7.9.2020 16:35

Χιακή Συμπολιτεία: Η αντίληψη του Στ. Κάρμαντζη περί «δημοκρατίας» μας παραπέμπει ευθέως στον Λουδοβίκο ΙΔ

Η δημοσίευση της είδησης ότι ο δήμαρχος του νησιού άσκησε μήνυση και αγωγή εναντίον του στελέχους μας Δημήτρη Λαβατσή, απαιτώντας το… «συμβολικό» ποσό των 100.000 ευρώ (!!!) ως αποζημίωση για “ηθική βλάβη” (κοινώς, την πλήρη εξόντωση ενός πολίτη για πολιτική κριτική μέσω fb) σίγουρα θα έπιασε στον ύπνο κάποιους, όχι όμως και «τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ» – όσους δηλαδή γνωρίζουν παλαιόθεν τις συνήθειες, τις πολιτικές πρακτικές και την αισθητική αντιπαράθεσης του Δημάρχου. Χρήσιμες θα ήταν εδώ κάποιες υπενθυμίσεις για τον τρόπο που δείχνει να αντιλαμβάνεται την δημοκρατία και την έννοια της πολιτικής διαφωνίας ο κ. Κάρμαντζης:

·Πρόσφατη είναι η εκ μέρους του φρασεολογία περί «ερπετών» και «λάσπης» («η λάσπη είναι προνόμιο των ερπετών»), όταν του ασκήθηκε κριτική από τον σύλλογο των ΑΜΕΑ της νήσου για τη μη λειτουργία του seatrack(μηχανήματος που βοηθά τα άτομα με αναπηρία να κολυμπούν στη θάλασσα) σε παραλία με ανάλογη εγκατάσταση. Αυτή είναι η αμετροέπεια και ο προσβλητικός λόγος του κ. Κάρμαντζη.

·Γνωστός στο πανελλήνιο είχε γίνει και πριν από χρόνια, με την πολυθρύλητη δήλωσή του «καλός Τούρκος είναι ο νεκρός Τούρκος»! Σημειώνουμε ότι αυτή τη δημόσια δήλωση την είχε κάνει ως δημόσιο πρόσωπο, όντας αντιπεριφερειάρχης Χίου.Η δήλωση αυτή, εξαιτίας της οποίας αποπέμφθηκε υποκριτικά από τη ΝΔ για έναν χρόνο (αλλά επανήλθε θριαμβευτικά ως εκλεκτός της, με τις ευλογίες ολόκληρου…Άδωνι) τεκμηριωνόταν μάλιστα κι ως εξής: «καιρός να αφήσουμε κατά μέρος τον καθωσπρεπισμό»!Ο άνθρωπος που διεκδικεί λοιπόν το δικαίωμα «να τα λέει χύμα και τσουβαλάτα, ως παιδί του λαού», κάθε φορά που αποφασίζει να γίνει ο ίδιος “πατέρας της αμετροέπειας” στο fb, χαλά τον κόσμο και κραδαίνει τον… καθωσπρεπισμό σαν σημαία, όταν ασκείται πολιτική κριτική  (έστω και οξεία) στον ίδιο. Δεν του αρκεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του μέσω της (απολύτως θεμιτής κι ευκταίας) πολιτικής και δημόσιας αντιπαράθεσης: αντιθέτως επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το κύρος που απορρέει από τη θεσμική του ιδιότητα για να εκφοβίσει όσους διαφωνούν μαζί του, να ποινικοποιήσει την αντίθετη άποψη. Αυτή είναι η αντίληψη του κ. Κάρμαντζη περί διαλόγου και δημοκρατίας.

·Να θυμίσουμε ακόμα ότι η κριτική που του ασκήθηκε από τον Δημήτρη Λαβατσή είχε ως αφορμή την αδράνεια (έστω, την καθυστέρηση) εκ μέρους του Δήμου Χίου στο άνοιγμα χώρων που θα προφύλασσαν προσωρινά τους πρόσφυγες και μετανάστες από την έκτακτη και δριμεία κακοκαιρία που έθετε σε κίνδυνο τη ζωή τους την πρώτη εβδομάδα του Γενάρη 2020. Πρόσθετη αφορμή για τη δίωξη υπήρξε η αναπαραγωγή από τον Στ. Κάρμαντζη της ψευδούς είδησης για ένα (ανύπαρκτο) σχέδιο «να μεταφερθούν 250 εκατομμύρια μετανάστες στην Ευρώπη» και η επισήμανση του ψεύδους αυτού από τον Δ. Λαβατσή! Κοινώς, επρόκειτο για μια καθαρά πολιτική αντιπαράθεση (και μάλιστα, για θέμα αμιγώς ανθρωπιστικό στην πρώτη περίπτωση)!

·Κάτι ακόμα, που είναι δική μας ηθική υποχρέωση (της Χιακής Συμπολιτείας) να το υπενθυμίσουμε: οι πάντες στο νησί – ιδεολογικοί φίλοι και αντίπαλοι – γνωρίζουν την πολιτική εντιμότητα του Δ. Λαβατσή, είτε συμφωνούν είτε διαφωνούν μαζί του: ο Δημήτρης μπορεί να έρθει σε οξεία διαφωνία με τον οιονδήποτε, αλλά πάντα και αποκλειστικά για θέματα που άπτονται της πολιτικής , ποτέ για λόγους προσωπικής εμπάθειας, χωρίς καμιά απολύτως ιδιοτέλεια ή πολιτικό καιροσκοπισμό. Η αγνότητα των κινήτρων του δεν αμφισβητήθηκε ποτέ από κανέναν, έστω κι αν η συγκρουσιακή του φύση ενοχλεί ενίοτε διάφορους. Ειδικά σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ευαισθησία του δεν του επιτρέπει να επαναπαυτεί, να προσποιηθεί τον ανήξερο ή να στρογγυλέψει την κριτική του, για να «φανεί ευγενής».

·Τέλος, επισημαίνουμε ξανά το αυτονόητο: το επίδικο της δικαστικής δίωξης του Δ. Λαβατσή, πέρα από τις προσωπικές συμπάθειες ή αντιπάθειες του καθενός, είναι η ουσιαστική δημοκρατία στον τόπο μας και το αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός στην πολιτική διαφωνία. Η επικίνδυνη κι ολέθρια φάμπρικα των αγωγών και των μηνύσεων ως απόπειρα φίμωσης των διαφορετικών φωνών (που εξαπλώνεται επικίνδυνα, αν θυμηθούμε και τα θερινά «ανδραγαθήματα» του κυβερνητικού βουλευτή Μπογδάνου, ο οποίος μηνύει «ό,τι κινείται κι ό,τι σφάζεται») πρέπει να κοπεί μαχαίρι εδώ και τώρα!Για εμάς, τους ανθρώπους της Χιακής Συμπολιτείας, αλλά πιστεύουμε και για τους δημοκράτες συμπολίτες μας, είναι παραπάνω από αυτονόητο ότι θα αντιδράσουμε με κάθε πρόσφορο τρόπο σε αυτήν την απαράδεκτη δίωξη του συντρόφου μας.

·Όμως το βασικό επίδικο της υπόθεσης είναι η αντίδραση κι η κινητοποίηση κάθε πολίτη δημοκρατικών φρονημάτων: αποτελεί συνολικό χρέος όσων «βλέπουν το δάσος κι όχι το δέντρο» η απερίφραστη καταδίκη τέτοιων πρακτικών εκφοβισμού και η έμπρακτη υπεράσπιση του δημοκρατικού πλουραλισμού – ακόμη περισσότερο όταν αυτός βάλλεται πανταχόθεν και παύει να είναι δεδομένος!

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ