μία αύξηση της τάξεως των 678.413 τ.μ..

Βάσει της συγκεκριμένης αύξησης οι υπηρεσίες του Δήμου υπολογίζουν ότι θα εισρεύσουν στα ταμεία της υπηρεσία καθαριότητας επιπλέον 1.062.000 ευρώ ετησίως, τα οποία όμως σε πρώτη φάση δεν θα εισπραχθούν άμεσα αλλά σε ορίζοντα διετίας.

Όπως εξήγησε ο κ. Μπελέγρης, αυτό συμβαίνει διότι η πολιτεία δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες μέσω εγκυκλίου να εξοφλήσουν το ποσό που προκύπτει από την αναθεωρητική δήλωση από 12 έως 24 δόσεις.

«Αυτό σημαίνει ότι η Δημοτική Αρχή καλώς έπραξε και μείωσε τα ανταποδοτικά σε πρώτη φάση κατά 10% αφού αυτή η μείωση σημαίνει μείον 600.000 ευρώ στον προϋπολογισμό της Υπηρεσίας Καθαριότητας. Σε δεύτερο χρόνο είναι στο χέρι της συγκεκριμένης υπηρεσίας να μειώσει και άλλο τα ανταποδοτικά ώστε αυτή η μείωση να είναι ίση με την αύξηση των εσόδων, καθότι πρόκειται για ανταποδοτικές υπηρεσίες και συνεπώς δεν επιτρέπεται κέρδος», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών.  

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ